середа, 03 серпня 2022 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

"Візит Пелосі – провокація для диктаторів" – експерт

Спікер Палати представників США Ненсі Пелосі пізно увечері 2 серпня прибула до столиці Китайської республіки Тайбей. Частково визнана країна біля материкового Китаю відоміша як Тайвань. Комуністичний Китай вважає Тайвань своєю територією та пообіцяв "відповісти" на "провокацію". Була загроза, що літак із третьою особою Штатів зіб'ють і між США та КНР почнеться війна. Але, на щастя, нічого такого не сталося. Америка зобов'язалася захищати Тайвань від агресії КНР від початку існування країни 1949 року, коли в громадянській війні китайські республіканці програли китайським комуністам, втекли на острів і заснували державу. Експерти розповіли Gazeta.ua, що візит Пелосі – свідчення про відданість США захисту демократичних країн у їхній боротьбі проти тоталітарних сусідів, чи то Пекіну, чи Москви.

"Позиція щодо Тайваню – це позиція США щодо диктаторських режимів у світі"

Експерт із зовнішньої політики США Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександр Краєв у коментарі Gazeta.ua сказав, що візит Пелосі – сигнал, що США повертаються у світову політику, готові глобально протистояти автократіям у світі, а також допомагати демократіям захищатися. Це добрий сигнал для України, що Вашингтон продовжить нас підтримувати.

У США сприймають боротьбу Тайваню та України за незалежність, як частини того ж процесу – протистояння вільної демократії та народу проти диктатури і тиранів

"Цей візит означає, що американці серйозно ставляться до того, що відбувається у світі. Вони знову починають використовувати інструменти часів холодної війни. У США сприймають боротьбу Тайваню та України за свою незалежність, як частини того ж процесу – протистояння вільної демократії та народу проти диктатури і тиранів. Американці готові у цій боротьбі стояти до кінця та провокувати диктаторські режими, про що свідчить візит. Це добре для нас", – каже експерт.

Також це свідчить, що США нам далі допомагатимуть у майбутньому.

"Адміністрація президента Джо Байдена гарантувала Пелосі необхідну інформацію з погляду безпеки і розвідки. Пентагон гарантував її безпеку, підтягнувши війська до Тайваню. Таким чином, Білий дім показав, що не збирається їй перешкоджати. Це загальна позиція США щодо диктаторських режимів у світі. Так само у Білому домі розглядають війну України та Росії. Це означає, що курс Америки на підтримку демократій проти тиранів – стабільний", – каже Краєв.

"Захід не відступить і не піддаватиметься залякуванню диктаторів"

З ним погоджується редактор служби Ukraine Alert в американській аналітичній організації Atlantic Council Пітер Дікінсон, який також сказав Gazeta.ua, що візит означає, що Америка й далі готова захищати демократії в їхній боротьбі проти агресивних сусідів.

Росія сподівається, що Захід втратить інтерес до протидії вторгненню в Україну і запропонує Москві поступки. Візит Пелосі – свідчення рішучості США захищати демократію і відстоювати інтереси країн, які зіткнулися з тоталітарними агресивними сусідами.

"Під час зростаючої конфронтації між демократичним світом і автократіями, такими як Росія і Китай, візит Пелосі посилає сильний сигнал, що Захід не відступить і не піддаватиметься залякуванню диктаторів. Це довгоочікуваний сигнал, який приймуть і зрозуміють у Москві та Пекіні. Росія продовжує сподіватися, що Захід втратить інтерес до протидії вторгненню в Україну і запропонує Москві поступки. Візит Пелосі – свідчення рішучості США захищати демократію і відстоювати інтереси країн, які зіткнулися з тоталітарним режимом, погрозами зі сторони агресивних сусідів", – каже Дікінсон.

Перший за 25 років візит високого представника США на острів

Поїздка, за словами Пелосі, демонструє непохитну відданість Америки допомагати самоврядному острову, на який претендують материкові китайці. Китай засудив візит такого високого посадовця США на острів як загрозу миру та стабільності у Тайванській протоці, пише Reuters.

Пелосі та решта її делегації висадилися з транспортного літака ВПС США в аеропорту, в центрі Тайбею, після нічного приземлення на рейсі з Малайзії. Спікер проводить візит до Південно-Тихоокеанського регіону. Візит ризикує спонукати американсько-китайські відносини до нового охолодження. Її вітали глава МЗС Тайваню Джозеф Ву та високий представник США на острові Сандра Оудкірк.

Її прибуття викликало запеклу реакцію КНР. Китай з населенням 1,5 млрд осіб вважає Тайвань із населенням 23 млн своєю частиною і ніколи не відмовлявся від застосування сили для встановлення контролю над островом. США застерегли Китай від використання візиту як приводу для війни проти сусіда.

Солідарність США з населенням Тайваню нині важливіша, ніж будь-коли, оскільки світ стоїть перед вибором між автократією та демократією

"Солідарність США з населенням Тайваню нині важливіша, ніж будь-коли, оскільки світ стоїть перед вибором між автократією та демократією", – сказала Пелосі.

Вона нагадала, що вже майже півстоліття США віддані розвитку демократичного Тайваню і підтримують "глибоку дружбу, засновану на спільних інтересах та цінностях – самовизначення і самоврядування, демократії та свободи, людської гідності та прав людини".

Відповідний закон, нагадала вона, ухвалений Конгресом і підписаний президентом Джиммі Картером 43 роки тому, зобов'язує Вашингтон "розглядати будь-які спроби вирішити майбутнє Тайваню іншими, ніж мирні засоби, загрозою миру та безпеці в західній частині Тихого океану, що викликають серйозну стурбованість у США" .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вперше за 25 років: Ненсі Пелосі прилетіла в Тайвань

"Нині Америка має пам'ятати про цю клятву. Ми повинні підтримати Тайвань, який перебуває під загрозою", – додала Пелосі, вказавши на зростання ризику силового захоплення острова Китаєм.

Пелосі друга в черзі на пост президента США після віцепрезидента. Вона – давній критик Китаю.

Автор: Getty Images
  Ненсі Пелосі з президентом Тайваню Цай Ін-Вень у Тайбеї
Ненсі Пелосі з президентом Тайваню Цай Ін-Вень у Тайбеї

Президент Тайваню Цай Ін-Вень зустрілася з Пелосі в середу вранці, а потім вони разом пообідали. Пелосі подорожує з шістьма іншими американськими законодавцями. Вона стала найвищим політичним лідером США, який відвідав Тайвань із 1997 року.

МЗС Китаю заявило, що візит "серйозно вплине на політичну основу китайсько-американських відносин, і серйозно обмежує суверенітет і територіальну цілісність Китаю".

Візит під прицілом китайської зброї

Перед прибуттям Пелосі китайські військові літаки пролетіли над лінією, що розділяє Тайванську протоку. Китайські війська привели в стан підвищеної боєздатності. У відповідь на візит КНР пообіцяла "точкову військову операцію", заявило китайське міністерство оборони.

Китайські військові оголосили про спільні повітряні та морські навчання поблизу Тайваню, що розпочалися у вівторок увечері, і про випробувальні запуски звичайних ракет у море на схід від Тайваню, а китайське державне інформагентство "Сіньхуа" повідомило про навчання з бойовими стрільбами та інші навчання навколо острова з четверга по неділю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден поважає рішення Пелосі відвідати Тайвань

Декілька китайських військових літаків пролетіли близько до серединної лінії, що розділяє Тайванську протоку, у вівторок вранці. Декілька китайських військових кораблів також з понеділка плавали поблизу неофіційної лінії розділення і залишилися там.

Міністерство оборони Тайваню заявило, що у вівторок 21 китайський літак увійшов в зону дії тайванського ППО, і КНР намагалася загрожувати ключовим портам і містам, проводячи навчання навколо острова. Збройні сили Тайваню "підвищили" рівень боєздатності.

Чотири військових кораблі США перебували у водах на схід від Тайваню, виконуючи "звичайні бойові дії"

Чотири військові кораблі США, зокрема, авіаносець USS Ronald Reagan, перебувають у водах на схід від Тайваню, виконуючи, як це назвали у ВМС США, "звичайні бойові дії".

Пелосі перебуває в турі по Азії, що включає оголошені візити до Сінгапуру, Малайзії, Південної Кореї та Японії. Її візит до Тайваню був неоголошеним, але широко очікуваним.

У статті для The Washington Post Пелосі пояснила візит прихильністю до демократичної влади Тайваню і критикувала Китай за різке посилення напруженості у відносинах з Тайбеєм в останні роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пелосі зустрілася з президенткою Тайваню

"Ми не можемо залишатися осторонь, доки Компартія Китаю продовжує загрожувати Тайваню та самій демократії", – сказала Пелосі.

Вона також послалася на "жорстоке придушення" Китаєм політичного інакомислення в Гонконгу та ставлення до уйгурів-мусульман та інших меншин, яке в США вважають геноцидом.

Коли кортеж Пелосі під'їхав до готелю у супроводі поліцейських, десятки прихильників вітали її.

У вівторок увечері найвища будівля Тайваню "Тайбей 101" засвітилася написами: "Ласкаво просимо на Тайвань", "Спікер Пелосі" та "Тайвань (серце) США".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай викликав посла США через Пелосі

У середу Пелосі запланувала зустрічі з активістами, які відкрито висловлюються про ситуацію з правами людини в Китаї.

США не мають офіційних дипломатичних відносин із Тайванем, але, відповідно до американського законодавства, зобов'язані надати йому кошти для самооборони. Китай розглядає візити офіційних осіб США до Тайваню як сигнал табору прихильників незалежності на острові. Тайвань відкидає претензії Китаю на суверенітет, заявляючи, що лише тайванці можуть вирішувати майбутнє острова.

Хто така Пелосі?

У дівоцтві Ненсі Д'Алесандро – американська політик-демократ з італійським корінням, конгресмен від Каліфорнії в Палаті представників з 1987 року до цього часу, повідомляє Britannica.

Перша жінка-спікер Конгресу, повідомляє CNBC. Вивчала політологію у Трініті-коледжі у Вашингтоні, здобувши ступінь бакалавра 1962-го. Наступного року вийшла заміж за Пола Пелосі. У пари п'ятеро дітей. Заробила репутацію проникливого політика і продовжувала зростати всередині партії, ставши лідером меншості в Конгресі 2002 року.

Пелосі публічно виступала проти війни в Іраку 2003 року, була захисницею прав ЛГБТ у 1980-х і 1990-х, коли такі теми були далекі від політичного мейнстриму в США, пише ВВС.

Вона також різко критикувала рішення Верховного суду США скасувати конституційне право американок на аборти.

52-га спікер Палати представників працює третій термін на цій посаді з 2019 року. Часто конфліктувала з колишнім президентом США Дональдом Трампом.

Їй 82 роки. Вона – близький соратник президента Байдена. Допомагала проводити його законодавчу програму через Конгрес.

За кордоном відома як давній критик Китаю. Дружить із лідером буддистів у вигнанні Далай-ламою. 1991 року розлютила Пекін, розгорнувши банер на площі Тяньаньмень у Пекіні на згадку про жертв демократичних протестів два роки перед цим.

У той час як віцепрезидент Камала Харріс поки що не дуже впливає на зовнішню політику США, Пелосі робить це, пише німецька Die Welt. Як показує поїздка на Тайвань, вона знову балотуватиметься на виборах до Конгресу у листопаді. Є ознаки, що демократи втратять тоді більшість у Палаті представників, а разом із цим – і посаду голови нижньої палати Конгресу.

Пелосі перебуває наприкінці кар'єри як провідний політик США. Час, отже, закріпити за собою запис у підручниках історії. Це також перегукується з поїздкою до Тайваню.

У середу, 3 липня, Пелосі покинула острів. Кадри із її посадкою на літак опублікували соцмережі.



Зараз ви читаєте новину «"Візит Пелосі – провокація для диктаторів" – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути