пʼятниця, 13 грудня 2019 10:33

США випробували балістичну ракету

США випробували балістичну ракету
Reuters В США випробували балістичну ракету

Пентагон випробував балістичну ракету наземного базування, яке було б неможливо, поки діяв Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності.

Сполучені Штати офіційно вийшли з договору в серпні цього року, звинувативши Москву в порушенні його умов. Кремль ці звинувачення відкидає, пише golos-ameriki.

Договір, укладений в 1987 році президентом США Рональдом Рейганом і радянським лідером Михайлом Горбачовим, забороняв країнам мати ракети наземного базування дальністю від 500 до 5 500 км.

Як повідомляють в Пентагоні, випробування було проведено на авіабазі Ванденберг в Каліфорнії.

"На даний момент ми оцінюємо результати випробування", - йдеться в заяві відомства.

Це вже другий випадок, коли Пентагон проводить випробування, яке раніше було заборонено Договором.

У серпні була випробувана крилата ракета дальністю понад 500 км.

Москва наполягає, що не порушувала умови договору, і, в свою чергу, звинувачує в порушеннях Вашингтон. Сполучені Штати порушень за собою також не визнають.

Суперечка посилила і без того істотну напруженість у відносинах між двома країнами, а деякі експерти побоюються, що крах Договору може похитнути і інші угоди про контроль над озброєннями і прискорити розпад міжнародної системи, націленої на блокування розповсюдження ядерної зброї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На відео зняли політ української крилатої ракети Нептун

На цьому тижні російський міністр закордонних справ Сергій Лавров побував у Вашингтоні, де з ним зустрілися президент Дональд Трамп і держсекретар Майк Помпео.

Лавров знову озвучив пропозицію Москви - продовжити договір СНО-3, а Трамп і Помпео наголосили на необхідності стратегічного діалогу, в якому братиме участь і Китай.

Укладений в 2011 році договір СНО-3 обмежує кількість стратегічних ядерних боєголовок, яке можуть мати сторони, до 1 550. Термін дії угоди закінчується в лютому 2021 року, проте за взаємною згодою воно може бути продовжено на п'ять років.

Президент Росії Володимир Путін заявив про початок розробки ракет середньої та малої дальності. Рішення обумовив відсутністю таких ракет в світі.

"Ми будемо, звичайно, працювати над такими системами середньої і меншої дальності, до тих пір поки в тому чи іншому регіоні світу не з'являться відповідні ударні системи американського виробництва", - заявив Путін.

Він також висловив своє обурення з приводу будівництва таких ракет США.

Зараз ви читаєте новину «США випробували балістичну ракету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути