середа, 13 липня 2022 20:01

Спецтема: Війна Росії проти України

"Війна в Україні ось-ось вступить у найнебезпечнішу фазу" – Томас Фрідман

"Війна в Україні ось-ось вступить у найнебезпечнішу фазу" – Томас Фрідман
Оглядач Томас Фрідман вважає, що війна буде поки Путін при владі. Хоча, можливе тимчасове перемир'я / NYT

Думки у виданні The New York Times оглядача Томаса Фрідмана

Війна в Україні ось-ось вступить у нову фазу. Багато російських солдатів і генералів, може, вже мертві, але вірні союзники України з НАТО теж втомилися. Ця війна вже призвела до величезного стрибка цін на природний газ, бензин та продукти в Європі. Якщо вона затягнеться до зими, багатьом родинам у ЄС, можливо, доведеться обирати між опаленням та їжею.

В результаті нова фаза війни – це те, що я називаю "зимовою стратегією" Володимира Путіна, порівняно з "літньою стратегією" НАТО.

Очевидно, Путін готовий і надалі просуватися вперед в Україні в надії, що інфляція цін на енергоносії і продукти харчування, які стрімко дорожчають в Європі, в результаті зруйнує альянс. Його ставка така: якщо середні температури в Європі опустяться нижче за норму і якщо середні світові запаси нафти й газу стануть меншими, ніж зазвичай, і якщо середні ціни стануть вищими за норму, і якщо відключення електроенергії через її брак стане поширеним, то велика ймовірність, що європейські члени НАТО почнуть тиснути на Володимира Зеленського, щоб уклав угоду з Росією. Будь-яку угоду, аби припинити бойові дії.

Путін, напевно, каже своїм змученим військам та генералам: "Давайте дотиснемо до Різдва. Зима – наш друг"

Тож Путін, напевно, каже своїм змученим військам і генералам: "Просто, давайте дотиснемо до Різдва. Зима – наш друг".

Це не божевільна стратегія. Як повідомив минулого тижня журналіст Джим Тенкерслі: "Чиновники Білого дому побоюються, що новий раунд європейських санкцій, спрямованих на стримування потоку російської нафти до кінця року, може призвести до нового злету цін на енергоносії, вдаривши по обкладених споживачах і обваливши економіки США та інших країн. Цей ланцюг подій може посилити і без того серйозну продовольчу кризу, від якої страждають країни по всьому світу".

Зусилля НАТО та ЄС щодо стримування експорту російської нафти до Європи, йдеться у статті, "можуть призвести до різкого зростання цін на нафту до $200 за барель або вище, внаслідок чого американці платитимуть $7 за галон бензину (3,8 л. – Gazeta.ua)". Бензин за ціною $9–10 за галон вже не рідкість у Європі, де ціни на природний газ зросли "приблизно на 700%", повідомляє Bloomberg, "з початку минулого року, підштовхнувши континент на межу рецесії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна після перемоги зміцнить безпеку Східної Європи" – Ендрю Д'Аньєрі

Водночас офіційні особи НАТО, США та України впевнено кажуть собі: "Так, зима – наш ворог. Але літо й осінь можуть бути нашими друзями – якщо зараз зможемо завдати реальної шкоди втомленій армії Путіна, щоб, як мінімум, вона погодилася на припинення вогню".

Це теж не шалена стратегія. Путін, можливо, й досягає певних успіхів на сході України, але дуже дорогою ціною. Численні військові аналізи показують, що Росія втратила щонайменше 15 тис. солдатів убитими менш як за п'ять місяців. Це приголомшлива цифра. Ймовірно, удвічі більше поранених. На металобрухт перетворено понад 1000 російських танків та артилерійських гармат.

Офіційні особи США кажуть, що у Путіна зараз недостатньо військ, щоб спробувати вирватися зі східної України та захопити Одесу, аби залишити Україну без виходу до моря та задушити її економіку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Норвегії є спільний кордон із Росією. Ми готові до військової агресії" – Сандра Андерсен Ейра

Як повідомив кореспондент Ніл Макфаркуар, Путіну відчайдушно потрібні додаткові сили просто для того, щоб зберегти недавню динаміку на сході, і він уже проводить "помітну мобілізацію", щоб відправити більше людей на фронт, "не вдаючись до політично ризикованого загальнонаціонального призову. Щоб компенсувати брак кадрів, Кремль покладається на комбінацію етнічних меншин, що збідніли, українців із сепаратистських територій, найманців та воєнізованих підрозділів Національної гвардії", а також обіцяє великі грошові заохочення для добровольців.

Путін не хоче закликати більше людей, бо це може означати, що те, що він сказав своєму народу, що це просто "спеціальна воєнна операція", виявилося не лише набагато масштабнішим, а й іде набагато гірше.

НАТО сподівається, що українська армія зможе використовувати системи HIMARS, щоб заподіяти більше смертей та руйнувань російським силам

НАТО явно сподівається, що українська армія зможе використати нові високомобільні артилерійські ракетні системи HIMARS, які США передали Києву, щоб заподіяти значно більше смертей та руйнувань російським силам в Україні влітку та восени. Якщо так і буде, просування Путіна може не тільки зупинитися, а й навіть ослабнути. Він може відчути себе змушеним погодитися на припинення вогню, великий обмін полоненими, гуманітарну евакуацію та покращення умов для українського експорту продовольства. Все це допоможе знизити інфляцію і, сподіваємося, зменшити тиск зі сторони європейських союзників на Україну, які вимагають укласти будь-яку угоду з Путіним.

Немає жодних ознак, що Путін готовий укласти остаточну мирну угоду. Але, можливо, вдасться підштовхнути його до такого припинення вогню, яке могло б полегшити ситуацію на енергетичних та продовольчих ринках.

Тому з усіх цих причин я б сказав, що війна в Україні ось-ось вступить у свою найнебезпечнішу фазу з моменту вторгнення росіян у лютому – зимова стратегія Путіна відповідає літній стратегії НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росіяни потріпані, не мають сил захопити навіть Донбас" – литовська політологиня Довіль Якнюнайте

Не дивно, що віце-прем'єрка України Ірина Верещук закликала мешканців утримуваних Росією територій на півдні терміново евакуюватися, щоб росіяни не могли використовувати їх як живий щит під час очікуваного українського контрнаступу.

"Вам потрібно знайти спосіб піти, бо наші Збройні сили йдуть на деокупацію. Буде масовий наступ", – сказала вона.

На жаль, невідомо, що може зробити Путін, якщо його сили знову застопоряться чи втратять позиції. Це може зробити його більш схильним до припинення вогню. Або змусити провести мобілізацію, щоби ввести в бій додаткові війська.

Війна в Україні не закінчиться, доки Путін перебуває при владі в Москві

Я впевнений лише в одному – війна в Україні не закінчиться. Справді не закінчиться, доки Путін перебуває при владі у Москві. Це не заклик скинути його. Це вирішувати росіянам. Просто бачу, що це особиста війна Путіна. Він сам її задумав, спланував, направив і обґрунтував. Для нього неможливо уявити Росію як велику державу без України. Отже, хоча змусити Путіна припинити вогонь можна, сумніваюся, що це буде більш ніж тимчасово. Коротко кажучи, ця війна настільки далека від завершення, що я навіть не бачу її кінця.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Війна в Україні ось-ось вступить у найнебезпечнішу фазу" – Томас Фрідман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути