субота, 17 жовтня 2020 14:20

Виграла вибори через успішну боротьбу з коронавірусом

Виграла вибори через успішну боротьбу з коронавірусом
Джасіндa Ардерн / Reuters

Партія новозеландської прем'єрки Джасінди Ардерн виграла вибори. Тож вона, вірогідно, залишиться на другий термін на посту.

Її лівоцентристська "Лейбористська партія" отримала 48,9% голосів. Це означає, що партія, мабуть, отримає найвищий результат з моменту введення нинішньої політичної системи в країні в 1996-му. Про це пише CNN.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продовження "Володаря перснів" знову знімають

"Нова Зеландія дала "Лейбористській партії" найбільшу підтримку, принаймні, за 50 років. Обіцяю, будемо далі силою, яка керуватиме на благо кожного новозеландця", - сказала Ардерн після оголошення попередніх результатів.

Головна опозиційна сила, правоцентристська "Національна партія", набрала 27%. На минулих мала 44%. Це буде їх найгірший результат з 2002-го. Лідерка опозиції Джудіт Коллінз зателефонувала Ардерн, щоб визнати поразку і привітати з перемогою.

Перемогти Ардерн допомогло успішне протистояння коронавірусу. Країна була однією з перших, яка закрила кордони. У березні прем'єрка оголосила ізоляцію, коли було лише 102 випадки. З початку пандемії в Новій Зеландії зареєстровано менше 2000 випадків захворювань і 25 смертей.

Ардерн визнають яскравим політиком у світі. Під час пандемії її підтримка зросла, попри те, що країна мала найбільший квартальний економічному спад за історію спостережень. Спалах хвороби в найбільшому місті країни, Окленді, спонукав прем'єрку відкласти вибори на місяць.

Джасінда Ардерн народилася в сім'ї поліцейського мормона. У 25 порвала з церквою через невідповідність релігійних поглядів її власним і визначала себе агностиком. У політику прийшла під впливом тітки, прихильниці лейбористів. Закінчила університет - політичні комунікації. У 21 рік розпочала політичну кар'єру як помічник депутата, а потім в канцелярії прем'єра Гелен Кларк. Пізніше працювала у Британії радником прем'єра Тоні Блера.

У 2017-му стала заступником лідера "Лейбористської партії". Перед виборами до парламенту, коли лейбористи мали історичний мінімум підтримки, очолила партію. Провела динамічну кампанію. Під її керівництвом партія вперше за 12 років в опитуваннях випередила традиційного суперника – "Національну партію". Журналісти заговорили про ефект "джасіндаманії", коли за 10 днів її керівництва партії вдалося зібрати додаткових пожертвувань на півмільйона доларів на кампанію.

Лейбористи отримали 46 місць в парламенті на 120 мандатів. Поступившись головним суперникам з "Національної партії", які мали 56 мандатів, їй вдалося утворити урядову коаліцію з іншими силами. У 2017-му у віці 37 років стала наймолодшою жінкою, яка займає пост глави уряду. Займалася боротьбою з бідністю та соціальним розшаруванням, захистом екології, проблемами молоді та жінок.

У 2018-му в Ардерн і її хлопця Кларка Гейфорда народилася дочка. Вона стала другою жінкою, яка народила на посту прем'єра. У 2019-му відбулася заручини Ардерн і Гейфорда.

Зараз ви читаєте новину «Виграла вибори через успішну боротьбу з коронавірусом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути