понеділок, 26 листопада 2018 17:11

Відмовилися від паперових грошей: назвали країну, де майже немає готівки

Відмовилися від паперових грошей: назвали країну, де  майже немає готівки
95% покупок у віковій групі 18 - 24 роки здійснюється тільки електронно. ФОТО: Mogu.by

У Швеції кількість готівки, що знаходиться в обороті впала до 1% від обсягу економіки. Останній відсоток - найскладніший і дорогий в плані його заміни безготівковими платежами, повідомляє New York Times.

Більша частина жителів Швеції відмовилася від готівки. Так, 95% покупок у віковій групі 18 - 24 роки здійснюється тільки електронно.

Процес відмови від паперових грошей прискорився, коли бізнесу дозволили відмовлятися приймати їх в оплату за товари і послуги. Будь-який ресторан або магазин в Швеції може повісити на вході табличку з написом, що не приймає готівку. І таких торгових точок стає дедалі більше.

Фахівці Всесвітнього економічного форуму вважають, що скоро в Швеції просто не залишиться місць, де приймають готівку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки заробляли українці у 2018 році

Навіть величезна торгова імперія Ikea почала замислюватися про повну відмову від готівки. Там підрахували, що у шведському місті Евле лише 1,2 людини з 1000 платять купюрами. Зберігання та інкасація готівки вимагає часу і витрат. 15% часу співробітників йшло на завдання, пов'язані з обігом паперових грошей. І в цьому магазині Ікеа від них відмовилися.

Але на практиці 1,2 людини виявилися незахищеними верствами населення. Президент Національної організації пенсіонерів Христина Таллберг розповідає, що багато людей похилого віку їздили в Ikea в Евле спеціально, щоб перекусити. Велика частина цих людей не дружить з електронними сервісами і пластиковими картками. Схожа ситуація і з іммігрантами.

Експерти вказують на необхідність паперових грошей в разі форс-мажору: війни, перебоїв з електрикою, хакерської атаки на платіжні системи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали гроші, які підробляють найчастіше

В останні роки банки в Швеції масово демонтували банкомати за непотрібністю. Але уряд зобов'язав шість найбільших банків зупинитися і забезпечити мінімальну щільність мережі банкоматів. У разі будь-якої кризи жоден швед не повинен їхати до банкомату більше 25 км.

Центральний банк країни прогнозує остаточний вихід готівки з обігу до 2030 року і планує введення електронної крони.

Банківськими картками чи безготівково через Інтернет українці розраховуються значно більше, ніж готівкою. Відповідну статистику навели у Нацбанку.

Зараз ви читаєте новину «Відмовилися від паперових грошей: назвали країну, де майже немає готівки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути