Ексклюзиви
пʼятниця, 28 липня 2023 09:55

Від землетрусу загинули понад 250 тис. людей

Від землетрусу загинули понад 250 тис. людей
Наслідки Таншаньской землетрусу / Getty Images

28 липня 1976 о 3:42 ранку землетрус силою 8,2 бала за шкалою Ріхтера зруйнував китайське промислове місто Таншань з населенням близько мільйона осіб.

Оскільки майже всі спали в ліжках, а не були на вулиці у відносній безпеці, землетрус був особливо смертоносним. За оцінками, 242 тис. осіб в Таншані й прилеглих районах загинули, що зробило землетрус одним з найбільш смертоносних в зареєстрованій історії. Більше було тільки 300 тис. осіб, які загинули в результаті землетрусу в Калькутті в 1737 році, і приблизно 830 тис. загиблих в китайській провінції Шеньсі в 1556 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Страшний землетрус пронісся країною. Є загиблі

Опинившись між Індійською та Тихоокеанською плитами, Китай протягом історії був дуже активним місцем для землетрусів. Землетруси також зіграли значну роль в культурі та науці Китаю, і китайці першими розробили діючі сейсмометри. Район північного Китаю, який постраждав від Таншаньской землетрусу, особливо схильний до зміщення Тихоокеанської плити на захід.

За кілька днів до землетрусу люди почали помічати дивні явища в Таншані й околицях. Рівень води в колодязях піднімався і опускався. Пацюки бігали зграями в паніці серед білого дня. Курчата відмовлялися від їжі. Увечері 27 липня і раннім ранком 28 липня люди повідомляли про спалахи кольорового світла на горизонті.

Проте, о 3:42 ночі більшість людей спокійно спали, коли стався землетрус. Він тривав 23 сек і зрівняв із землею 90% будівель Таншаня. Чверть мільйона людей загинули і ще 160 тис. отримали поранення. Землетрус стався в розпал літа, і багато тих, хто вижив, виповзли зі своїх зруйнованих будинків голими, покритими пилом і кров'ю. Землетрус призвів до пожеж і загоряння вибухових речовин і отруйних газів на заводах Таншаня.

Китайський уряд був погано підготовлений до катастрофи такого масштабу. Наступного дня після землетрусу гелікоптери і літаки почали скидати в місто продукти і ліки. Близько 100 тис. солдатів відправили в Таншань, і багатьом довелося йти пішки з найближчого міста Цзіньчжоу, на відстань понад 290 км. Залучили близько 30 тис. медиків і 30 тис. будівельників. Китайський уряд, який хвалився самодостатністю, відкидав пропозиції іноземної допомоги. У перший тиждень після землетрусу багато хто помер через відсутність медичної допомоги. Військам і рятувальникам бракувало підготовки з порятунку, необхідної для ефективного витягування тих, хто вижив, з-під завалів. Більше 160 тис сімей залишилися без даху над головою, понад 4 тис. дітей залишилися сиротами.

В підсумку, Таншань відновили з дотриманням адекватних запобіжних заходів від землетрусів. Сьогодні там проживає майже 2 млн осіб. Існує припущення, що кількість загиблих в результаті землетрусу 1976 року була набагато вищою, ніж офіційна цифра китайського уряду в 242 тис осіб.

Деякі китайські джерела повідомили про більш ніж 500 тис. жертв.

Зараз ви читаєте новину «Від землетрусу загинули понад 250 тис. людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути