понеділок, 03 квітня 2023 00:15

Вчені встановили неочікуваний зв'язок між недосипанням та "пивним животом"

Вчені встановили неочікуваний зв'язок між недосипанням та "пивним животом"
"Пивний живіт" та недосипання пов'язані – вчені. Фото: pixabay.com

Недосипання може сприяти виникненню вісцерального жиру, який у народі називають "пивним животом".

Зв'язок між ним та тривалістю сну встановили вчені. Нове дослідження опублікували в журналі Sleep Medicine, передає nypost.com.

Вісцеральний жир – небезпечний жир на животі, який накопичується навколо життєво важливих органів і пов'язаний із порушенням обміну речовин та резистентністю до інсуліну.

Вчені дійшли висновку, що на годину менше сну щодоби може призвести до загального збільшення маси вісцерального жиру приблизно на 12 г. Тож спати потрібно від 7 до 8 год.

"Тривалість сну негативно пов'язана з накопиченням маси вісцерального жиру в дорослому віці. І, можливо, немає жодної користі, крім 8 годин сну на день", - написала міжнародна група вчених, зазначивши, що для підтвердження їхніх висновків необхідні подальші дослідження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які продукти слід вживати, якщо ви страждаєте від безсоння

Останнє дослідження включало дані більш ніж 5 тис. дорослих віком від 18 до 59 років, які відповіли на Національне обстеження стану здоров'я та харчування Сполучених Штатів Америки за 2011–2012 та 2013–2014 роки.

Тривалість сну зазначали в анкеті домашнього інтерв'ю. Рентгенівська технологія використовувалася для виміру жирової маси тіла.

Респонденти зазвичай спали близько 7 год. щоночі. Середній вік становив 37 років.

Минулого року експерти визначили, що майже половина американців недосипають. Згідно зі звітом World Obesity Atlas 2023, до 2035 року більша частина населення світу матиме надмірну вагу чи ожиріння.

Вісцеральний жир особливо небезпечний для загального стану здоров'я. Він може призвести до діабету двох типу, серцевих захворювань, інсульту, раку молочної залози, хвороби Альцгеймера та інших захворювань, пише Healthline.

Зазвичай "пивний живіт" викликаний факторами навколишнього середовища, стресом або звичками, як-от неправильне харчування або малорухливий спосіб життя.

Торік у США вчені вперше за 30 років дослідження хвороби Альцгеймера отримали препарат, який може уповільнити прогресування хвороби - на 27% протягом 18 місяців.

Цей успіх відкриває велику надію на майбутні методи лікування цієї хвороби. Сам метод лікування - це препарат, націлений на два білки, які пов'язані з хворобою.

Зараз ви читаєте новину «Вчені встановили неочікуваний зв'язок між недосипанням та "пивним животом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути