пʼятниця, 11 березня 2022 20:18

Спецтема: Війна Росії проти України

Варшава та Краків більше не можуть приймати українських біженців

Варшава та Краків більше не можуть приймати українських біженців
Українські біженці на Центральному вокзалі у Варшаві, 10 березня. Понад 2,5 млн людей втекли з України через російське вторгнення / Getty Images

Варшава прийняла 200 тис. біженців із України. Польська столиця не може прийняти більше. Населення польської столиці до війни становило 1,8 млн. осіб.

Варшава і Краків більше не зможуть приймати біженців із України. Представник уряду каже, що тих, хто вже прибув, не будуть примусово переселяти, пише Rzeczpospolita.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На снігу замерзлі трупи росіян, мов воскові фігури, – що пише про нас світова преса

Гігантський натовп на трьох вокзалах Варшави. Люди сидять на сходах, на підлозі, засинають, коли втомлюються. Те саме у Кракові та Вроцлаві, а також у Катовицях та Любліні.

"Ніколи раніше залізничні станції не обслуговували таку кількість людей", - каже представник польської залізниці.

Натовпи також на вокзалах інших обласних центрів. Варшава та Краків визнають, що їх можливості "поглинути" нових мешканців вичерпані. Протягом двох тижнів до Кракова з населенням близько 1 млн. жителів приїхало близько 100 тис. українців. Вони розміщувалися в залах та готелях, знайшли притулок у сім'ях. У Кракові до нападу Путіна легально працювало близько 60 тис. українців.

"Ми не можемо прийняти більше, як місто. Йдеться про роботу, місця у школах та дитячих садках, клієнтів соціальної допомоги", - каже прес-секретар мера Кракова Моніка Хілашек.

"Проблема, що вони хочуть залишитись або близько до кордону, або у великих містах, про які чули. В основному у Варшаві та Кракові. Ми не хочемо змушувати їх їхати кудись, але треба розвантажувати міста", – каже представник уряду.

Українське посольство та організації, що діють у Польщі, для українців беруть участь у тому, щоб переконати біженців погодитися їхати подалі від міст, до містечок та сіл.

"Союз українців у Польщі" має профспілкові структури по всій країні, від Перемишля до Щеціна. Люди, які звертаються по допомогу через нас, їдуть по всій Польщі. Інші використовують сімейні зв'язки, знайомих, йдуть до людей, які вже приїхали до Польщі по роботі та перебувають у великих містах. Проблема багато в чому в інформаційному потоці - поєднання людей, які бажають допомогти, з людьми, які потребують допомоги, зосереджено в містах", - каже колишній глава цього союзу Петро Тима.

Через кілька днів буде доступний додаток для телефону UASOS, який скоротить шлях між біженцем і людиною, яка хоче забрати його додому, дати кімнату чи квартиру.

"Місцеві органи влади та волонтери добре допомагають. Але вони самі не витримають навантаження, їхньому ентузіазму настане край", - каже Тима.

Україна має отримати більш амбітні сигнали щодо вступу до ЄС. Таку думку висловив прем'єр Словенії Янош Янша, і він сподівається на зміну позиції колег.

Зараз ви читаєте новину «Варшава та Краків більше не можуть приймати українських біженців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути