пʼятниця, 11 березня 2022 16:31

На снігу замерзлі трупи росіян, мов воскові фігури, – що пише про нас світова преса
11

Репортаж ВВС із Харкова, де щодня точаться бої, і на полях біля міста валяються десятки замерзлих трупів російських солдатів, які об'їдають собаки. Опис останніх військових подій в Україні. І матеріал про те, що лідери Західної Європи відмовилися розглянути прискорену процедуру прийняття України в ЄС, попри підтримку цього країн Євросоюзу Східної Європи. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Лідери країн Західної Європи відкинули заклик України про прискорений вступ в ЄС", The Guardian, Велика Британія

Президент Франції Еммануель Макрон привів західноєвропейських лідерів до відмови від закликів Володимира Зеленського до прискореного членства України в ЄС, незважаючи на підтримку східних країн-членів.

На саміті у Версалі 27 країн ЄС визнали "тектонічний зсув у європейській історії", спричинений вторгненням Росії. Пообіцяли зміцнити свою військову міць, а також "поглибити партнерство" з Києвом.

Заклики Зеленського про особливий процес членства підтримали Естонія, Угорщина, Латвія, Литва та Польща, але вони не переконали Францію, Німеччину, Іспанію та Нідерланди

Заклики Зеленського, підтримані Естонією, Угорщиною, Латвією, Литвою та Польщею. Про особливий процес членства не переконали Францію, Німеччину, Іспанію та Нідерланди.

Макрон заявив, що хоче "послати сильний сигнал Україні та українцям" про солідарність. Але водночас не вважає за можливе "відкривати процедуру приєднання до ЄС країни, яка перебуває у стані війни".

Автор: Getty Images
  Зустріч лідерів ЄС у Парижі
Зустріч лідерів ЄС у Парижі

Прем'єр Нідерландів Марк Рютте заявив журналістам, що найближчим часом в України немає перспектив членства.

"Усі країни західної Європи, з якими я погоджуюся, кажуть, що вам не слід намагатися запровадити прискорену процедуру приєднання. Важливо, що Україна попросила стати членом ЄС. Прискореної процедури немає", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія бомбить українські міста без розбору. Путіна може чекати Гаага – Боррель

Уряди західноєвропейських країн, які виступають проти поспіху зі статусом кандидата в члени ЄС, стурбовані широко поширеною корупцією в Україні, відсутністю стабільності в її інститутах та важким економічним становищем. Досвід у зв'язку з дефіцитом демократії в Угорщині та Польщі охолодив низку столиць від будь-якого розширення до проведення у країні-кандидаті великих реформ.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц припустив, що ЄС не готовий до розширення, оскільки такі рішення приймаються на основі одностайності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 16 днів війни: назвали найгарячіші точки Київщини

Держави-члени звернулися до Єврокомісії з проханням дати оцінку заявці України на членство, яка може зайняти до 18 місяців.

Лідери ЄС зустрілися у Франції через кілька годин після того, як переговори між главою МЗС України Дмитром Кулебою та його російським колегою Сергієм Лавровим у Туреччині зайшли у глухий кут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін готує теракт на ЧАЕС

Макрон провів ряд тривалих розмов з Путіним до і після того, як глава Кремля розпочав вторгнення.

"Я не бачу дипломатичного вирішення найближчими днями. Умови, які ставить на стіл Путін, ні для кого не є прийнятними", - казав Макрон.

Він назвав російський авіаудар по маріупольському пологовому будинку "ганебним та аморальним актом війни".

Путін почав шалену війну і без розбору обстрілює мирних жителів, бомбардує та руйнує країну, як це було раніше в Сирії

Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель сказав, що Путін почав "шалену війну" і "без розбору" обстрілює мирних жителів, "бомбардує і руйнує країну", як це було раніше в Сирії.

Лідери ЄС обговорили різні способи зміцнення економічних та політичних зв'язків з Україною, зокрема місце для українського керівництва на деяких зустрічах ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін відправляє на війну проти України "добровольців"

Вони також зосередилися на тому, як зменшити залежність ЄС від російського газу і нафти. У 2021 році ЄС імпортував 155 млрд кубів газу з Росії. Це становить 45% імпорту газу та близько 40% загального споживання газу Євросоюзом.

ЄС запровадив безпрецедентні каральні заходи щодо ключових секторів російської економіки та сотень політиків, чиновників та олігархів.

"Росія тримає в облозі ще одне українське місто, викликаючи побоювання нової гуманітарної катастрофи", The Wall Street Journal, США

Зростають побоювання, що катастрофа в заблокованому Маріуполі, де російські війська завдали удару по пологовому будинку та інших об'єктах цивільної інфраструктури, може бути передвісником майбутніх подій у Чернігові.

Це місто зазнавало інтенсивних бомбардувань. У четвер Пентагон заявив, що Чернігів, як і Маріуполь, схоже, ізольований російськими військами. Зеленський заявив у п'ятницю, що Україна продовжить боротьбу за Маріуполь.

З 24 лютого Україну залишили понад 2,3 млн біженців

Протягом ночі у багатьох українських містах неодноразово звучали сирени повітряної тривоги. Росіяни стріляли ракетами по Дніпру, Івано-Франківську та Луцьку. Люди продовжують рятуватися втечею від російського нападу. За даними ООН, з 24 лютого Україну покинули понад 2,3 млн біженців.

У той час, як українських біженців вітають по всьому континенту, ЄС утримується від швидкого надання Києву членства. Європейські лідери заявили у четвер, що попросили виконавчий орган ЄС Єврокомісію розглянути заявку України, і Євросоюз "зміцнить зв'язки і поглибить партнерство, щоб підтримати Україну на європейському шляху".

Автор: ВВС
  Військова ситуація в Україні станом на 9 березня
Військова ситуація в Україні станом на 9 березня

Тим часом, незграбна російська військова колона, яка кілька днів стояла на околиці Києва, розсіюється і передислокується, згідно з супутниковими знімками, зробленими в четвер. Помічено, що частина техніки з конвою перемістили приблизно на відстань 32 км від столиці. Артилерію поставили на вогневі позиції. Велика Британія попередила, що Росія може намагатись передислокувати війська для нападу на Київ.

"Якщо впаде Харків, впаде вся Україна", ВВС, Велика Британія

З перших днів вторгнення Харків відбивався від російських бронетанкових атак. З того часу багато разів він зазнавав нічних авіаударів та артилерійських обстрілів зі сторони Росії. Внаслідок чого десятки мирних жителів загинули, а сотні поранені. Кореспондент ВВС Квентін Соммервіль та оператор Даррен Конвей провели тиждень з українськими військами у Харкові.

Перша жертва війни – час. Запитайте молодого солдата на фронті, коли стався напад, чи літню жінку на лікарняному ліжку, коли її будинок зазнав артилерійського обстрілу, і вони дивитимуться розгублено. Це було 24 години тому чи 48? Дні стали одним цілим.

Автор: Getty Images
  Розбомблена багатоповерхівка в Харкові
Розбомблена багатоповерхівка в Харкові

У Харкові час еластичний. Це біля кордону з РФ. Щонічні обстріли російської артилерії та бойових літаків не дають спокою.

У застиглому краєвиді на північно-східній околиці міста стоїть 21-річний лейтенант Євген Громадський. Поруч траншеї. Ми зустрілися лише сьогодні, але я вже знаю, що минулого тижня його батько Олег загинув, захищаючи місто, а Громадський – представник сьомого покоління військових у сім'ї. Планує восьме, у вільній Україні.

Автор: ВВС
  Лейтенант Євген Громадський на позиції на околиці Харкова
Лейтенант Євген Громадський на позиції на околиці Харкова

"Диверсійні гурти промацують наші позиції. В нас прямі танкові бої. Спочатку стріляють із мінометів, потім танки обстрілюють наші позиції", - описує він бій.

Рухаємось вздовж фронту з позиції на позицію. Усередині бронетранспортера зі стелі звисає кашкет російської армії – трофей із першого захоплення.

Трупи всюди, поки мчимося розбитою ґрунтовою дорогою. На землі валяються частини реактивних гранатометів

Трупи всюди, поки мчимося розбитою ґрунтовою дорогою. На землі валяються частини реактивних гранатометів.

"Іноді вони використовують таку тактику – піднімають білий прапор над технікою, підходять ближче до наших позицій. Коли підходимо брати в полон, відкривають вогонь", - говорить він.

Автор: Getty Images
  Розбомблена багатоповерхівка в Харкові
Розбомблена багатоповерхівка в Харкові

Позицію лейтенанта востаннє атакували в понеділок два російські танки та бронемашина.

"Ми добре захищені", - каже він, вказуючи на купу протитанкових ракет Javelin. Поруч купа британських протитанкових ракет NLAW.

"Знищує навіть найсучасніші танки", - обіцяє виробник Saab.

Автор: Getty Images
  Розбомблена багатоповерхівка в Харкові
Розбомблена багатоповерхівка в Харкові

Жахливо холодно. Біля ніг лейтенанта граються двоє цуценят. Його взуття – пара білих кросівок Puma.

"Тут треба бути швидким", – каже він.

Автор: ВВС
  Євген зі складу розвідувальної групи
Євген зі складу розвідувальної групи

Українці імпровізують у війні. Їхній уряд критикують за погану підготовку, і тепер у них поспіх із залученням людей на фронт. Регулярна армія поєднується із силами тероборони. На збірний пункт на східній околиці міста прибувають автобуси з сотнями недавно екіпірованих солдатів. Як росіяни воюють, питаю.

"Вони б'ються, як дурні тварини. Воюють як у 1941 році – не мають маневреності. Просто йдуть фронтом. Вони мають багато людей, багато танків, багато машин. А ми воюємо за свою землю, буквально захищаємо наші сім'ї. Не має значення, як вони б'ються, бо ми боремося, як леви. Вони не переможуть", - каже солдат.

Автор: Getty Images
  Люди в харківському метро
Люди в харківському метро

Російська армія зустріла рішучіший опір, ніж очікувала, але міста продовжують падати. З усією фронтовою мужністю є усвідомлення, що й сил на землі буде замало. Солдати кажуть, що їм потрібна протиповітряна оборона, безполітна зона.

"Якщо впаде Харків, впаде вся Україна", - каже 36-річний Євген. Він у складі розвідгрупи.

Автор: Getty Images
  Люди в харківському метро
Люди в харківському метро

Залишили фронт, щоб повернутися до центру міста. Це майже як потрапити в інший світ. Безперервні російські обстріли призвели до того, що більшість населення міста в 1,5 млн втекла. Небагато районів уникнули руйнувань. Вранці в аптеках, банках, супермаркетах і на заправках ще можна побачити черги. Ті, хто залишився, запасаються продуктами. За лаштунками йдуть величезні логістичні та гуманітарні зусилля, аби Харків вижив.

Путін сказав, що хоче демілітаризувати Україну. Натомість створює нейтральну смугу без життя крізь раніше населені міста.

Путін сказав, що хоче демілітаризувати Україну. Натомість створює нейтральну смугу без життя крізь раніше населені міста. Рівномірний ритм російських ударів триває всю ніч.

Зустрічаю розвідгрупу, яка їде з готовими до використання протитанковими ракетами у кузові машини. Знову прямую на околиці міста. Іду через лінію фронту. Дві заправки біля міста, зруйновані артилерійським обстрілом. На снігу з десяток замерзлих трупів росіян. Чоловіки лежать, мов воскові фігури, дехто простягає руки, їхні тіла застигли на морозі.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, як росіяни скинули авіабомби на пологовий будинок та дитячу лікарню у Маріуполі. У місті вбили близько 1300 мирних мешканців. Російські війська не дають гуманітарних коридорів, щоби вивести мирних жителів з оточених українських міст. Президент Зеленський знову просить НАТО закрити небо над Україною, щоб зупинити ці військові злочини і геноцид. На фоні цього у Туреччині відбуваються переговори глав МЗС України та Росії.



Зараз ви читаєте новину «На снігу замерзлі трупи росіян, мов воскові фігури, – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути