четвер, 10 березня 2022 13:38

Спецтема: Війна Росії проти України

"Путін намагається відновити динаміку нападу російських військ, що застопорилася" – що пише про нас світова преса
14

Маленька дитина у Маріуполі
Фото: CNN
Бомбардування росіянами пологового будинку і дитячої лікарні у Маріуполі
Бомбардування росіянами пологового будинку і дитячої лікарні у Маріуполі
Бомбардування росіянами пологового будинку і дитячої лікарні у Маріуполі
Бомбардування росіянами пологового будинку і дитячої лікарні у Маріуполі

Росіяни скинули авіабомби на пологовий будинок і дитячу лікарню в Маріуполі. У місті вбили близько 1300 мирних жителів. Російські війська не дають гуманітарних коридорів, щоб вивезти цивільних із оточених українських міст. Президент Зеленський знову просить НАТО закрити небо над Україною, щоб зупинити ці військові злочини і геноцид. На фоні цього у Туреччині відбуваються переговори глав МЗС України і Росії. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Росія розбомбила пологовий будинок і дитячу лікарню. "Це звірство", - заявив Зеленський", CNN, США

Росіяни розбомбили в середу пологовий будинок і дитячу лікарню в оточеному Маріуполі. Атака відбулася, незважаючи на те, що Росія погодилася на 12-годинну паузу у боях, щоб дозволити біженцям евакуюватись із ряду міст. Росіяни скинули на пологовий будинок і лікарню кілька авіабомб з повітря. Внаслідок нападу постраждали не менше 17 людей, зокрема матері.

Володимир Зеленський повторив заклик до НАТО оголосити безпольотну зону над Україною, обурившись атакою.

"Негайно закрийте небо! Припиніть вбивства! Ви маєте силу, але, здається, втрачаєте людяність. Прямий удар по пологовому будинку. Діти під уламками. Це звірство! Скільки ще світ буде спільником, який ігнорує терор?", - написав він у Telegram.

Пізніше він назвав це "останнім доказом геноциду проти українців".

Прес-секретар МЗС Росії Марія Захарова заявила, не давши доказів, що українці мали бойові позиції на території лікарні. Відео зі шпиталю після бомбардування ясно показало, що там були пацієнти і персонал, зокрема вагітні.

З початку російського вторгнення в Маріуполі загинуло близько 1300 мирних жителів

Маріуполь вже кілька днів в облозі та "ізольований" російськими військами. Росія продовжує обстрілювати його, але її війська не ввійшли в місто. З початку російського вторгнення там загинули близько 1300 мирних жителів.

Жителі живуть без води і електрики вже кілька днів. У вівторок міністр закордонних справ Дмитро Кулеба звинуватив Росію у скоєнні військових злочинів, утримуючи 300 тис. мирних жителів заручниками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маріуполь обстрілюють: росіяни гатять по житлових кварталах

"Ситуація в Маріуполі критична", - заявила в понеділок прес-секретар Міжнародного комітету Червоного Хреста Мірелла Ходейб.

У середу віце-прем'єр Ірина Верещук сказала, що обидві сторони домовилися про припинення вогню і запланували евакуаційні коридори з ряду міст. Евакуаційні коридори мали працювати з 9:00 до 21:00 за місцевим часом, включаючи маршрути з Енергодару до Запоріжжя, з Маріуполя до Запоріжжя, з Волновахи до Покровська, з Ізюму до Лозової, та чотири окремих маршруту з Ворзеля, Бучі, Ірпеня, Бородянки та Гостомелю в Київ.

Але через кілька годин після того, як мала розпочатися евакуація, жодних ознак вивезення людей з Ворзеля, Бородянки, Гостомеля, Ірпеня і Бучі в організованих автобусних колонах не було. Міська рада Бучі звинуватила російські сили в блокуванні евакуації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворог руйнує Маріуполь - жахливе відео з висоти пташиного польоту

"Окупанти зривають евакуацію. На стоянці російські військові заблокували 50 автобусів", - йдеться у повідомленні.

Мільйони українців залишається замкненими в містах і селах, які останніми днями зазнавали безперервних нападів зі сторони російських військ.

У вівторок міністр оборони Олексій Резніков заявив, що загинули понад 400 мирних жителів, зокрема, 38 дітей, і очікується, що реальна кількість загиблих буде більшою.

Олексій Резніков звинуватив Росію в геноциді та військових злочинах, тому що російські війська відкривають вогонь по коридорам евакуації

Рєзніков звинуватив Росію в "справжньому акті геноциду" і "військових злочинах", заявивши, що російські війська відкривають вогонь коридорами евакуації.

Харків оточений російськими військами і продовжує зазнавати сильних артилерійських обстрілів, повідомило міністерство оборони Великої Британії. У вівторок мер міста Ігор Терехов заявив, що ситуація "складна" і ведеться "постійний обстріл із важкої артилерії" по житлових кварталах та об'єктах цивільної інфраструктури.

"Вони б'ють по нашому водо-, тепло- та газопостачанню. Вони намагаються відключити наші джерела живлення", – заявив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Попередили про небезпеку нового дезінформаційного тренду РФ про Україну

У Харкові 1,5 млн людей. Комунальні служби працюють, щоб зігріти їх через наближення холодів. Терехов заявив, що розцінює хаотичні обстріли як акт геноциду.

Російські сили продовжують наступ на Київ, і у вівторок голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба заявив, що гуманітарна ситуація у районах навколо міста залишається складною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скидають насипом і палять: Путін заборонив везти трупи солдатів у РФ

"Буча, Ірпінь, Гостомель, Макарів, Бородянка, Ворзель – люди там змушені цілодобово перебувати в бомбосховищах без води та їжі. Окупанти не дають гуманітарних коридорів, не дають гарантій", - сказав Кулеба.

Україна з першого дня каже партнерам - якщо не закриєте небо, теж нестимете відповідальність за гуманітарну катастрофу

"Україна з першого дня війни каже партнерам - якщо не закриєте небо, теж нестимете відповідальність за масштабну гуманітарну катастрофу", - сказав він.

Тим часом, український уряд оголосив, що заборонить експорт основних продовольчих товарів, включаючи пшеницю, кукурудзу, зернові, сіль і м'ясо.

Міністр аграрної політики і продовольства Роман Лещенко заявив, що це зроблено "задля запобігання гуманітарній кризі в Україні" і "задоволенню потреб населення в критичних продуктах харчування".

"Зеленський заявив, що бомбардування пологового будинку російськими військами - це геноцид", The Guardian, Велика Британія

Російські бомби повністю зруйнували дитячу лікарню та пологовий будинок у Маріуполі. Обстріли росіян знову зупинили масову евакуацію з кількох міст. Зокрема, зі зруйнованого Маріуполя, де умови описують як "апокаліптичні".

Захід попереджає, що вторгнення Москви може стати ще більш жорстоким, бо Володимир Путін намагається відновити динаміку нападу російських військ, що застопорилася.

Непоховані трупи на вулицях, голодні жителі, що вриваються в магазини в пошуках їжі, та топлять сніг для питної води

Журналісти описують трупи, що лежать непохованими на вулицях міста, голодних жителів, що вриваються в магазини у пошуках їжі та топлять сніг для питної води, і тисячі людей, які ховаються у підвалах.

Російська армія також "обстріляла та розбомбила" узгоджений з Москвою гуманітарний коридор, де мали б дати безпечний вихід мирним жителям, замінувала дорогу і встановила блокпости, заявив заступник мера міста. Із приблизно 200 тис. людей, які відчайдушно намагалися виїхати, лише 2-3 тис. змогли це зробити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перемир'я не буде: завершилися переговори Кулеби та Лаврова

Зеленський у середу знову закликав Захід запровадити безпольотну зону, заявивши, що інакше є ризик "гуманітарної катастрофи". Він назвав росіян "нацистами".

Держсекретар США Ентоні Блінкен та глава МЗС Великої Британії Ліз Трасс підтвердили позицію НАТО, згідно з якою безпольотна зона приведе Альянс до прямого конфлікту з Росією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ведучий "Орла та решки" став заручником російських солдатів

Глава агентства ООН у справах біженців Філіппо Ґранді заявив у середу, що з початку російського вторгнення 24 лютого Україну покинули близько 2,2 млн людей. Оскільки тема продовольство стає все більш гострою в країні, Київ у середу заборонив експорт пшениці, яка має вирішальне значення для світових поставок продовольства, щоб запобігти нестачі їжі та голоду всередині країни.

На фоні міжнародного занепокоєння щодо безпеки українських АЕС, деякі з них зараз у руках росіян, Київ закликав до припинення вогню, щоб дозволити відновити електропостачання на ЧАЕС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Розпалюватимемо багаття на ваших кістках" - голова Чернігівської області звернувся до окупантів

Три раунди мирних переговорів між двома сторонами не дали прогресу. Москва продовжує наполягати, що Україна має "демілітаризуватися" і закріпити нейтралітет у конституції, перш ніж вона зупинить те, що називає "спеціальною військовою операцією", спрямованою на безпеку Росії.

МЗС РФ звинуватило США у військовій біологічній програмі в Україні, пов'язаній зі смертельними патогенами, включаючи чуму, холеру і сибірку, стверджуючи, що росіяни виявили докази цього. Вашингтон і Київ категорично спростували те, що США раніше назвали "абсурдною" дезінформацією.

"Російська авіація завдала удару по пологовому будинку в Маріуполі", The Wall Street Journal, США

Обстріли Маріуполя та інших міст України, що перебувають у межах досяжності російських сил, показали, що Москва, не зумівши швидко взяти країну під контроль, просувається вперед, дедалі більше ігноруючи жертви серед цивільних. Українські сили, нездатні зрівнятися з росіянами в живій силі та озброєнні, воліють відступати до міських районів, де очікують запеклих боїв.

Держсекретар Блінкен і міністр Трасс заявили в середу, що їхні уряди продовжать чинити дипломатичний і економічний тиск на Росію. Але знову відкинули заклики створити безпольотну зону над Україною. Пентагон також відкинув ідею, що члени НАТО поставлять Україні літаки МіГ-29 радянського виробництва, незважаючи на активне лобіювання Києва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від ворожих авіаударів по Житомирщині загинули люди

Вночі українські військові повідомили про відновлення наступу росіян по всіх основних напрямках від Харкова до Маріуполя. Російські війська повільно просувалися вперед, намагаючись оточити Київ, і завдавши бомбових ударів по українських позиціях на південний захід від Києва, поблизу деяких з останніх відкритих доріг до столиці.

Українська влада заявила в середу, що відключення електроенергії, спричинене російськими ударами по Києву, може позбавити ЧАЕС електрики протягом 48 годин, що може призвести до розплавлення відпрацьованого ядерного палива, і викиду радіації. ООН не бачить критичних ризиків для безпеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ізоляції, з ручним керуванням, талонами і без Китаю. Економіст оцінив перспективи РФ

Конгрес США погодив $13,6 млрд. на підтримку України. Але військові експерти кажуть, що допомога може бути запізнілою, і ЗСУ можуть бути не в змозі прийняти новий потік техніки, щоб змінити ситуацію на фронтах.

Пентагон відмовився від плану передачі польських МіГ-29 Україні

У вівторок Польща заявила, що передасть США свій парк МіГ-29 радянського виробництва на американську авіабазу Рамштайн у Німеччині після кількох днів публічних дискусій щодо передачі літаків у дар Україні та підвищення ймовірності ширшої участі Америки. У середу Пентагон офіційно відмовився від цього плану.

Американські військові визнали польську пропозицію "високо ризикованою" і оцінили, що вона не "значно змінить ефективність українських ВПС, порівняно з російськими", заявив представник Пентагону Джон Кірбі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін збентежений боєздатністю власної армії" - директор ЦРУ

У міру зростання жертв серед цивільних, Зеленський посилив риторику проти Москви, а також проти Заходу за те, що той не встановив безпольотну зону над Україною, що, як боїться НАТО, може призвести до прямого конфлікту з Росією.

В Україні телеканали і уряд рекламують перемоги над краще озброєними росіянами. В приватному порядку українські чиновники кажуть, що найкраще, що можуть зробити – пролити кров російським військам, доки українські відступають.

Росія заявила, що працює над "широкою відповіддю" на безпрецедентний набір міжнародних фінансових і економічних санкцій, які приведуть російську економіку до найсерйознішої кризи з часів розпаду СРСР 1991 року.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала аналіз успіхів російських військ на півдні та провал на півночі, а також навколо Києва. Можливі наступні кроки Росії у війні. Дані розвідки США, що Путін дуже помилився в оцінці ситуації перед війною, але далі готовий вбивати мирних українців та російських солдатів у спробі поневолити Україну. І на фоні війни більшість німців за приєднання України до ЄС.

Зараз ви читаєте новину «"Путін намагається відновити динаміку нападу російських військ, що застопорилася" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути