субота, 18 грудня 2010 11:12

В українській бібліотеці Москви поширювали ксенофобську літературу

В українській бібліотеці Москви поширювали ксенофобську літературу

Московська прокуратура порушила кримінальну справу за фактом розповсюдження літератури, що містить ознаки національної ненависті.

Про це повідомило в суботу джерело в московських правоохоронних органах.

"Кримінальну справу за ст. 282 ч. 1 КК РФ (розпалення національної ненависті і ворожнечі) порушено щодо невідомих, які в період з 2008 по 2010 рік на території Державної установи культури Бібліотека Української літератури поширювали друкарські видання", - повідомив він.

За його даними, згідно з висновком психолого-лінгвістичного дослідження Інституту мовознавства РАН, тексти видань містять ознаки розпалення національної ненависті і ворожнечі.

Проводяться заходи щодо встановлення і затримання осіб, котрі скоїли злочин, додало джерело.

Нагадаємо, 17 грудня повідомлялося, що мер російської столиці Сергій Собянін звернувся до ГУВС Москви з проханням вжити в місті посилених заходів безпеки.

Раніше, 15 грудня по всій Москви пройшли масові сутички між представниками кавказьких діаспор і націоналістами. Вранці в район торгового центру Європейський на площі біля Київського вокзалу були стягнуті значні сили ОМОН, які запобігли конфліктам на площі. Велику частину сутичок міліції вдалося запобігти або зупинити.

Правоохоронні органи затримали в Москві більше 1,3 тисяч осіб, при цьому було вилучено 16 травматичних пістолетів, більше 200 ножів, молотків і бейсбольних біт.

Акція кавказців біля Київського вокзалу була запланована як відповідь на демонстрації футбольних фанатів, які пройшли в Москві 11 грудня. Тоді хода в пам'ять уболівальника Спартака Єгора Свірідова переросла в мітинг на Манежній площі. Більше 6 тис. агресивно налаштованих молодих людей скандували націоналістичні гасла, палили файери і били уродженців Кавказу. Багато хто з них також брав участь в сутичках з ОМОНом.

Коментуючи ситуацію, що склалася, президент РФ Дмитро Медведєв заявив, що учасники погромів, бійок і акцій вандалізму повинні сидіти у в'язниці. За його словами, відповідальність за такі дії повинна бути кримінальною, а не адміністративною.

Інтерфакс-Україна, Эхо Москвы

Зараз ви читаєте новину «В українській бібліотеці Москви поширювали ксенофобську літературу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути