Ексклюзиви
середа, 02 лютого 2022 18:15

Спецтема: Ворог біля українського кордону

"В Україні зі зброєю 200 тис. людей - батьки в Росії мають замислитись над цим" - що пише про нас британська преса

Британський прем'єр Борис Джонсон став першим за понад 25 років главою уряду в Лондоні, який приїхав у Київ. Він зустрівся з главою України Володимиром Зеленським та пообіцяв підтримку Великої Британії у разі російського вторгнення. Попередив главу Кремля Володимира Путіна, що Москва дорого заплатить, якщо хоч один російський солдат переступить український кордон. Ось дещо з того, що вчора й сьогодні писали про нас у британських ЗМІ.

"Вторгнення Росії в Україну буде катастрофою – прем'єр Борис Джонсон у Києві", The Guardian, Велика Британія

Російське вторгнення в Україну закінчиться гуманітарною, політичною і військовою катастрофою для Росії та світу. Так попередив британський прем'єр Джонсон, стоячи поруч із президентом Зеленським у Києві. Він додав, що про Велику Британію у світі судитимуть за рівнем допомоги, яку надала Україні.

Під час візиту він заперечив, що США і Велика Британія перебільшують масштаби російської загрози, заявивши, що вони не намагалися "роздмухати" розвіддані.

"Похмура реальність у тому, що російські війська зосередилися на кордоні з Україною, і це явна та реальна небезпека. Зосередження військ стало найбільшою демонстрацією ворожості проти України в нашому житті. Це затьмарило російські сили, які вторглися до України 2014 року", - сказав він.

Піднісши пістолет до голови українського народу, Путін намагався змусити Захід демонтувати архітектуру безпеки, створену після падіння Берлінської стіни.

Джонсон заявив, що приставивши пістолет до голови українського народу, Путін намагався змусити Захід демонтувати архітектуру безпеки, створену після падіння Берлінської стіни. Він додав, що Лондон намагається об'єднати Захід, бо ця криза стосується чогось більшого, ніж Україна.

"Путін намагається перекроїти карту безпеки Європи і нав'язати нову Ялту, нові зони впливу. У зону впливу Росії хочуть повернути не лише Україну, а й Грузію, Молдову та інші країни. Це критичний момент", – сказав Джонсон.

Автор: Reuters
  Джонсон передав Москві, що Лондон ухвалив закони про автоматичне запровадження санкції проти російського бізнесу і росіян, які мають зв'язки з Кремлем, у разі російської агресії
Джонсон передав Москві, що Лондон ухвалив закони про автоматичне запровадження санкції проти російського бізнесу і росіян, які мають зв'язки з Кремлем, у разі російської агресії

Візит британського прем'єра відбувся після того, як Путін, виступаючи в Москві, обвинуватив США в ігноруванні пропозицій Росії щодо безпеки.

Телефонну розмову між Джонсоном і Путіним британський прем'єр змушений був скасувати у понеділок та перенести на середу. Кремль відхилив прохання про її проведення у вівторок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Прийшло розуміння, що Росія - загроза, а не лише виклик" - експерт про союз України, Британії та Польщі

Дзвінок у понеділок скасували, щоб Джонсон зробив заяву перед депутатами британського парламенту про вечірки на Даунінг-стріт під час суворого карантину у Лондоні 2021 року. Прем'єра запитували, чи не заважає йому внутрішньополітична криза зосередитись на російській кризі.

"З нетерпінням чекаю, коли Росія відведе армію від наших кордонів. Нам не потрібні слова. Просто зробіть це", - сказав Зеленський, додавши, що росіяни, мабуть, не хочуть помирати у війні проти України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін побоюється вступу України в НАТО: "Бандерівці звільнятимуть Крим силою"

Він закликав Захід запровадити санкції проти Росії зараз, а не після початку вторгнення. Джонсон додав, що санкції набудуть чинності, як тільки "перший російський чобіт" перейде кордон України.

Важливо, щоб у Москві розуміли, що ми застосовуватимемо санкції автоматично - в ту хвилину, коли відбудеться нове вторгнення

"Дуже важливо, щоб у Москві розуміли, що ми застосовуватимемо санкції автоматично. У ту мить, коли відбудеться нове вторгнення на суверенну українську територію, застосують санкції. Приймаємо нові закони, які дозволять нам визначити стратегічні комерційні інтереси Росії, і навіть індивідуальні інтереси росіян у нашій країні. В Україні під рушницею 200 тис. чоловіків і жінок. Вони чинитимуть запеклий і кривавий опір. Батьки та матері в Росії мають замислитися над цим", - сказав Джонсон.

Намагаючись поставити себе в центр подій, Джонсон перерахував світових лідерів, з якими розмовляв останніми днями, додавши: "Народ України має невід'ємне право обирати, як керувати в себе, і до яких організацій прагне приєднатися".

"Борис Джонсон відвідує Україну на фоні зростання побоювань російського вторгнення", ВВС, Велика Британія

Прем'єр Джонсон пообіцяв працювати з Зеленським, щоб знайти дипломатичне вирішення суперечок із Москвою та "уникнути подальшого кровопролиття".

Президент Путін заперечує, що планує напад. Проте попередив Україну, щоб не робила жодних подальших кроків щодо вступу в НАТО, стверджуючи, що це загрожує безпеці Росії.

Автор: Reuters
  Джонсон передав Москві, що Лондон ухвалив закони про автоматичне запровадження санкції проти російського бізнесу і росіян, які мають зв'язки з Кремлем, у разі російської агресії
Джонсон передав Москві, що Лондон ухвалив закони про автоматичне запровадження санкції проти російського бізнесу і росіян, які мають зв'язки з Кремлем, у разі російської агресії

США відкинули такі вимоги Росії, а західні країни загрожують розширити санкції проти Москви у разі вторгнення.

Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс заявила, що готується закон, спрямований проти ширшого кола осіб і компаній, пов'язаних з Путіним, а представник США додав, що санкції Вашингтону означають, що люди, близькі до Кремля, будуть відрізані від міжнародної фінансової системи.

Напередодні візиту Джонсона до Києва Лондон оголосив про надання Україні $119 млн для сприяння енергетичній незалежності від Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Санкції готові - Джонсон із Києва пригрозив росіянам

"Як друг і демократичний партнер, Велика Британія далі відстоюватиме суверенітет України перед тими, хто прагне його зруйнувати. Закликаємо Росію відступити і розпочати діалог, щоб знайти дипломатичне рішення та уникнути подальшого кровопролиття", - сказав Джонсон.

Президент Зеленський високо оцінив підтримку Заходу перед нарощуванням військової могутності Росії і оголосив про розширення армії.

Оскільки британські, польські та голландські лідери відвідали Київ, вищі офіційні особи США та Росії мають провести нові переговори щодо кризи.

Автор: Reuters
  Джонсон передав Москві, що Лондон ухвалив закони про автоматичне запровадження санкції проти російського бізнесу і росіян, які мають зв'язки з Кремлем, у разі російської агресії
Джонсон передав Москві, що Лондон ухвалив закони про автоматичне запровадження санкції проти російського бізнесу і росіян, які мають зв'язки з Кремлем, у разі російської агресії

Але у понеділок між представниками Росії та США у Раді Безпеки ООН відбулися гнівні суперечки після того, як Америка скликала зустріч, щоб обговорити нарощування військ Москвою на кордоні з Україною.

Посол США Лінда Томас-Грінфілд заявила, що мобілізація росіян була найбільшою в Європі за останні десятиліття. Вона додала, що США вірять у існування дипломатичного рішення, але попередила, що Америка діятиме рішуче у разі вторгнення, наслідки якого будуть "жахливими".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Джонсон переніс розмову з Путіним

Її російський колега Василь Небензя обвинуватив США у розпалюванні істерії та "неприпустимому втручанні" у справи Росії. Він сказав, що немає жодних доказів, що Росія планувала воєнні дії проти України. І додав, що Росія часто розміщує війська на своїй території, і це не стосується Вашингтону.

"Росія планує "блискавичну війну" за Київ", The Independent, Велика Британія

Прем'єр Джонсон попередив Путіна, що вторгнення в Україну буде "катастрофічним кроком", який може призвести до того, що Росія ув'язне у кривавому та затяжному конфлікті.

Джонсон не вірить, що війна неминуча, і вважає, що є шанс, що "здоровий глузд усе ще може перемогти".

Важливо, щоб росіяни розуміли, що вторгнення в Україну буде для них новою Чечнею

"За даними нашої розвідки, на кордоні з Україною перебуває 60 російських бойових груп і є план блискавичної війни, щоб захопити Київ. Ми маємо дати зрозуміти Кремлю, що це буде катастрофічним кроком. Важливо, щоб люди у Росії розуміли, що це може бути для них новою Чечнею", - сказав він.

НАТО направило у Східну Європу ще більше кораблів і винищувачів. Данія відправляє фрегат у Балтійське море та збирається перекинути винищувачі F-16 у Литву. Іспанія відправляє кораблі та розглядає можливість відправлення винищувачів до Болгарії. Франція висловила готовність відправити війська до Румунії, і відправить два винищувачі F-35 до Болгарії.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що президент Зеленський просить західних союзників не нагнітати ситуацію щодо можливої війни з Росією, бо це шкодить українській економіці. Репортаж із прифронтового Харкова, мешканці якого планують відбивати можливу російську агресію. І як працює пропаганда Москви у гібридній війні проти України.

Зараз ви читаєте новину «"В Україні зі зброєю 200 тис. людей - батьки в Росії мають замислитись над цим" - що пише про нас британська преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути