Ексклюзиви
вівторок, 01 лютого 2022 08:00

Спецтема: Ворог біля українського кордону

"Стиль Зеленського спричинив тертя з західними партнерами": що пише про нас світова преса

Президент Володимир Зеленський просить західних союзників не нагнітати ситуацію щодо можливої війни з Росією, бо це шкодить українській економіці. Репортаж з прифронтового Харкова, мешканці якого планують відбивати можливу російську агресію. І як працює пропаганда Москви у гібридній війні проти України. Ось дещо з того, що протягом останніх днів писали про нас у світових ЗМІ.

"Послання Зеленського: не панікуйте. Це змушує Захід нервувати", The Washington Post, США

"Видихніть. Заспокойтесь", - каже президент Зеленський у відеозверненні 19 січня. Того ж дня президент Джо Байден сказав, що очікує нападу Росії, але агресія зустрінеться з "жорсткою ціною" - це один із серії різких контрастів у повідомленнях від Києва та Вашингтона.

Зеленський йде по тонкій межі, знаючи, що економіка України може серйозно постраждати, навіть якщо російські сили тільки загрожуватимуть нападом. Він має говорити про загрозу для країни. Але водночас прагне уникнути "паніки на ринках і у фінансовому секторі".

Стиль Зеленського спричинив тертя з західними партнерами України та занепокоєння всередині країни щодо його здатності успішно керувати у скрутному становищі.

Автор: Reuters
  Президент Володимир Зеленський під час прес-конференції у Києві, 28 січня
Президент Володимир Зеленський під час прес-конференції у Києві, 28 січня

Масштабна російська атака, особливо якщо досягне міських центрів, буде "жахливою". Це заявив у п'ятницю, 28 січня, голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі.

"Я не кажу, що не може бути ескалації. Говоримо про це відкрито вже вісім років. Але нарощування російських військ біля наших кордонів суттєво не відрізняється від аналогічного на початку 2021 року. Загроза війни – форма психологічного тиску росіян на нас", – сказав Зеленський на прес-конференції у Києві у п'ятницю.

Вищі чиновники США і ЄС кажуть, що їх дедалі більше турбує, що Зеленський замість мобілізації країни витрачає енергію на боротьбу з політичними опонентами

У трьох зверненнях Зеленський закликав українців до спокою. Але вищі чиновники США і ЄС кажуть, що їх дедалі більше непокоїть, що він не може мобілізувати країну. Натомість витрачає енергію на боротьбу з політичними опонентами. Такими, як п'ятий президент Петро Порошенко, щодо якого ведуть розслідування за обвинуваченням у державній зраді та підтримці тероризму.

Високих чиновників в адміністрації Байдена також дратують заяви Зеленського. Зокрема, недавню у Twitter з критикою слів Байдена про реакцію США на "незначне вторгнення" Росії в Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін – майстер примусу. Створює кризу так, що може перемогти незалежно від того, що роблять інші": що пише про нас світова преса

"Хочемо нагадати великим державам, що немає дрібних вторгнень і малих народів. Так само, як не буває дрібних жертв і невеликого горя від втрати близьких. Говорю це як президент великої держави", - написав він.

Високий чиновник США на умовах анонімності назвав це зауваження "приголомшливим".

"Ми його найважливіший союзник, а він тикає нам у вічі, і створює розрив між Вашингтоном і Києвом. Це самосаботаж", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зупиніть Путіна зараз!": українці у Вашингтоні оточили посольство РФ

Виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко сказав, що твіт Зеленського з критикою Байдена відображає його особисті переживання конфлікту з Росією.

"Його реакція на заяви Байдена – емоційна. Він каже те, що бачив на кордоні з Росією. Він дуже чуйний. Відчуває те, що інші", - сказав Вітренко, який часто розмовляє з Зеленським та його радниками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни вербують українських чиновників: що пише про нас світова преса

Прямота Зеленського у стилі серіалу "Слуга народу" була очевидною під час півторагодинної пресконференції у п'ятницю з міжнародними ЗМІ. Він обвинуватив західних чиновників і медіа у тому, що сіють паніку та дестабілізацію в Україні. Також сказав, що реальним наміром Росії може бути не вторгнення, а внутрішнє ослаблення України. "Можемо втратити економіку", - додав Зеленський.

"У найбільшому місті Східної України проросійські симпатії згасають з наближенням війни", The Wall Stree Journal, США

Російська ракета, що не розірвалася, доставлена з Донецької області, яку роздирає війна. Вона стирчить із землі навпроти будівлі місцевої влади в другому за величиною місті України. Поруч банер: "Харків наступний?"

Автор: Reuters
  Військові навчання на полігоні під Харковом
Військові навчання на полігоні під Харковом

2014 року, коли почалася війна Росії з Україною, промосковські бойовики захопили тут будівлі місцевої влади. Вивісили на даху російський прапор і заявили про самопроголошену республіку. На той час у цьому промисловому місті з населенням 1,4 млн осіб, за півгодини їзди від російського кордону, процвітали проросійські настрої.

Через вісім років, коли Росія зосередила навколо України понад 100 тис. військових, президент Зеленський вказав на Харків - як на ймовірну мету вторгнення росіян.

Будь-яка російська операція у Харкові зараз зустріне серйозний опір зі сторони місцевих мирних жителів

Але хоча в минулому це місто могло бути відносно легкою мішенню для Москви, відтоді настрої різко змінилися на негативні до Кремля. Будь-яка російська воєнна операція у Харкові зараз зустріне серйозний опір зі сторони мирних жителів.

2014 року, з поширенням вуличних сутичок і перестрілок між проросійськими та проукраїнськими групами, протягом кількох днів здавалося, що переважно російськомовний Харків, так само як Донецьк і Луганськ у цій частині країни, вийдуть з-під контролю Києва. Лише втручання сил швидкого реагування, перекинутих з південного заходу України, відновило тут центральну владу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Молодежь в Россию не хочет. Люди настроены бороться, оружия много" - про що говорять у Харкові на найбільшому ринку Європи

Сьогодні, у 113-й бригаді територіальної оборони Харкова, що входить до складу силових структур, які мають захищати місто від можливого вторгнення, добровольців більше, ніж місць. Вона, за словами командирів, починає відмовлятись від нових людей. Для прийому новобранців формується друга Харківська бригада.

"Усі верстви суспільства, від фізиків-ядерників до продавців, інженерів і студентів, просять приєднатися. Ми всі захищатимемо наші домівки, сім'ї, дітей, коханих зі зброєю в руках. Якщо їхня авіація спробує знищити нас з повітря, окопуватимемося, щоб воювати з-під землі. Куди нам відступати? Нам нікуди йти. Це наша земля", – каже офіцер 113-ї бригади Михайло Соколов.

Харків'яни чудово знають, що сталося у Донецьку та Луганську з 2014 року - підприємства, будинки та авто забрали російські ополченці. Людей, яких запідозрили у прокиївських симпатіях, розстрілювали чи саджали

Причина таких настроїв - харків'яни чудово знають, що сталося у Донецьку і Луганську, відколи 2014 року вони потрапили під владу Росії. Економіка там у занепаді. Підприємства, будинки і автомобілі забрали російські ополченці. Людей, яких запідозрили у прокиївських симпатіях, розстрілювали або саджали до в'язниці. Більшість жителів, які могли собі це дозволити, втекли у підконтрольні Києву частини України. Особливо у Харків. Дехто до Росії. Навіть традиційно проросійські політики у Харкові визнають це.

"Немає більше дурнів. Люди бачать, що у Донецьку і Луганську погано, а тут добре. У них там війна, а у нас мир", - каже Сергій Гладкоскок, який очолює місцеву "Опозиційну платформу - За життя", дружню до Москви партію країни.

Автор: Reuters
  Військові навчання на полігоні під Харковом
Військові навчання на полігоні під Харковом

Наразі в місті мало ознак кризи. Торгові центри, ресторани і бари переповнені людьми. На вулицях не видно озброєних солдатів і військової техніки. Панічних покупок немає, супермаркети, наповнені товарами.

Губернатор Харківської області Олег Синегубов каже, що відвідав українські військові частини, дислоковані вздовж кордону. Йому сказали, що у радіусі 50 км від кордону немає незвичайних дій російських військових, які передбачають вторгнення найближчим часом. Поки що єдина ознака можливих проблем - деякі імпортери автомобілів стали неохоче відправляти нові авто в харківські автосалони. Бо 2014 року нові машини вкрали з донецьких дилерських центрів.

"Росія активізує пропагандистську війну на фоні напруженості у відносинах з Україною", The New York Times, США

Коли минулого місяця США випустили попередження про російські війська на кордонах України, а президент Байден пригрозив Володимиру Путіну санкціями, якщо почне вторгнення, аналітики помітили сплеск повідомлень у соцмережах, які обвинувачують Україну у змові з метою геноциду етнічних росіян.

Наприклад, підконтрольний Москві канал RT поширив кліп, у якому Путін каже, що події на сході України "схожі на геноцид". News Front, який Держдепартамент США назвав "засобом поширення дезінформації", пов'язаним з російськими службами безпеки, опублікував статтю. Там йшлося, що Штати не вважають масові вбивства геноцидом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Була на випробуванні: з'явилися нові подробиці про працівницю каналу "Рада", яка "ненавидит" українську мову

За кілька місяців, що минули з початку нарощування російських військ, Москва та її онлайн-армія висунули старі аргументи. Мовляв, західні українці пов'язані з нацизмом і хибно обвинуватили США у використанні маріонеткових сил для підготовки хімічної атаки проти росіян.

З 2014 року Росія виробляє постійний потік дезінформації про Україну. Але у грудні та січні цього року спостерігали сплеск

Представники розвідки США заявили, що з 2014 року Росія здійснює постійний потік дезінформації про Україну. Але у грудні та січні цього року спостерігали сплеск.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вимкніть зброю Росії" - Стерненко кличе на пікет каналу Мураєва

Британська технологічна фірма Logally, яка допомагає урядам і бізнесу боротися з дезінформацією, відстежує пов'язані з Росією акаунти у соцмережах. Це акаунти RT і Sputnik, а також російських чиновників у Twitter. Повідомлення і статті, які обвинувачують українців, що вони неонацисти, різко зросли з початку листопада. Інформаційна кампанія, що підтримується Москвою, обвинувачує США в плануванні хімічної атаки. Вона різко активізувалася 21 грудня, повідомили у фірмі.

Більшість пропаганди націлена на внутрішню аудиторію у Росії та на промосковських українців, каже віце-президент зі стратегічних операцій Logally Браян Мерфі. За його словами, якщо Росія справді вторгнеться в Україну, то хоче переконатися, що має підтримку російськомовних жителів, поки її танки і артилерія котитимуться полями або зноситимуть будинки.

Більшість російської дезінформації повторює старі теми – зображує Росію як жертву дій США. Що західні суспільства нібито на межі краху, бо відійшли від традиційних цінностей

Держдеп заявив, що більшість дезінформації повторює старі теми – зображує Росію як жертву дій США. Що західні суспільства нібито на межі краху, бо відійшли від традиційних цінностей. І описує Вашингтон як прихильника революцій у регіоні.

Через декілька тижнів після появи перших повідомлень у грудні, офіційні особи США заявили, що інформаційна операція Росії може бути використана як привід для введення військ в Україну "в ім'я захисту російськомовного населення". Або в класичних пропагандистських манерах, щоб обвинуватити інших у тому, у чому винні самі росіяни.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що російська агресія може спровокувати зростання цін на продовольство у світі, репортаж з лінії фронту та думки солдатів на передовій про можливу російську агресію.

Зараз ви читаєте новину «"Стиль Зеленського спричинив тертя з західними партнерами": що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути