вівторок, 01 лютого 2022 19:48

Спецтема: Ворог біля українського кордону

Санкції готові - Джонсон із Києва пригрозив росіянам

Санкції готові - Джонсон із Києва пригрозив росіянам
Україна і Велика Британія є стратегічними партнерами. Фото: Reuters

Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон зустрілися у Києві.

Вони поспілкувалися із журналістами у Маріїнському палаці.

"Ми переживаємо через те, що зараз відбувається на кордоні України. Дуже важливо, щоб британський уряд показав свою солідарність і всіх наших партнерів та друзів об'єднав навколо розробки пакету економічних санкцій, які будуть посилені.

Тепер пакет, який ми запропонували, вплине також на зміни в нашому законодавстві і ми зможемо цілеспрямовано бити по комерційних інтересах Росії та її громадян, організацій, комерційних об'єднань.

Важливо, щоб у Росії розуміли, що ці санкції автоматично набудуть чинності. У ту ж хвилину, коли почнеться вторгнення, санкції почнуть працювати", - заявив британський прем'єр.

Водночас Зеленський: "Це не буде війна України з Росією. Це буде повномасштабна війна в Європі. Тому що ніхто більше не віддасть своїх територій і людей".

2 млрд фунтів допомоги

"Ми домовилися започаткувати переговори про лібералізацію торгівлі. Крім коштів для військово-морського флоту України, Велика Британія виділяє ще майже 2 млрд фунтів стерлінгів на реалізацію спільних з Україною проєктів в інших сферах, зокрема інфраструктури та енергетики", - повідомив Зеленський.

"Сьогодні я оголосив про додаткові 88 млн фунтів британського фінансування на підтримку системи належного управління та енергетичної незалежності України.

Це фінансування має підтримати зусилля щодо розвитку вільного і багатого українського суспільства, вільного від зловмисного впливу", - сказав Джонсон.

Стримування РФ

"Ми обговорили комплекс кроків щодо стримування Російської Федерації. Будь-які заходи дієві до, а не після. Профілактика краща за реанімацію. Це доводить і недавнє рішення британського уряду про розробку закону, який посилить і розширить санкції за агресію проти України", - заявив Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україну прибула "шоста пташка" з військовою допомогою від США

Поразка Путіна

Джонсон сказав, що можливе нове вторгнення РФ в Україну може стати катастрофою для РФ.

"Подальше вторгнення Росії в Україну було б політичною і гуманітарною катастрофою, військовою. Це було б військовою катастрофою як для Росії, так і для світу. І потенційне вторгнення було б поразкою для президента Путіна", - заявив.

Україна і НАТО

"Я порозмовляв із керівниками США, Франції, Німеччини, Італії, генсеком НАТО і сьогодні з вами. Ми всі єдині в оцінці основної важливості підтримки права України на самовизначення. Оскільки народ України має це невід'ємне право самому обирати, як йому правити у власній державі і до якої організації приєднуватися.

Будучи другом і партнером України, Сполучене Королівство завжди підтримуватиме здійснення цього права", - заявив британський прем'єр.

Україна, Велика Британія і Польща створюють безпековий альянс, повідомив у вівторок міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Сьогодні Україну відвідав прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. Він заявив про підтримку України в оборонній галузі для протидії агресії РФ.

Зараз ви читаєте новину «Санкції готові - Джонсон із Києва пригрозив росіянам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути