вівторок, 01 лютого 2022 13:58

Жити поряд з Росією, як поряд з вулканом - прем'єр Польщі заявив про підтримку України

Жити поряд з Росією, як поряд з вулканом - прем'єр Польщі заявив про підтримку України
Матеуш Моравецький прибув із візитом в Україну. Фото: Reuters

Польща готова надавати домогу Україні у газовій сфері, обороноздатності, стабілізації економіки і гуманітарних питаннях.

Про це заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький на спільному брифінгу з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем у вівторок, повідомляє Gazeta.ua.

Польський чиновник сказав про допомогу військовим обладнанням і технікою. Заявив про агресію Росії.

Військова допомога

Польща готова передати кілька десятків тисяч артилерійських, протиповітряних снарядів типу "Гром", патронів, мінометів, дронів.

"Наша частина Європи - Польща, Україна - не переживає частих землетрусів, вибухів вулканів. Але що з того? Живучи у близькості до такого сусіда, як Росія, таке враження, що живемо біля вулкану.

Тому як ніхто в Європі ми розуміємо, якою цінністю є безпека, союзи і співпраця в питаннях безпеки", - сказав.

"Крим, частина Донецької і Луганської областей - це території України і цього не змінить окупація", - заявив Моравецький.

Газова співпраця

Шмигаль і Моравецький говорили про збільшення потужностей передачі газу із заходу на схід. "Для цього потрібно виконати певні інвестиції, які маємо намір реалізувати", - сказав.

"Північний потік-2" - є геополітичною загрозою, заявив польський прем'єр.

"Ми апелюємо до Німеччини, щоб вони не запускали цього газопроводу, бо він стане елементом шантажу з боку Росії. Не можна з одного боку висловлювати солідарність з Україною, а другою рукою підписувати сертифікаційні документи. Започатковуючи діяльність Nord Stream 2, Берлін дає зброю Путіну, якою він потім може шантажувати Європу", - сказав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МЗС розкрило деталі створення альянсу Україна-Британія-Польща

Про можливий новий виток агресії РФ

"Треба сподіватися, що найгірше не стане. Але також треба готуватися на найскладніші сценарії. Бажаю, щоб такого не сталося українському прем'єру, президенту, українському народові і всій Європі.

Польща готується і на найгірший варіант, але я надіюся, що такого не станеться, ми готові приймати українських поранених та евакуювати частину громадян", - заявив Моравецький.

Про альянс України, Польщі і Великої Британії

"Ми всі у цьому зацікавлені. Така співпраця є боротьбою за безпеку в регіоні. Ми вже відчули дестабілізацію на східному фланзі НАТО. Велика Британія - важлива, оскільки є основною державою НАТО"

У понеділок Польща передала Україні гуманітарну допомогу. Також польський президент Анджей Дуда підтримав ідею надати військову допомогу.

Зараз ви читаєте новину «Жити поряд з Росією, як поряд з вулканом - прем'єр Польщі заявив про підтримку України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути