вівторок, 01 лютого 2022 14:20

МЗС розкрило деталі створення альянсу Україна-Британія-Польща

МЗС розкрило деталі створення альянсу Україна-Британія-Польща
Україна, Британія і Польща створюють безпековий альянс. Сторони закінчують фіналізувати деталі угоди про новий формат тристоронньої співпраці. Фото: УНІАН

Україна, Британія і Польща створюють новий малий безпековий альянс.

З ініціативою започаткування такої тристоронньої співпраці у жовтні 2021 року виступила Україна, розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у Facebook.

"Цей новий формат є частиною нашої стратегії малих альянсів як проактивної зовнішньої політики України. Окрема увага приділена їм і в Стратегії зовнішньополітичної діяльності. Суть в тому, що ми не можемо чекати безпеки та процвітання десь у майбутньому, коли станемо членами ЄС і НАТО. Вони потрібні нам вже сьогодні", - каже Кулеба.

Новий формат не прив'язаний до локальної географії - це об'єднання країн, які поділяють спільні принципи, прагнуть зміцнювати безпеку та розвивати торгівлю, готові до конкретних дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Естонія закликала Німеччину допомогти Україні захиститися від РФ

"Варшава, Київ і Лондон мають не лише реалістичне усвідомлення безпекових загроз Європі та стратегію протидії викликам з боку РФ. Але і великий потенціал тристоронньої співпраці в галузях торгівлі, інвестицій, енергетики, зокрема відновлюваної. З'єднуючи своїми зусиллями Атлантику, Балтику та Чорне море, ми створюємо нові можливості для наших країн і для регіону загалом", - додав Кулеба.

Планувалося, що перше офіційне оголошення про створення нового формату зроблять міністерства закордонних справ трьох країн завтра, 2 лютого, в рамках візиту британської міністерки закордонних справ до Києва. Але вона захворіла на коронавірус і це оголошення перенесли.

Кулеба також нагадав, що це не перший крок у посиленні безпекової співпраці. Так з'явилися "Люблінський трикутник" з Польщею і Литвою, Квадрига з Туреччиною, Асоційоване тріо з Грузією і Молдовою. Всі вони успішно розвиваються, набувають ваги, вже сьогодні приносять Україні конкретні переваги.

Раніше повідомлялося, що 1 лютого в Україну прилетить прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

Водночас з робочим візитом тут перебуватиме і прем'єр Польщі Матеуш Моравецький. Є ймовірність, що вони підписуватимуть декларацію щодо нового союзу.

Зараз ви читаєте новину «МЗС розкрило деталі створення альянсу Україна-Британія-Польща». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути