Ексклюзиви
середа, 02 лютого 2022 08:46

Спецтема: Ворог біля українського кордону

"Прийшло розуміння, що Росія - загроза, а не лише виклик" - експерт про союз України, Британії та Польщі

Україна, Велика Британія і Польща створюють новий малий безпековий альянс. З такою ініціативою у жовтні 2021 року виступив Київ, розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Оголошення союзу мало відбутися 1 лютого, проте через зараження Covid-19 глави британського МЗС Елізабет Трасс підписання відклали. За даними опитування групи "Рейтинг", 61% українців підтримують такий союз.

1 лютого у Київ вперше за 25 років прибув британський прем'єр Борис Джонсон. Минулого разу глава уряду Великої Британії приїздив у Київ 1996 року - це був Джон Мейджор. 2 лютого в українську столицю прибуде польський колега Джонсона Матеуш Моравецький.

Що кожна зі сторін британсько-польсько-українського союзу могла б від нього отримати, як Лондон бачить Україну в стратегії зовнішньої політики, і які перспективи цього альянсу для нашої безпеки і міжнародної політики. Про це Gazeta.ua розповів експерт із зовнішньої політики аналітичного центру "Українська призма" Олександр Краєв.

Автор: Фото з архіву Олександра Краєва
  Експерт із зовнішньої політики аналітичного центру "Українська призма" Олександр Краєв вважає, що Велика Британія, Польща та Україна можуть співпрацювати в політичній, безпековій та сфері принципів
Експерт із зовнішньої політики аналітичного центру "Українська призма" Олександр Краєв вважає, що Велика Британія, Польща та Україна можуть співпрацювати в політичній, безпековій та сфері принципів

Наскільки життєздатним буде альянс Великої Британії, Польщі та України?

Наразі зарано говорити, як виглядатиме, бо не бачили попереднього документу. Невідомо, чи це буде військово-політичний альянс, чи менш вагомий союз принципів.

Проте проєкт у будь-якому варіанті може бути життєздатним, бо вписується у загальносвітовий тренд. Зараз у світі регіональну безпеку визначають малі альянси. Виразником став оборонний союз AUKUS між Великою Британією, Австралією і США. Потім так звана "Cпільнота демократій" - країни, які розташовані кільцем навколо Китаю. Тепер продовження в Центрально-Східній Європі.

Союз буде ефективний, бо об'єднує три країни, в яких у трьох сферах сходяться інтереси – політичній, безпековій та у сфері принципів

Цей союз буде ефективний, бо об'єднує три країни, в яких у трьох сферах сходяться інтереси – політичній, безпековій та у сфері принципів. З політичної точки зору, це альянс демократій, які разом протистоять російський автократії.

Також кожна країна має окремі питання до Брюсселю. Польща вирішує справу з Конституційним судом і критикою Євросоюзом її судової гілки влади. Велика Британія не може завершити останній документ щодо "Брекзиту" і вирішує питання перетину кордону у Північній Ірландії (Ірландія – країна ЄС, а Північна Ірландія – частина Великої Британії; після "Брекзиту" проїзд між двома Ірландіями залишився без віз, аби уникнути напруженості й сепаратизму, але виникли пункти пропуску всередині Сполученого королівства між регіоном Британії і рештою країни. – Gazeta.ua). Україна хоче в Євросоюз і домовитися про відносини з блоком на нормальних умовах. Це теж, можливо, стане частиною договору.

Безпекова складова в питанні загроз Росії у Східній Європі – також зрозуміла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Санкції готові - Джонсон з Києва пригрозив росіянам

Для Великої Британії такий союз - це певним чином противага Франції та Німеччині на континенті, в Євросоюзі?

Цей союз може бути одним з механізмів противаги. Коли британці вийшли з Євросоюзу, то не покинули європейські справи. Також 1,5 року тому вони прийняли "Доктрину глобальної Великої Британії". Там йдеться, що Лондон має залишатися регіональною активною державою.

Британія шукає свою роль на європейському континенті. Тих, хто може бути її партнерами. Їх знайшла у Центрально-Східній Європі. У Західній Європі у неї є складні питання з французами, невирішені з іспанцями. Також протиріччя з країнами Бенілюксу (Бельгія, Нідерланди і Люксембург. – Gazeta.ua) та Німеччиною.

Свого часу, коли Велика Британія була в Євросоюзі, то лобіювала вступ країн Центральної Європи в ЄС. Логічно, що зараз знову знайшла для себе підтримку в цьому регіоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна стане сильнішою": як у Раді реагують на новий союз із Польщею та Британією

В чому може бути вигода для кожної з країн в цьому союзі?

У кожної зі сторін пріоритетна своя складова, але водночас всі бачать свої плюси у трьох сферах.

Для нас головна безпека. Бачимо постачання зброї і дипломатичну підтримку Великої Британії. Чуємо від поляків, що готові постачати зброю

Для України головна - безпекова складова. У нас цей союз уже завчасно й пафосно називають "Нова Антанта" чи "Мала Антанта". Бачимо в цьому контексті постачання зброї і дипломатичну підтримку Великої Британії. Чуємо від поляків, що готові теж постачати нам зброю.

Для британців геополітична складова - зрівноважування сили на європейському континенті, певний опір позиціям західноєвропейців, створення свого крила в європейській політиці.

У поляків найбільш усереднена позиція – їм потрібна підтримка у суперечках з ЄС. З іншої сторони, після кризи з мігрантами на кордоні з Білоруссю та нарощування сил Росії біля українських кордонів, поляки відчули безпекову загрозу своїй державі. Звідси заяви Варшави про потребу більшої кількості військ НАТО на їхній території.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Борис Джонсон прибув в Україну

Чи можуть до цього союзу приєднатися США як основний партнер Великої Британії, інші держави Центрально-Східної Європи – країни Балтії, Румунія, Болгарія?

Розширення союзу на країни Балтії дуже реальне. Багато говорили про можливе розширення цього альянсу на "Люблінський трикутник". Якщо приєднається Литва, чому б не долучитися Латвії і Естонії. Якщо там половина країн східного флангу НАТО, чому б не приєднати Чорноморський регіон - Румунію і Болгарію. Це був би біологічний розвиток альянсу, якщо він покаже свою ефективність.

Америка з кінця 1990-х активно долучилася до співпраці з Центрально-Східною Європою. В усіх ініціативах була спостерігачем та іноді входила в різні організації. Тепер, зважаючи на нові відносини Великої Британії та США після "Брекзиту", і збереження зацікавленості Вашингтону в регіоні, логічна участь американців. Вони можуть політично, а, можливо, економічно підтримати цей альянс.

Яке місце України в зовнішній політиці Великої Британії? Якщо повернутися до концепції "глобальної Британії", то після виходу з ЄС, Лондон знову віднаходить своє місце в міжнародних відносинах, на світовій арені.

Відповідно до цієї стратегії, британські військово-морські сили вперше з 1960-х відкриватимуть нові бази у Середземному морі. Лондон почав приділяти більше уваги країнам Британської співдружності (міжурядова організація 54 країн, що входили в Британську імперію, включаючи Канаду, Австралію та Індію. – Gazeta.ua).

Наша країна теж важлива в рамках цієї доктрини, бо велика загроза для безпеки Великої Британії - автократичні режими Росії і Китаю. На відміну від США, де на першому місці загроз - Китай, а далі Росія та інші автократи, для британців важливіші росіяни. Для цього є об'єктивні причини - отруєння Скрипалів в англійському Солсбері (спроба вбивства колишнього працівника російської військової розвідки Сергія Скрипаля, британського громадянина, і його доньки, громадянки Росії, Юлії Скрипаль 4 березня 2018 року, здійснене російськими спецслужбами з застосуванням хімічної зброї "Новічок". – Gazeta.ua), вбивство Олександра Литвиненка (у листопаді 2006 року російські спецслужби вбили радіоактивним полонієм колишнього працівника ФБС і критика Путіна. – Gazeta.ua).

Також для британців росіяни - перепона, яка заважає знову отримати вплив в глобальному масштабі. Багато-де інтереси Лондона і Москви перетинаються. Зокрема, в регіоні Північної Європи, Індійського океану, куди Росія прагне потрапити через зв'язки з владою Індії. Тож у Лондоні бачать у Росії загрозу для своїх інтересів.

Британці показують, що готові об'єднуватися з іншими демократіями у боротьбі проти наполовину диктаторських режимів, як то путінський. Так їх прагматичний інтерес співпадає з нашими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МЗС розкрило деталі створення альянсу Україна-Британія-Польща

Росіяни за роки після холодної війни через шпигунів і економічну інтеграцію олігархів влилися в британську економіку

Чим саме загрожує Росія Великій Британії?

Якщо взяти внутрішню політику, то росіяни за роки після холодної війни через шпигунів і економічну інтеграцію своїх олігархів суттєво влилися у британську економіку. Прем'єра Джонсона самого офіційно обвинувачували, що його передвиборну кампанію фінансував один з таких росіян.

Британці в міру загострення гібридного протистояння можуть діяти жорсткіше. Тому їх відповідь на загрозу агресії Росії – різка. Можуть цілитися в російських олігархів, їх майно і сім'ї, навіть дітей. Буквально складають списки майна російських олігархів і їх сімей у Сполученому королівстві.

Хочуть нарешті вирішити проблему з внутрішньою безпекою. Як у них це назвали "криза у Солсбері". Вони відчувають, що не можуть бути захищеними від росіян навіть у межах своєї країни.

У зовнішній політиці – справа впливів. Велика Британія повертається як глобальна морська держава, військова потуга. Вона навіть збільшила на 60% фінансування свого ядерного потенціалу і буде його розширювати.

Лондон хоче посилити вплив на свої класичні сфери впливу у Північній Європі, де активно діє Росія, в Індійському океані, та Індо-Тихоокеанському регіоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жити поряд з Росією, як поряд з вулканом - прем'єр Польщі заявив про підтримку України

Те саме казала глава МЗС Ліз Трасс, яка розповіла про можливі санкції проти окремих росіян і бізнесу, пов'язаних із Кремлем, а також проти олігархів, які мають майно в Британії. Наскільки вірогідні такі санкції?

Вірогідність висока. Але все залежить від Володимира Путіна і позиції Росії. Бачимо, уряд Джонсона доволі жорсткий щодо Москви. Сам прем'єр - один із небагатьох західних лідерів, який закликав до превентивних санкцій проти росіян. Не реагувати на дії Москви, а взяти ініціативу у свої руки. Спочатку ввести санкції, а потім вимагати за їх скасування дій від Росії.

Наразі Росія наче призупинила ескалацію, тому, можливо, поки що британці притримають санкції.

На 10 лютого Ліз Трасс анонсувала можливе запровадження санкцій проти Росії. Це виглядає як можливість превентивного кроку.

Так. Але сталася особиста проблема – міністр Трасс захворіла на Covid-19. 2 лютого вона мала бути в Москві. Результатом переговорів із російським керівництвом мало бути остаточне рішення щодо санкцій 10 лютого та форми альянсу з Польщею і Україною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україну прибула "шоста пташка" з військовою допомогою від США

Будь-яке загострення в Україні дозволить британцям запустити санкційний механізм

Якщо не буде масштабного вторгнення Росії, але буде нове загострення на Донбасі, кібертраки, інші гібридні дії росіян проти нас. Якими будуть тоді дії Лондона?

Британці діятимуть за формулою американців - якщо хоча б один російський солдат перейде український кордон, це вважатиметься вторгненням. Так, Росія може розіграти вторгнення військ "шахтарів і трактористів" із так званих Л/ДНР. Якщо вірити словам прем'єра Джонсона, будь-яке загострення дозволить британцям запустити в якійсь мірі санкційний механізм.

Справа в тому, що вони вводять станції, щоб допомогти Україні, але також, щоб вирішити власні внутрішні проблеми.

Чому Лондон став одним з перших, хто почав відвід дипломатів з Києва?

У британських документах це називалося "зменшення кількості персоналу". У посольствах Великої Британії і США чи не найбільші в Україні дипломатичні корпуси. Посольства інших європейських країн значно менші. У нас діє багато британських і американських програм. Таке скорочення було необхідне, щоб потім, у разі загострення, довелося вивозити менше людей.

Якщо говорити про британців, то вони робили те саме кілька років тому, коли розпочалася пандемія. Тому це не пов'язано з ситуацію навколо України, це не панічна реакція, і не загострення ситуації. Вони готуються до найгіршого і в цьому немає ніяких знаків чи сигналів.

Росія заявила, що починає відвід військ. Невідомо, чи правда, бо відвід навесні минулого року виявився брехнею. Чи надалі Лондон буде з Вашингтоном дипломатично і військово допомагати Україні, чи це разова реакція на виклик для безпеки в Європі?

Дуже сподіваюся що це нова парадигма відносин. Наразі є певні маркери, які вказують на це.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США підготували пакети санкцій проти еліти РФ

Пентагон "передавив" Білий дім, тому Україні надають більше зброї

Для американців допомога Україні була певною мірою частиною протистояння політичного істеблішменту у Вашингтоні - військових і політиків. Показовим було затвердження військового бюджету США на 2022 рік, який президент Джо Байден отримав. Його команда не брала участі у створенні документу. Розробив Пентагон. Минулий бюджет писала адміністрація президента, узгоджуючи з Пентагоном. Тепер навпаки. Військові "передавили" Білий дім. Тому Україні зараз надають більше військового обладнання.

Це стало певним Modus vivendi (латинська фраза, що означає згоду сторін співіснувати з різними поглядами на об'єкт незгоди; вживається в дипломатії для позначення неформальної домовленості між сторонами протистояння. – Gazeta.ua). Прийшло розуміння, що Росія - загроза, а не лише виклик.

У британців те саме сприйняття, але з інших причин. Прем'єр Джонсон і його партія консерваторів переживають не найкращі політичні часи. У них через 1,5 року вибори і потрібно показувати видимі результати. Коли днями в парламенті Джонсона запитали про вечірки (у 2020-2021 роках в резиденції прем'єра відбулося декілька масових заходів, коли у Лондоні був суворий карантин. – Gazeta.ua), він тричі сказав: "Давайте зараз говорити про важливі справи, про Україну, де дійсно велика загроза, а вечірками займемося потім". Це виглядає як використання прем'єром нашого кейсу для своїх цілей. Але це добре для нас, бо відповідає інтересам нашої безпеки.


Зараз ви читаєте новину «"Прийшло розуміння, що Росія - загроза, а не лише виклик" - експерт про союз України, Британії та Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути