неділя, 24 березня 2019 11:07

У Таїланді проводять перші за 8 років вибори парламенту

У Таїланді проводять перші за 8 років вибори парламенту
У Таїланді вперше за 8 років обирають парламент. Фото: DW

Сьогодні, 24 березня , У Таїланді розпочались парламнетьскі вибори. Востаннє країна обирала цей орган 8 років тому.

Затримка пов'язана з військовим переворотом, який відбувся в країні у 2014 році. Таїланд досі перебуває під контролем військових після того, як командувач збройних сил країни Прают Чан-Оча скинув уряд, пов'язаний з екс-прем'єр-міністром Таксином Шинаватрою, передає Reuters.

Цього разу очікують високу явку серед 51,4 млн мешканців Таїланду. Вони обиратимуть нижню Палату представників на 500 місць. У Сенат — усіх 250 людей призначає військова хунта. Главу уряду на спільному голосуванні обирають представники обох палат. Прем'єр має набрати 376 голосів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці зможуть подорожувати без віз в ще одну країну

Попри найімовірнішу перемогу військових на цих виборах, у них бере участь низка опозиційних до тайської хунти партії. Серед них одна з найбільш авторитетних партій королівства "Пхиа Тхаї", очолювана Сударатом Кеюрафаном. Вона продовжує політику відстороненого внаслідок перевороту прем'єра Таксіна Чинавата. Інші — антитаксинівська й антигенеральська Демократична партія нового майбутнього (PAM) та Ліберальна партія.

Загалом у виборах бере участь 81 партія. Попередні результати виборів з'являться уже в ніч з 24 на 25 березня. Остаточні – за кілька тижнів.

У лютому 2019-го головній потенційній опонентці Праюта Чан-Очі на парламентських виборах заборонили балотуватися. Опозиційна таїландська партія "Тхаі Ракса Чаат" планувала висувати принцесу Убол Ратані, сестру чинного короля Таїланду Махи Вачиралонгкорна на пост прем'єр-міністра Таїланду, однак скасувала це рішення через заяву монарха.

Зараз ви читаєте новину «У Таїланді проводять перші за 8 років вибори парламенту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути