понеділок, 26 березня 2018 11:49

У США відмовились ставити пам'ятник радянським льотчикам

У США відмовились ставити пам'ятник радянським льотчикам
Радянські льотчики проходили підготовку в США та загинули в аварії. Фото: УНН

У американському місті Елізабет, штат Північна Кароліна, відмовились ставити пам'ятник радянським льотчикам, які загинули, переправляючи літаки-амфібії в СРСР під час Другої світової війни.

Місцева влада схвалила встановлення 25-тонного пам'ятника у травні 2017. Його присвятили льотчикам, які проходили навчання в США в рамках "Проекту Зебра". Про нього стало відомо 2013 року після розсекречення документів. Монумент повинен був увіковічнити загибель 4-х радянських льотчиків (трьох росіян і одного українця) і одного канадця. Вони загинули на річці Пасквотенк у 1945 році. Розбився "літаючий човен" з військовими, повідомляє УНН.

Російська сторона брала на себе витрати на виготовлення та встановлення монумента. Благоустроєм території мали займатись американці. В результаті нового голосування 5 членів міської ради Елізабет виступили проти пам'ятника, троє підтримали. Четверо з противників були афроамериканцями, двоє з трьох прихильників установки — білими. Питання установки пам'ятника прийняло расовий характер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знесли останній в області пам'ятник тоталітарної доби

Головною обставиною відмови стало погіршення російсько-американських відносин.

"Я розумію, йдеться про те, щоб вшанувати пам'ять героїв, полеглих у роки Другої світової війни, і є американські солдати, які воювали на цій війні і поховані в Росії. Але часи зараз змінилися", - сказала член міської ради Аніта Хаммер.

Встановленням пам'ятника хотіло зайнятися Міноборони Росії. У лютому російське посольство у Вашингтоні анонсувало появу монумента в Елізабет.

У ДНР вкрали камінь, аби гучно відкрити меморіал російському більшовикові Федору Сергєєву (Артему). Раніше камінь був пам'ятником "Невинным жертвам необъявленной войны". До річниці вшанування пам'яті російського більшовика його перенесли на інше місце й прикріпили нову табличку.

Зараз ви читаєте новину «У США відмовились ставити пам'ятник радянським льотчикам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути