середа, 24 січня 2018 14:49

У Польщі розгорівся скандал через святкування дня народження Гітлера

У Польщі розгорівся скандал через святкування дня народження Гітлера
У Польщі арештували учасників святкування дня народження Гітлера. Фото: polukr.net

У Польщі розпочалися арешти учасників організації "Гордість та сучасність". Вони брали участь у святкуванні дня народження Адольфа Гітлера.

Як передає "24 Канал", арешти спричинило розслідування журналістів TVN24. Під прикриттям вони кілька місяців відвідували заходи, які організовувала організація. Та записували це все прихованою камерою. Серед них і святкування дня народження Адольфа Гітлера у лісі, де були прапори зі свастикою, звучали нацистські марші і тости, присутні віддавали нацистські вітання. Потім вийшов документальний фільм про це.

Анджей Дуда, президент Польщі, заявив: "Якщо підтвердиться те, що ми бачили в телерепортажі, то прийшов час скласти обвинувальний акт у відношенні цих людей. Не можна допускати, щоб такі організації взагалі існували в Польщі, адже насправді це антипольські організації. Якщо хтось прославляє Адольфа Гітлера, відповідального за винищення поляків і інших народів, перш за все, євреїв, то цим людям не місце в польському суспільстві. У мене немає ніяких сумнівів з цього приводу. Ми повинні боротися з такими організаціями всіма можливими способами".

Матеуш Моравецький, польський прем'єр, також вважає те, що відбулося, наругою над пам'яттю предків і тими зусиллями, які вони доклали для того, щоб Польща стала вільною від ненависті і справедливою.

Правоохоронці вже провели перші арешти у зв'язку з неонацистськими ексцесами в Сілезії. А в Катовіце відкрили слідство у справі про публічну пропаганду фашизму організацією "Гордість та сучасність".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З Польщі депортують 62 українців

Окрім того, з'ясувалося, що один з фігурантів матеріалу TVN і член організації "Гордість та сучасність" входить також в об'єднання "Не для Європейського союзу". Встановили, що в правління цього об'єднання входить Рафал Марек Ґвуздзь, який також є активістом "Фонду польсько-російського примирення". Самі учасники цього фонду пишуть про себе, що їхньою метою є "прагнути до примирення між народами Польщі та Росії".

Представники організації "Гордість та сучасність" були учасниками антиукраїнських мітингів у Польщі.

У Міністерстві закордонних справ Польщі мають намір провести кадрову перестановку і звільнити старих дипломатів, переважно випускників Московського державного інституту міжнародних відносин (МГИМО).
Новий міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович хоче провести принципово іншу політику від свого попередника Вітольда Ващиковського.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі розгорівся скандал через святкування дня народження Гітлера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути