Ексклюзиви
неділя, 11 квітня 2021 09:21

В метро стався теракт

В метро стався теракт
Потерпілі внаслідок теракту / Wikipedia

11 квітня 2011-го на станції метро "Октябрьская" в Мінську стався теракт - на пероні під час зупинки поїзда підірвали радіокерований вибуховий пристрій. Загинули 15 людей, поранило 203 особи. 30 листопада 2011-го Дмитро Коновалов і Владислав Ковальов були визнані винними у організації та здійсненні вибухів і були засуджені до смертної кари.

Вибух стався о 17:56 за місцевим часом. Детонував невідомий пристрій. Попри сильне задимлення, люди без паніки залишали метро і, хто міг, допоміг жінкам і дітям. До станції метро прибули пожежники, більше 20 бригад швидкої та медики МНС. На місці події працювали співробітники МНС, КДБ і МВС. За словами очевидців, від вибуху на пероні утворилася півметрова вирва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Білорусі засудили понад 100 протестувальників за "насильство над силовиками"

Винними у теракті білоруський суд визнав Коновалова і Ковальова. На суді Коновалов визнав провину, але не зміг пояснити чисельні розбіжності у наданих свідченнях із результатами висновків експертів і свідченнями інших осіб. За його свідченнями, він виготовляв бомбу у себе на кухні за відсутності вдома батьків. Про мету відповідав, "задля дестабілізації ситуації в Білорусі". Ковальова суд звинуватив у переховуванні вибухового пристрою, співучасті в організації та у тому, що знав, але не сповістив КДБ. Своєї провини він не визнав, окрім тієї частини, що йому було відомо про підготовку до вибуху.

Їм обом було винесено однакові вироки - розстріл. Багато людей в Білорусі та за її межами виборювали скасування вироку з огляду на непрозорість суду. 17 і 18 березня 2012-го обох розстріляли.

Зараз ви читаєте новину «В метро стався теракт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути