Ексклюзиви
четвер, 08 квітня 2021 07:21

Померла перша жінка-прем'єр і "Залізна леді"

Померла перша жінка-прем'єр і "Залізна леді"
"Залізна леді" Великої Британії Маргарет Тетчер у 1990-му / Wikipedia

8 квітня 2013-го, у віці 87 років, померла перша жінка-прем'єр Великої Британії Маргарет Тетчер. З 1979-го по 1990-й вона займала пост глави британського уряду - найдовше в ХХ ст. Приборкала профспілки, приватизувала державні підприємства, привела країну до перемоги в Фолклендської війни, і як близький союзник президента США Рональда Рейгана зіграла вагому роль у завершенні Холодної війни. Мала прізвисько "Залізна леді". Її шанували за відстоювання консервативної політики і вільного ринку, які оживили британську економіку. Критики звинувачували її ініціативи за шкоду для нижчих класів.

Маргарет Хільда Робертс народилася 23 жовтня 1925-го в англійському місті Грентема. Сім'я жила в квартирі над продуктовим магазином, що належав батькові, який теж був місцевим політиком. Після закінчення Оксфордського університету в 1947-му працювала хіміком-дослідником. На початку 1950-х двічі безуспішно балотувалася до парламенту як кандидат від Консервативної партії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аргентинські морські піхотинці захопили Фолкленди

У 1951-му вийшла заміж за Дениса Тетчера, 1915-2003 роки, забезпеченого бізнесмена. Вивчала право, а в 1953-му народила близнюків. У тому ж році отримала кваліфікацію адвоката.

У 1959-му її обрали до Палати громад від району Лондона. Піднялася по кар'єрних сходах в партії, і коли в 1970-у консерватори прийшли до влади під керівництвом Едварда Хіта, її призначили секретарем за освітою. У цій ролі противники-лейбористи називали її "Тетчер - викрадачка молока" - скоротила програми безкоштовного молока для школярів. У 1975-му, коли до влади повернулися лейбористи, перемогла Хіта і очолила партію, а також була першою жінкою, яка стала лідером опозиції в Палаті громад.

У 1979-му, коли економіка Великої Британії була в поганому стані, а профспілки проводили масові страйки, торі повернулися до влади, і Тетчер обрали прем'єр-міністром. Її уряд знизив податок на прибуток, але збільшив податки на товари і послуги, скоротив чи скасував державні субсидії підприємствам, ввів заходи жорсткої економії. Безробіття різко зросло, а рейтинг Тетчер впав.

У квітні 1982-го Аргентина напала на Фолклендські острови, які належали Британії. Тетчер направила туди війська, і до червня острови були знову під британським контролем. Перемога допомогла переобратися на пост прем'єра в 1983-му.

Під час другого терміну уряд Тетчер не зважав на страйк шахтарів, що тривав рік, і прийняв закон, що обмежує права профспілок, а також приватизував ряд державних підприємств, розпродавши державне житло і провів дерегуляцію фінансової галузі.

У 1984-му Тетчер залишилася неушкодженою після замаху ІРА на конференції торі в англійському Брайтоні. У результаті вибуху 5 людей загинули і понад 30 отримали поранення.

У міжнародних відносинах була противницею комунізму, мала тісні відносини з Рейганом, який керував США з 1981-го по 1989-й, і з яким розділяла консервативні погляди. Однак також налагодила зв'язки з лідером СРСР Михайлом Горбачовим, який прийшов до влади в 1985-му.

У 1987-му Тетчер обрали на третій термін. Пережила розбіжність у власній партії через її протидію подальшій економічній інтеграції між Британією і рештою Європи. Ввела непопулярні податки. У листопаді 1990-го за наполягання членів її партії пішла з поста прем'єра. Її змінив Джон Мейджор.

Покинула Палату громад в 1992-му і була призначена в Палату лордів з титулом баронеса. Писала мемуари і їздила по світу, читаючи лекції. Після серії дрібних інсультів на початку 2000-х в значній мірі відступила від громадської діяльності.

Після смерті Тетчер в квітні 2013-го понад 2000 гостей з усього світу відвідали її похорон в лондонському соборі святого Павла, який в 1965-му був місцем поховання прем'єра Вінстона Черчилля.

Зараз ви читаєте новину «Померла перша жінка-прем'єр і "Залізна леді"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути