пʼятниця, 02 квітня 2021 07:15

Аргентинські морські піхотинці захопили Фолкленди

Аргентинські морські піхотинці захопили Фолкленди
Аргентинська морська піхота в порту столиці Фолклендів – місті Стенлі / Wikipedia

2 квітня 1982-го Аргентина вторглася на Фолклендські острови - британську колонію з 1892 року і володіння Сполученого королівства з 1833 року.

Аргентинські десантні сили швидко подолали невеликий гарнізон британських морських піхотинців в місті Стенлі й наступного дня захопили всі території. На островах жило 1800 жителів - переважно англомовних вівчарів.

Фолклендські острови, розташовані в 500 км від Аргентини. У 1690-му капітан британського флоту Джон Стронг зробив першу висадку на островах. Він назвав їх на честь Віконта Фолкленда – тогочасного першого лорда британського адміралтейства. У 1764-му французький мореплавець Луї-Антуан де Бугенвіль заснував перше поселення, яке було захоплено іспанцями в 1767-му. У 1765-му британці заселили один із островів, але покинули в 1774-му з економічних причин. Іспанія відмовилася від свого поселення в 1811-му.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під іншим брендом і з новими фарами - які КрАЗи використовували британці на війні

У 1816-му Аргентина проголосила незалежність від Іспанії, а в 1820-му свій суверенітет над Фолклендами. Аргентинці збудували форт на островах, але в 1832-му він був зруйнований військовим кораблем "Лексінгтон" в помсту за захоплення американських морських суден в цьому районі. У 1833-му британські війська вигнали решту аргентинців і почали військову окупацію островів. У 1841-му там призначили британського віце-губернатора, і до 1880-х британська громада на островах стала самостійною. У 1892-му острови стали колонією.

Протягом наступних 90 років життя на Фолклендах практично не змінювалося, попри дипломатичні зусилля Аргентини відновити контроль над ними. У 1981-му жителі Фолклендів проголосували на референдумі, щоб залишатися частиною Великої Британії, тож здавалося малоймовірним, що острови колись повернуться під владу Аргентини.

Тим часом, в аргентинську хунту на чолі з генерал-лейтенантом Леопольдо Галтієрі критикували за деспотичне правління і економічні негаразди, тож вона планувала маленьку переможну війну.

У квітні 1982-го розпочалося масштабне вторгнення. За наказом командирів аргентинські війська не заподіяли британцям втрат. Проте Лондон був обурений, і прем'єрка Маргарет Тетчер зібрала групу з 30 бойових кораблів, щоб повернути острови. Оскільки Велика Британія була за майже 13 тис. км від них, британські кораблі прибули туди протягом кількох тижнів. 25 квітня один острів був узятий. Після кількох інтенсивних морських боїв 21 травня британські війська висадилися на Східному Фолкленді. Ще після кількох тижнів, 14 червня, великий аргентинський гарнізон в Стенлі здався.

Велика Британія втратила 5 кораблів і 256 життів. Аргентина - єдиний крейсер і 750 життів. Принижені у війні, аргентинські військові були відсторонені від влади в 1983-му. У Буенос-Айресі відновили цивільну владу. У Лондоні популярність Тетчер різко зросла, і її Консервативна партія здобула переконливу перемогу на парламентських виборах 1983-го.

Зараз ви читаєте новину «Аргентинські морські піхотинці захопили Фолкленди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути