вівторок, 20 липня 2021 07:59

Помер художник, якого 16 років переслідували терористи

Помер художник, якого 16 років переслідували терористи
Курт Вестергаард помер на 87 році життя. Фото: jyllands-posten.dk

На 87 році життя помер данський художник і карикатурист Курт Вестергаард. Він прославився у 2005-му, зобразивши пророка Мохаммеда з тюрбаном у вигляді бомби.

Так хотів привернути цією карикатурою увагу до впливу деяких вчень ісламу на діяльність ісламських терористів, повідомляє Jyllands-Posten.

Проте самі ісламісти оголосили нагороду в $1 млн за голову митця. У 2010 році злочинець, озброєний ножем і сокирою, спробував напасти на Вестергаарда. Після замаху художник повинен був звітувати поліції кожен раз, коли залишав будинок. Саме ж помешкання було обладнане спеціальними зміцненими вікнами та дверима.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На будинок карикатуриста, який "образив" пророка Мухаммеда, напав сомалієць

У 2015 році не менше 12 осіб загинули під час стрілянини в будівлі редакції сатиричного тижневика Charlie Hebdo. Напад злочинців пов'язують з гострими карикатурами видання, в тому числі - малюнком лідера "Ісламської держави" Абу Бакра аль-Багдаді, який опублікували напередодні теракту.

Норвезькі спецслужби запобігли замаху на Курта Вестергаарда. Художник приїхав до Норвегії на запрошення місцевого Будинку літераторів. Але незабаром Вестергаард перервав поїздку і повернувся додому за проханням норвезьких силовиків. Співробітники місцевих сил безпеки з'ясували, що до приїзду карикатуриста підготувався 30-річний чоловік, норвежець, колишній карний злочинець, який купив для цього автомат і вибухівку. Його заарештували.

Зараз ви читаєте новину «Помер художник, якого 16 років переслідували терористи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути