Ексклюзиви
вівторок, 26 липня 2022 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Україна готує контрнаступ на Херсон" – що пише про нас світова преса
6

Росія у Стамбулі підписала угоду про можливість продажу українського зерна на світовий ринок і наступного ж дня атакувала порт Одеси. Україна готується до визволення Херсона. І російські війська продовжують удари по цивільних об'єктах в Україні. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Росія завдає ударів по цивільним будинкам, чинячи тиск на Україну", The Wall Street Journal, США

Російські удари по Україні продовжуються. Кремль закликав Київ відновити постачання зерна на світовий ринок, незважаючи на російську ракетну атаку по порту Одеси, яка могла зірвати угоду, спрямовану на ослаблення блокади українських портів.

Російські сили завдали удару по школі та інших цивільних будівлях у Харківській області. Також повідомлялося про обстріли на півдні Миколаївської та Дніпропетровської областей. Просування Росії на сході України сповільнилося через ефективне застосування українськими військами ракетних комплексів HIMARS та іншої західної зброї, через що Москві стало набагато важче зміцнити свою окупацію в деяких регіонах.

Українці знищили вже 50 російських складів боєприпасів за допомогою HIMARS

Міністр оборони Олексій Рєзніков заявив у понеділок, що українські сили знищили 50 російських складів боєприпасів за допомогою HIMARS.

"Це обриває російські логістичні ланцюжки і позбавляє їх змоги вести активні бойові дії, а також накривати наші війська сильним артилерійським вогнем", - сказав він.

Автор: WSJ
  Українець описує ракетний удар росіян по Миколаєву минулого тижня, внаслідок якого було зруйновано будинки та поранено мешканців
Українець описує ракетний удар росіян по Миколаєву минулого тижня, внаслідок якого було зруйновано будинки та поранено мешканців

Поки Росія прагнула захопити території у Харківській та Миколаївській областях, Україна готує контрнаступ у Херсонській області. Херсон Москва захопила на ранніх стадіях війни.

"Україна готує амбітну контратаку", The New York Times, США

Дорога до окупованого Росією Херсону проходить через нейтральну смугу з обвугленими пшеничними полями та селами, покритими воронками. Хвости ракет стирчать з асфальту, а гуркіт артилерійських знарядь, що наближаються, рикошетить від охайних покинутих будинків.

Вздовж порізаної лінії фронту українські війська готуються до однієї з найамбіційніших і найзначніших військових дій війни – звільнення Херсона. Він став першим містом, захопленим російськими військами. Це ключовий російський плацдарм, з якого вони постійно завдають ударів широкою смугою української території. Визволення може також допомогти відновити імпульс для України та дати її військам таке необхідне моральне піднесення після кількох місяців запеклих боїв.

Автор: Getty Images
  Краматорські мешканці оглядають будинок після нічного удару
Краматорські мешканці оглядають будинок після нічного удару

Протягом місяця українські артилерійські та ракетні війська послаблювали російські позиції, використовуючи низку нових західних озброєнь, таких як HIMARS. Внаслідок ударів знищені передові командні пункти та ключові склади боєприпасів. Сотні російських військових було вбито, і атаки порушили матеріально-технічну інфраструктуру Росії. Склади постачання та командні позиції росіян були відтіснені від лінії фронту, що ускладнює забезпечення солдатів.

На відміну від Донбасу, де останніми тижнями масивні російські атаки повільно захопили регіон, українські війська, схоже, почали ламати ситуацію в Херсонській області, хоч і невпевнено. За словами військового губернатора області Дмитра Бутрія, українські війська, які втратили контроль над більшою частиною області у перші тижні війни, наразі звільнили 44 міста та села у прикордонних районах, що становить близько 15% території. Президент Володимир Зеленський дав зрозуміти, що визволення Херсону - головний пріоритет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Крах Російської імперії залежить від України" – Ах'яд Ідігов

Запланований Україною контрнаступ на півдні викликав суперечки серед західних офіційних осіб та деяких аналітиків, чи Україна готова до таких масштабних дій.

Українські чиновники та кілька представників західної розвідки заявили, що важливо, щоб Україна спробувала розпочати контратаку. Кажуть, російські військові перебувають у відносно слабшому становищі, витративши озброєння та особовий склад у наступі на Донбас. Річард Мур, голова британської служби зовнішньої розвідки МІ-6, передбачив, що росіяни будуть змушені взяти паузу, надавши змогу українським силам атакувати.

Проте будь-яка спроба повернути собі значну територію буде величезною затією. Російські сили окупували Херсонську область майже п'ять місяців тому і намагалися зміцнити позиції і підготуватися до наступу. Вони поставили нових лідерів у самому місті, а також у великих містах та селах.

Для контратаки на Херсон знадобиться величезна кількість військ і набагато більше систем наступального озброєння, ніж Україна має

За словами деяких західних та українських чиновників, для контратаки буде потрібна величезна кількість військ і набагато більше систем наступального озброєння, ніж Україна має. Україна зараз витрачає 6-8 тис. снарядів на день. Якби вона розпочала активний наступ на Херсон, то їй знадобилося б утричі-вчетверо більше.

Міністр Рєзніков говорив про необхідність зібрати мільйонну армію, щоб повернути землі, які Україна втратила у війні. Херсонська область в основному сільська, але саме місто Херсон є мегаполісом, що розтягнувся по обидва боки Дніпра. Його повернення може спричинити запеклі міські бої з величезними втратами у солдатах та майні.

Херсон втратив близько третини довоєнного населення, що становило 300 тис. осіб, але масштабний напад з артилерійським обстрілом може наразити тих, хто залишається, на велику небезпеку

Українській армії також доведеться враховувати велику кількість мирних жителів. Місто втратило близько третини довоєнного населення, що становило близько 300 тис. осіб, але масштабний напад з артилерійським обстрілом може бути небезпечним для тих, хто залишився, і українська влада, схоже, це розуміє.

Минулого місяця віце-прем'єр Ірина Верещук закликала жителів Херсона та області евакуюватись.

"Будь ласка, йдіть, бо наша армія обов'язково звільнить ці землі. Наша воля до цього непохитна", - сказала вона.

Автор: NYT
  Лариса Маслій та її чоловік живуть у підвалі під своїм будинком
Лариса Маслій та її чоловік живуть у підвалі під своїм будинком

У селах, які зараз контролює Україна вздовж західного кордону Херсона, лише найбезрозсудніші залишаються над землею надовго. Чорні грибоподібні хмари висять на горизонті, а артилерійські снаряди зі свистом пролітають над полями.

Російські війська прийшли сюди на початку війни, прямуючи на захід уздовж узбережжя Чорного моря у бік Одеси. Але їх зупинили на півдорозі. Запеклий український опір у районі Миколаєва відкинув російські війська в Херсонську область, де вони залишаються. Більшість жителів втекли з прифронтових сіл. Ті нечисленні, хто залишився, проводять більшу частину часу в бункерах чи підвалах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кінець утопії Євросоюзу" - Олександр Мотиль

74-річна Лариса Маслій та її чоловік живуть у підвалі під їхнім будинком з того часу, як 24 лютого вибухнула війна. Вони обладнали підвал. Їх час від часу відвідує український військовий капелан, який доглядає за ними.

Щоб підготувати підґрунтя для наступу, служба військової розвідки України таємно готує легіон диверсантів, відправляючи їх на окуповану територію для диверсій і надання інформації про місцезнаходження російських військ. Чиновників, призначених російською окупаційною владою, було вбито, а їхні автомобілі підірвано.

"Погодившись дозволити Україні продавати зерно, Росія атакувала її порт", The Economist, Велика Британія

Ще не встигли висохнути чорнила під угодами, які дозволяють Україні відновити експорт зерна морем, як вранці 23 липня російські ракети вдарили по Одесі. Росіяни запустили чотири крилаті ракети "Калібр" по порту. Дві з них потрапили в порт, дві інші збили українські ППО.

Володимир Путін "плюнув в лице" генсеку ООН Антоніу Гутеррішу та голові Туреччини Реджепу Ердогану, заявив представник МЗС України Олег Ніколенко. За день до цього Гутерріш та Ердоган обмінялися потиском рук у Стамбулі, щоб укласти угоду, спрямовану на відкриття українських портів для експорту зерна в голодуючий світ.

828 млн людей голодують, і 50 млн осіб у 45 країнах на межі голодної смерті

ООН повідомляє, що 828 млн людей голодують, і 50 млн осіб у 45 країнах перебувають на межі голодної смерті. Україна є одним з найбільших у світі експортерів пшениці, ячменю, кукурудзи та олії. Але вона не змогла відправити більшу частину врожаю від початку війни у лютому. Росія захопила українські порти на Азовському морі та заблокувала порти на Чорному морі. Україна замінувала свої води, щоб запобігти десанту.

У Стамбулі посланці сторін війни, міністр оборони Росії Сергій Шойгу та міністр інфраструктури України Олександр Кубраков сиділи якнайдалі один від одного за довгим столом, розділені Гутеррішем та Ердоганом. Вони підписали не угоду одна з одною, а окремі угоди з ООН. За словами представників ООН, угода не лише дозволить постачання продовольства з Одеси та двох інших портів, а й полегшить експорт російських добрив.

Автор: Getty Images
  Зерно в елеваторі
Зерно в елеваторі

Угода передбачає створення "спільного координаційного центру" у Стамбулі, укомплектованого воюючими сторонами, а також Туреччиною та ООН. Він контролюватиме прохід вантажних суден до українських портів і з них, і перевірятиме їх, щоб переконатися, що не перевозять зброю. Російських представників не пустять до українських портів. Україна наполягала, щоб російські військові кораблі не допускалися до супроводу вантажних суден.

Натомість українські лоцмани вестимуть кораблі в українських водах. Інспекції транспортних судів будуть проводитись у турецьких портах. "У разі провокацій негайна військова відповідь", - написав Михайло Подоляк. Угода дійсна на 120 днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я чув крики людей, бачив плями крові" - 16-річний українець розповів про 90-денний російський полон

Але маршрут "морського гуманітарного коридору" ще не визначено, як і мінімальна відстань від нього, яку слід дотримуватися військовим кораблям, літакам чи безпілотникам. Незрозуміло, хто проводитиме розмінування, потрібне для розчищення морського проходу в Україну. ООН визнає, що вона не має сил для примусу.

Атака на Одесу порушила зобов'язання Росії не атакувати "торговельні судна та інші цивільні судна та портові споруди". Навіть якщо угода переживе ракетні удари, немає ознак, що вона призведе до ширшої мирної угоди.

За допомогою Заходу Україна намагається розширити альтернативні експортні маршрути - Дунаєм, залізницею та автомобільним транспортом до Західної Європи. Але обмежена пропускна спроможність цих маршрутів неспроможна компенсувати чорноморські порти. Україна продає близько 2 млн. тонн зерна на місяць, порівняно з 5-6 млн. тонн на місяць до війни. Україні бракує сховищ для приблизно 15-18 млн. тонн зерна. Якщо врожай не вдасться відправити найближчим часом, багато залишиться гнити.

Стамбульська угода дозволить українським фермерам продати більше продукції та, таким чином, заробити більше грошей на закупівлю насіння та добрив для посівної наступного сезону.

Коли і як поновиться експорт зерна, неясно. Ймовірно, мине один-два місяці, перш ніж перші кораблі зможуть вийти в море. Доставка нових суден у порт займе більше часу з огляду на необхідність створення механізму моніторингу, пошуку бажаючих судновласників, екіпажів та узгодження необхідного страхового покриття.

Розворот Путіна – відповідь на тиск дружніх країн Близького Сходу

Олександр Габуєв із Фонду Карнегі стверджує, що розворот Путіна багато в чому є відповіддю на тиск дружніх країн Близького Сходу. Не в останню чергу Туреччини, яка є важливим економічним каналом між Росією та зовнішнім світом.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що підтримка України може зменшитись, якщо демократи втратять більшість у Конгресі після довиборів у грудні. У Росії все більше молодих людей не хочуть їхати на війну в Україні, і намагаються уникнути її завдяки альтернативній службі, поки це можливо. І думки про ймовірні цілі Путіна у війні проти нас – окупація Донбасу та "коридор" в Крим, послаблення єдності Заходу, і прихід у західних країнах "друзів" Путіна. Глава Кремля вірить, що цього можна досягти.

Зараз ви читаєте новину «"Україна готує контрнаступ на Херсон" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути