вівторок, 19 липня 2022 20:30

Спецтема: Війна Росії проти України

"Кінець утопії Євросоюзу" - Олександр Мотиль

"Кінець утопії Євросоюзу" - Олександр Мотиль
Професор Олександр Мотиль вважає, що в ЄС вибір – допомогти Україні виграти ціною зусиль та страждань або програти ціною бездіяльності / Фото Олександра Мотиля

Думки у виданні The Hill професора політології Університету Рутгерса в Ньюарку, фахівця з України, Росії та СРСР Олександра Мотиля

Російсько-українська війна – всесвітньо-історична подія, яка змінить Європу, а отже, і Захід, незалежно від її результатів. Європі доведеться відмовитися від утопічного прагнення стати новою формою людської спільноти, призначеної для досягнення всіх можливих благ. Європі доведеться обирати - робити правильні та болючі речі у короткостроковій перспективі або робити неправильні та болючі речі у довгостроковій перспективі.

З моменту утворення Євросоюзу в 1992 році більшість європейців і багато американців жили в утопічному світі миру, який нібито зміцнюється, стабільності, процвітання, демократії та лібералізму. Для багатьох на Заході ЄС був майбутнім, до якого рано чи пізно будуть прагнути усі країни. Ця ейфорія була не зовсім марною, але терористичний напад на Світовий торговельний центр, югославські війни, інтервенція Америки в Ірак та Афганістан ясно показали, що перейти до утопії не так просто, як проголосити кінець історії. Проте те, що сама Європа залишиться островом блаженних, здавалося безперечним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Серійний вбивця Путін здатний досягти задоволення лише через насильство" - Петр Пойман

Російське вторгнення в Україну зруйнувало це припущення. Останні чотири місяці показали, що кілька паскудств, які на Заході вважали вкрай малоймовірними, підняли свої потворні голови. Кремль показав, що війна, імперіалізм, геноцид і фашизм повернулися і мстять. Росія показала, що Європа принаймні у своїх географічних кордонах не застрахована від сил, які ледь не знищили її у 1930-х і 1940-х.

Безумовно, витоки цих чотирьох явищ перебувають у Росії, а РФ зовсім не частина утопічної Європи. Але Європа і Америка свідомо спостерігали, терпіли, ігнорували та/або прямо чи опосередковано підтримували поступову руйнацію Володимиром Путіним демократії та її заміну на фашизм. Його масове переозброєння російських збройних сил. Його дедалі більш безрозсудне заперечення права української нації на існування. І його "гібридні" посягання на суверенітети сусідів.

Захід спостерігав за перетворенням Росії на розпалювача війни, фашистську диктатуру з геноцидним імперіалістичним порядком денним і майже нічого не робив

Захід спостерігав за перетворенням Росії на розпалювача війни, фашистську диктатуру з геноцидним імперіалістичним порядком денним і майже нічого не робив. Натомість Путін і його дії були "зрозумілі", і, отже, прийнятно виправдані, як саме те, чого потребував, і чого бажав російський народ. Оскільки Росія створила Путіна, Захід мав навчитися жити поряд із його режимом і політикою. Звичайно, значна частина цієї сліпоти була пов'язана з вдалою змовою Заходу з російською корупцією, відкривши свої банки та ринки нерухомості для купи брудних російських грошей.

Тепер, коли фашистський режим Путіна відкрито розпочав війну, імперіалізм і геноцид в Україні, Європа опинилася перед дуже неприємною дилемою. Вона загрожує перевернути Захід і, можливо, навіть зруйнувати його як сховище певних цінностей.

Європа має обирати між двома альтернативами – допомогти виграти війну Україні чи Росії

Простіше кажучи, Європа має обирати між двома однаково болючими альтернативами – допомогти виграти війну Україні чи допомогти виграти війну Росії.

Допомогти Україні означає дати їй фінансову та військову допомогу в найближчому майбутньому, навіть якщо економіка ЄС впаде, безробіття зросте, енергоносії подорожчають, а пояси на Заході доведеться затягнути. Допомогти Росії виграти війну, отже зробити занадто мало для перемоги України, а потім жити з жахливими наслідками руйнувань України – банальністю та нормалізацією війни, імперіалізмом, геноцидом та фашизмом.

За інших однакових умов допомога Україні має набагато більший сенс. Війна, імперіалізм, геноцид і фашизм будуть переможені, й, хоча колишній статус-кво не вдасться відновити, Захід матиме добрий шанс перебудуватися таким чином, щоб запобігти повторенню цих жахів і забезпечити майбутнє собі, зберегти свої цінності. Перемога Росії ефективно змінить правила гри в Європі та світі й, як мінімум, покаже, що війна, імперіалізм, геноцид та фашизм є вірогідними альтернативами, гідними наслідування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На підтримку України можуть вплинути три чинники" - що пише про нас світова преса

Але допомагати Україні перемогти зараз означає зазнавати економічних страждань, а цього не хоче жоден політик чи суспільство. Навпаки, допомога Росії в перемозі позбавить Захід такого болю нині, але відсуне день розплати в майбутнє. А оскільки майбутнє насправді невідоме, у політиків та громадськості може виникнути спокуса зробити вигляд, що якимось чином найгірший сценарій – тріумф війни, імперіалізму, геноциду та фашизму не станеться.

У будь-якому разі утопія ЄС закінчиться. Захід або піддасться короткостроковому безглуздому, але дуже зручному мисленню і знищить Україну та себе самого. Або стисне зуби і зрозуміє, що російсько-українська війна стосується не лише Росії та України, а насамперед порятунку Європи.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Кінець утопії Євросоюзу" - Олександр Мотиль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути