Ексклюзиви
четвер, 09 вересня 2021 08:00

У найбільшому тюремному бунті в США загинули 43 людини

У найбільшому тюремному бунті в США загинули 43 людини
Бунтівні в'язні в тюрмі Аттики / Getty Images

9 вересня 1971-го, 50 років тому, в'язні захопили виправну установу суворого режиму Аттіка в США. Пізніше того ж дня поліція штату повернула більшу частину в'язниці, але 1281 в'язень зайняв площу, де вони чотири дні тримали в заручниках 39 охоронців і працівників тюрми. Після того, як переговори зайшли в глухий кут, влада 13 вересня почали штурм, в якому загинули 10 заручників і 29 в'язнів через безладну стрілянину.

До літа 1971-го атмосфера в тюрмі в Аттіки була вибухонебезпечна. В'язні були злі через хронічну переповненості в'язниці, цензуру листів і умови життя, які обмежували їх одним душем на тиждень і одним рулоном туалетного паперу на місяць. Деякі сприймали себе радше як політичні в'язні, ніж засуджені злочинці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В'язні збунтувалися і захопили тюрму

Вранці 9 вересня, коли в'язні пішли на сніданок, вони скрутили охоронців і захопили в'язницю в результаті стихійного повстання. Багато із 2200 в'язнів потім приєдналися до заворушень, і били охоронців, захопивши також зброю. Одного охоронця викинули з вікна другого поверху. Через два дні він помер в лікарні від травм.

Використовуючи сльозогінний газ і кулемети, поліція відновила контроль над трьома з чотирьох тюремних блоків, без людських жертв. До 10:30 в'язні контролювали тільки двір одного блоку, оточений 11-метровим парканом. Він проглядався з веж. 39 заручників сиділи з зав'язаними очима в тісному колі. Ув'язнені, озброєні кийками та ножами, їх охороняли.

Лідери бунту склали список вимог. Зокрема, поліпшення умов життя, більше свободи віросповідання, припинення цензури пошти і розширених телефонних привілеїв. Вони також закликали відомих осіб виступити в якості переговірників. Тим часом, в Аттіку прибули сотні солдатів, а губернатор штату викликав Національну гвардію.

Під час напружених переговорів комісар виправних установ штату погодився задовольнити вимоги в'язнів про покращення умов життя. Однак переговори зайшли в глухий кут, коли в'язні зажадали амністії для всіх учасників бунту, і безпечного переходу в "неімперіалістичну країну" для всіх, хто б захотів. Губернатор наказав повернути в'язницю силою.

Дощового ранку 13 вересня в'язням зачитали ультиматум із закликом здатися. У відповідь вони приставили ножі до горл заручників. О 9:46 над двором пролетіли гелікоптери, скидаючи сльозогінний газ. Тоді поліція штату і працівники виправних закладів увірвалися, стріляючи з вогнепальної зброї. Поліція здійснила 3000 пострілів в диму, убивши 29 в'язнів і 10 заручників, і поранивши ще 89 осіб. Більшість загинули через безладну стрілянину. Деяких в'язнів вбили після того, як здалися.

Після кривавого штурму влада заявила, що це в'язні вбили заручників, перерізавши горлянки. Розтини показали, що всіх 10 заручників застрелила поліція. Спроба приховування деталей штурму спонукала Конгрес провести розслідування.

Повстання в Аттіці стало найгіршим тюремним бунтом в історії США. Загалом загинуло 43 людини. Через тиждень після цього поліція почала жорстокі розправи над в'язнями, змусивши їх, серед іншого, йти через стрій, коли їх били кийками, і повзати голими по битому склу. Багато в'язнів отримали неякісну медичну допомогу, якщо така була.

У 1974-му адвокати, які представляли 1281-го в'язня, подали колективний позов на $2,8 млрд проти тюремних і державних чиновників. Через 18 років справа дійшла до суду, і ще через п'ять років досягла фази відшкодування збитків. У січні 2000-го штат Нью-Йорк, а також колишні та нинішні в'язні домовилися про виплату $8 млн, які нерівномірно розділили між приблизно 500 в'язнями, в залежності від тяжкості їх страждань під час штурму і в наступні тижні.

Сім'ї убитих співробітників в'язниці втратили право подавати позови, прийнявши скромні чеки з виплатою допомоги в разі смерті, надіслані державою. Ті, хто вижив з-поміж заручників також були позбавлені права подавати в суд, тому що отримали виплати. Обидві групи підтверджують, що чиновники штату не повідомила їм про їхні законні права. Їм відмовили у компенсації, яку штат Нью-Йорк мав би виплатити.

Зараз ви читаєте новину «У найбільшому тюремному бунті в США загинули 43 людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути