Ексклюзиви
середа, 11 травня 2022 19:36

У Китаї стурбовані війною в Україні: ЗМІ розкрили, чому

У Китаї стурбовані війною в Україні: ЗМІ розкрили, чому
Китай при Сі Цзіньпіні є "найбільшим геополітичним викликом" для США в довгостроковій перспективі". Фото: Getty Images

Глава Китаю Сі Цзіньпін "стурбований" війною РФ проти України.

Завдяки російській агресії, союзники на Заході зближуються в той час, як дружба між РФ та Китаєм має "межі", заявив директор ЦРУ Вільям Бернс, передає Obozrevatel з посиланням на Financial Times.

За словами Бернса, "гіркий досвід" перших 10-11 тижнів війни став несподіванкою для влади КНР і може вплинути на її розрахунки щодо Тайваню.

"Нам здається, що Сі Цзіньпін трохи стурбований репутаційним збитком, якого може завдати Китаю асоціація з жорстокістю російської агресії проти українців", - сказав Бернс.

Він додав, що глава КНР також стурбований економічною невизначеністю як наслідком війни, при тому що "основну увагу" він приділяє саме "передбачуваності".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Два китайські гіганти по-тихому забираються з Росії - ЗМІ

Крім того, в Китаї стурбовані тим, що війна Росії проти України зближує європейців та американців, і уважно вивчають, які уроки вони мають отримати щодо Тайваню.

Це не підірвало рішучість китайської влади з часом взяти Тайвань під контроль, хоча "вплинуло на їхні розрахунки", вважає Бернс.

На його думку, Китай при Сі Цзіньпіні є "найбільшим геополітичним викликом" для США в довгостроковій перспективі", хоча загрозу з боку путінської РФ також не можна недооцінювати.

"[Путін] дуже тривожним чином демонструє, що держави, які слабшають, можуть бути, принаймні, такими ж руйнівними, як і ті, що розвиваються", - зазначив Вільям Бернс.

Директор ЦРУ раніше прокоментував чутки про те, що американська розвідка нібито допомогла Україні знайти та ліквідувати генералів РФ на полі бою та затопити крейсер "Москва". Він заявив, що "дуже ризиковано", "коли люди говорять забагато".

При цьому Бернс наголосив, що було б "великою помилкою" недооцінювати розвідувальні можливості самої України.

"Це їхня країна. В них набагато більше інформації, ніж у нас, і набагато більше розвідданих, ніж у США та наших союзників", - сказав він.

Китай проводить поблизу з Тайванем масштабні військові навчання за участю авіації. З п'ятниці до неділі участь у навчаннях брали військово-морські й повітряні сили КНР.

Зараз ви читаєте новину «У Китаї стурбовані війною в Україні: ЗМІ розкрили, чому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути