Ексклюзиви
середа, 29 травня 2024 09:14

У Держдепі висловились про грузинський закон про "іноагентів"

У Держдепі висловились про грузинський закон про "іноагентів"
США можуть накласти санкції на "Грузинську мрію". Фото: Pexels

Державний департамент США засудив остаточне ухвалення парламентом Грузії закону про "іноагентів".

Цей закон не відповідає європейським нормам, сказав речник американського Держдепу Метью Міллер на брифінгу, повідомляє "Європейська правда".

"Ухваливши цей закон, керівна партія "Грузинська мрія" ще більше віддалила країну від шляху європейської інтеграції та проігнорувала євроатлантичні прагнення грузинського народу, який тижнями виходив на вулиці, щоб виступити проти цього закону", - зазначив він.

Партія проігнорувала правову оцінку Венеціанської комісії та найближчих партнерів Грузії, які наголосили, що закон стигматизує громадянське суспільство і ЗМІ й обмежує фундаментальні свободи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парламент Грузії подолав вето на закон "про іноагентів"

"Дії керівної партії та антизахідна риторика загрожують демократичному курсу Грузії, майбутній економічній безпеці, членству в ЄС, а також ставлять під загрозу відносини між США та Грузією", - наголосив Міллер.

Він нагадав, що минулого тижня держсекретар Ентоні Блінкен наголосив, що якщо хтось підриває демократичні процеси чи інститути в Грузії, то він та його найближчі родичі можуть бути позбавлені права на отримання американських віз.

"Сполучені Штати також розпочали всебічний огляд двостороннього співробітництва між США та Грузією. Як заявив минулого тижня держсекретар Блінкен, ми візьмемо до уваги дії "Грузинської мрії", коли будемо приймати рішення щодо наших власних дій", - вказав він.

Міллер підсумував, що Вашингтон продовжить підтримувати грузинський народ у його прагненні до демократичного й західного майбутнього.

15 квітня у парламенті Грузії почали обговорення суперечливого проєкту "Про прозорість іноземного впливу", який порівнюють з російським законом "про іноагентів". Згодом закон був ухвалений у першому читанні.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі наклала вето на скандальний закон про "іноагентів".

Грузинська влада вже намагалася схвалити цей проєкт навесні 2023 року, але змушена була відкликати його під тиском масштабних протестів і позиції Заходу.

28 травня Парламент Грузії більшістю голосів подолав вето, яке президентка наклала на закон "про іноагентів".

Зараз ви читаєте новину «У Держдепі висловились про грузинський закон про "іноагентів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути