неділя, 28 січня 2024 13:57

У Багдаді розпочались переговори про виведення військ США з Іраку

У Багдаді розпочались переговори про виведення військ США з Іраку
США мають намір вивести свої війська з Іраку. Фото: slovoidilo.ua

Сполучені Штати Америки розпочали переговори з Іраком про виведення американських військ з цієї країни.

У Багдаді відбувся перший раунд переговорів про згортання очолюваної Білим домом місії військової коаліції для боротьби з терористичним угрупованням "Ісламська держава". Про це повідомляє "Голос Америки".

Обговорення згортання місії стартувало на тлі регулярних атак підтримуваних Іраном ополченців по американських військах в Іраку та Сирії. Видання пише, що Білий дім зберігає присутність в Іраку з 2003 року. Військові США покинули країну 2011 року, а у 2014 знову повернулися, щоб допомогти Багдаду перемогти "Ісламську державу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США завдали нових ударів по базах бойовиків в Іраку

Ірак закликав США до виведення коаліційних сил після того, як "Ісламська держава" втратила контроль над захопленими територіями. Ці заклики посилились після авіаудару США в січні 2020 року, коли було ліквідовано іранського генерала Касема Сулеймані та лідера іракського ополчення Абу Махді аль-Мухандіса. Питання про виведення військ знову активізувалось після початку ізраїльського наступу в Секторі Гази.

Із середини жовтня група підтримуваних Іраном бойовиків, які називають себе Ісламським опором Іраку, почала регулярні напади на американські війська в Іраку та Сирії. Їх пояснюють помстою за підтримку Вашингтоном Ізраїлю.

Видання нагадує, що внаслідок атак на військові бази США десятки військових отримали поранення. Американці у відповідь завдавали ударів по цілях бойовиків, зокрема пов'язаних із Силами народної мобілізації - коаліцією переважно шиїтських, підтримуваних Іраном воєнізованих угруповань.

Американські офіційні особи заявили, що переговори про створення комітету, який має визначити рамки припинення місії коаліції, тривали ще до 7 жовтня і це рішення не пов'язане із ситуацією в Секторі Гази.

Внаслідок потужного ракетного удару по американській авіабазі Айн-аль-Асад в Іраку були поранені кілька військовослужбовців США. По авіабазі, яку використовують коаліційні сили на чолі з США, було випущено щонайменше десяток ракет.

Американські військовослужбовці отримали незначні поранення, серйозно постраждав один співробітник сил безпеки Іраку.

Зараз ви читаєте новину «У Багдаді розпочались переговори про виведення військ США з Іраку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути