середа, 24 листопада 2021 11:55

Стежили за власниками iPhone: Apple подала до суду на розробника Pegasus

Стежили за власниками iPhone: Apple подала до суду на розробника Pegasus
NSO Group розробила програму Pegasus для стеження за злочинцями та терористами. Фото: Reuters

Американська корпорація Apple подала позов проти ізраїльської IT-фірми NSO Group, обвинувативши її у незаконному стеженні за власниками iPhone за допомогою шпигунської програми Pegasus.

Компанія вимагає заборонити NSO використовувати програмне забезпечення, послуги чи прилади Apple. Позов подали до Федерального окружного суду Північного округу Каліфорнії у місті Сан-Хосе, повідомили на сайті Apple 23 листопада.

"Організації на кшталт NSO Group, які спонсоруються державою, вкладають мільйони доларів у розробку складних шпигунських технологій, по суті не звітуючи про свою діяльність. Цю практику потрібно міняти", - заявив старший віцепрезидент Apple з розробки програмного забезпечення Крейг Федерігі.

NSO Group розробила програму Pegasus для стеження за злочинцями та терористами. Водночас ЗМІ з'ясували, що влада різних країн використовувала її, щоб стежити за політиками, правозахисниками та журналістами. 18 липня опублікували список із 50 тис. телефонних номерів, за якими могли стежити. Серед них опинилися номери президента Франції Еммануеля Макрона, засновника Telegram Павла Дурова та багатьох західних журналістів.

У вересні Apple випустила термінове оновлення свого програмного забезпечення, щоб закрити дірки, які використовувала Pegasus. Вірус поширювався через повідомлення в iMessage без будь-яких дій зі сторони користувача.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У мережі розсекретили новий дизайн iPhone 14

Наприкінці червня Apple відкрила офіційне представництво в Україні. Тепер американська корпорація самостійно ввозитиме й розмитнюватиме всі свої пристрої. Найближчим часом компанія також відкриє фірмову роздрібну мережу. Водночас імовірною є поява раніше недоступних в Україні сервісів компанії.

В аеропорту "Бориспіль" 9 жовтня приземлилася перша офіційна партія продукції Apple. Компанія привезла понад 8 тис. смартфонів iPhone 13 загальною вартістю понад $7,5 млн.

Зараз ви читаєте новину «Стежили за власниками iPhone: Apple подала до суду на розробника Pegasus». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути