понеділок, 25 січня 2021 15:21

Заробленого за час пандемії найбагатшими людьми достатньо, щоб вакцинувати світ

Заробленого за час пандемії найбагатшими людьми достатньо, щоб вакцинувати світ
Вакцина проти коронавірусу / Reuters

За даними міжнародної гуманітарної організації Oxfam, сукупний статок 10 найбагатших людей за період пандемії зріс на $540 млрд. Цієї суми достатньо, щоб заплатити за вакцину для всіх людей на планеті.

У звіті Oxfam йдеться, що сумарні статки мільярдерів планети еквівалентні всім витратам всіх урядів G20 на відновлення після коронавірусу. Благодійна організація закликає уряди розглянути питання про податки для надбагатих. Про це пише ВВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, як сформувати імунітет до мутацій Covid-19

Безпрецедентна підтримка урядами розвинутих країн місцевих економік призвела до буму фондового ринку, що збільшило багатство мільярдерів, у той час як реальна економіка переживає найглибшу рецесію за сторіччя, йдеться в звіті.

Статки мільярдерів збільшилася на $3,9 трлн з 18 березня по 31 грудня 2020-го і становлять $11,95 трлн, що еквівалентно тому, що уряди G20 витратили на боротьбу з пандемією.

У десятці найбагатших засновники Amazon Джефф Безос, Tesla Ілон Маск і Facebook Марк Цукерберг. У звіті йдеться, що Безос заробив так багато до вересня 2020-го, що міг би дати всім 876 тис. працівникам Amazon бонус в розмірі $105 тис., залишаючись таким же багатим, як і до пандемії.

За оцінками Oxfam, у результаті пандемії в бідності стало жити на пів мільярда людей більше, ніж до неї. Це зупинило скорочення глобальної бідності, що відбувалося останні 20 років.

Від початку пандемії відбулася відносно велика кількість благодійних мегапожертвувань, коли знаменитості, зірки спорту і бізнес-лідери жертвували великі суми.

Білл Гейтс і його дружина Мелінда виділили $305 млн на вакцини, лікування та діагностичні розробки через свій благодійний фонд. Авторка книги про Гаррі Поттера Джоан Роулінґ пожертвувала $1,4 млн на допомогу бездомним і тим, хто постраждав від домашнього насильства під час пандемії.

Станом на червень торік Безос пожертвував $125 млн на боротьбу з коронавірусом. А минулого місяця Маккензі Скотт, колишня дружина Безоса, заявила, що за 4 місяці пожертвувала понад $4 млрд у продовольчі банки і фонди надзвичайної допомоги.

Зараз ви читаєте новину «Заробленого за час пандемії найбагатшими людьми достатньо, щоб вакцинувати світ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути