середа, 06 липня 2022 20:01

Спецтема: Війна Росії проти України

"США зобов'язані дати Зеленському шанс виграти цю війну" – Вільям Галстон

"США зобов'язані дати Зеленському шанс виграти цю війну" – Вільям Галстон
Старший науковий співробітник Брукінгського інституту Вільям Галстон вважає, що президент Байден має переглянути обережний підхід до посилання зброї в Україну, і дати нам її стільки, скільки потрібно / Brookings Institute

Думка у виданні The Wall Street Journal старшого наукового співробітника Брукінгського інституту Вільяма Галстона

У міру того, як Росія наближається до повного контролю над Луганською областю, дебати щодо майбутнього перебігу війни посилюються. Оптимісти вважають, що повністю оснащена українська армія зможе зупинити наступ Росії та відкинути її до долютневої лінії розмежування. Директор із досліджень зовнішньої та оборонної політики Американського інституту підприємництва Корі Шейк каже, що Україна може виграти війну, якщо США активізують зусилля, щоб отримати те, що їм потрібно.

"Нам просто потрібно втиснути педаль газу і допомогти їм досягти успіху якнайшвидше", – каже Шейк.

Песимісти вважають, що навіть якщо українці отримають усе, що просили, їм не вдасться витіснити росіян із завойованих ними територій. Ця суперечка значною мірою недоречна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Захід посилає Україні достатньо зброї, щоб вижила, але замало для перемоги" – американська експертка Мелінда Гарінґ

На першому етапі війни здатність України запобігти удару Росії по Києву та Харкову здивувала багатьох експертів. На другому етапі здатність Росії перегрупуватися і провести більш цілеспрямований наступ кинула виклик пророцтвам спостерігачів, які думали, що ранні втрати росіян у людях, техніці та бойовому духу завдали вторгненню смертельного удару. Нещодавні успіхи Росії, увінчані захопленням Лисичанська, викликають у експертів і політичних лідерів спокусу перейти від передчасної наснаги перших тижнів війни до перебільшеної зневіри сьогодні.

Ці перепади настрою не повинні впливати на зовнішню політику США. Український контрнаступ може зазнати невдачі, але якщо ми позбавимо українців того, що їм потрібне для успіху, забезпечимо їхній провал. І якщо вони зазнають невдачі, немає підстав вважати, що Володимир Путін, який бачить себе Петром Першим ХХІ сторіччя, зупиниться в Україні. Як сказав Путін, "кордони Росії ніде не закінчуються".

Затягування контрнаступу до 2023 року було б дорогою помилкою

США зобов'язані дати президенту Володимиру Зеленському шанс виграти цю війну, від якої залежить виживання України та безпека Заходу. Ми повинні дати українцям те, що їм потрібне, і тоді, коли потрібно.

Зеленський вважає, що затягування контрнаступу до 2023 року було б дорогою помилкою, і він має рацію. Якщо Росія призупинить наступ наприкінці літа, що, на думку багатьох військових експертів, необхідно для поповнення їхніх сил та зміцнення оборонних позицій, Україні буде набагато важче повернути втрачені території. Довга холодна зима поставить під загрозу шляхи постачання України, а обмежені запаси енергоносіїв можуть послабити рішучість Європи підтримувати Україну, зміцнивши позиції тих, хто хоче, щоб українці поступилися своєю територією заради миру, який теж може виявитися недовговічним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росіяни потріпані, не мають сил захопити навіть Донбас" – литовська політологиня Довіль Якнюнайте

Радник президента Джо Байдена з національної безпеки Джейк Салліван резюмував свої бесіди із Зеленським: "український лідер дуже зосереджений на тому, щоб найближчими місяцями Україна зайняла таке ж вигідне становище на полі бою, як і в найближчі роки". За словами французького чиновника, Зеленський сказав представникам "Великої сімки", що "Україна вестиме переговори, коли буде в змозі, тобто коли відновить сильну позицію".

Щоб мати найкращі шанси на успішний контрнаступ, Україні необхідно нейтралізувати перевагу Росії в далекобійній артилерії, яку росіяни нищівно застосовують на Донбасі. Оптимальним варіантом є реактивна мобільна пускова установка HIMARS. США вже відправили Україні чотири такі, ще чотири у дорозі. Ранні звіти з полів боїв припускають, що українці виявилися здібними учнями і з великим успіхом використовують їх. Ми повинні відправити Україні ще 50 таких систем якнайшвидше, одночасно розширюючи та прискорюючи навчання, необхідні для експлуатації цього складного обладнання. Деякі експерти кажуть, що нестача відповідних ракет обмежить корисність додаткових HIMARS, принаймні у короткостроковій перспективі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Норвегії є спільний кордон із Росією. Ми готові до воєнної агресії" – Сандра Андерсен Ейра

Крім того, ми повинні відправити українській армії передові безпілотники, щоб посилити її змогу збирати розвідувальні дані та здатність атакувати російські командні центри. Америка має активізувати свої зусилля щодо поповнення українських запасів боєприпасів та артилерійських снарядів, виснажених за місяці запеклих боїв. Працюючи з нашими союзниками, США мають виділяти уряду Зеленського майже $5 млрд на місяць, які будуть потрібні Києву для підтримки основних послуг під час економічного колапсу, спричиненого вторгненням.

Гонка за поповнення зброї та припасів матиме вирішальне значення для обох, України та Росії

Згідно з недавнім звітом Atlantic Council, "гонка за поповненням запасів матиме вирішальне значення для обох сторін". США та їхні союзники мають зробити так, щоб Україна не програла цю гонку. Байден має припинити свій обережний підхід, який досі визначав потік техніки в Україну, та дати Зеленському кошти для організації ефективного контрнаступу цієї осені.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"США зобов'язані дати Зеленському шанс виграти цю війну" – Вільям Галстон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути