неділя, 26 січня 2020 01:22

Співробітників посольства США в Україні допитали слідчі Держдепу

Співробітників посольства США в Україні допитали слідчі Держдепу
У посольстві США в Україні допитали дипломатів. Фото: РБК

Слідчі Держдепартаменту США цього тижня опитали сотні дипломатів і співробітників посольства США в Україні в рамках розслідування ймовірного стеження за колишнім послом Марі Йованович соратниками Рудольфа Джуліані.

Бесіди проводилися у середу і четвер співробітниками Служби дипломатичної безпеки, відділу охорони правопорядку та безпеки Держдепартаменту, пише BuzzFeed News із посиланням на двох американських чиновників, знайомих з розслідуванням.

Співробітники посольства США були налякані несподіваною появою слідчих. Дипломатам і співробітникам посольства було відкрито сказано не говорити з пресою на цю тему.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помпео підтвердив намір відвідати Україну

Одне з джерел повідомило, що Служба дипбезпеки координує свої дії з українською владою, яка почала власне розслідування по цій справі 16 січня.

У дипломатичних колах розслідування назвали "цинічним" і покликаним "прикрити зад" з боку держсекретаря Майка Помпео напередодні запланованого візиту до Києва 30 і 31 січня.

Раніше Лев Парнас - соратник особистого адвоката Трампа Руді Джуліані - оприлюднив документи, що вказують, що за Йованович могли стежити та погрожувати їй незадовго до того, як її було відкликано з посади у Києві.

Помпео заявив, що не чув про ці звинувачення, вважає, що вони виявляться помилковими, але зобов'язаний оцінити та розслідувати цю справу.

Звинувачення, якщо вони правдиві, є центральним у розслідуванні щодо імпічменту Трампа. Його звинувачують у зловживанні владою президента. Ніби він тиснув на Україну, щоб та розслідувала діяльність його конкурента Джо Байдена, і використовував військову допомогу країні як важіль.

Журналістка американського видання NPR Мері Келлі заявила, що Помпео нецензурно вилаявся на неї через запитання про звільнення експосла США в Україні Марі Йованович та висловив припущення, що Україна американцям "байдужа".

Зараз ви читаєте новину «Співробітників посольства США в Україні допитали слідчі Держдепу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути