четвер, 06 вересня 2018 06:05

"Спальня Трампа - майстерня диявола" - нова книга про Білий дім розкрила найпотаємніші секрети

11 вересня 2018 року вийде друком книжка американського журналіста Боба Вудворда, 75 років, "Страх: Трамп у Білому Домі". На 448-сторінках книги Вудворд описує атмосферу, яка панує в адміністрації президента США Дональда Трампа, і його особистість. За словами автора інформацію для книги він взяв із анонімних свідчень десятків людей з найближчого оточення президента. Він особисто проводив з ними багатогодинні інтерв'ю.

Автор: The Washington Post
  Боб Вудворд, дворазовий лауреат Пулітцерівської премії, автор книги "Страх: Трамп у Білому Домі"
Боб Вудворд, дворазовий лауреат Пулітцерівської премії, автор книги "Страх: Трамп у Білому Домі"

Перший примірник книги потрапив у редакцію американського видання The Washington Post. 4 вересня на сайті видання оприлюднили витяги з книги. Найцікавіші уривки:

давайте вб'ємо президента Сирії Башара Асада

Після хімічної атаки в Сирії в квітні 2017 року Трамп зажадав від міністра оборони Джеймса Меттіса ліквідувати сирійського лідера Башара Асада.

"Давай просто, чорт забирай, вб'ємо його! Давай, давай прикінчимо до біса їх усіх", - сказав Трамп Джеймсу Меттісу телефоном. Глава Пентагону сказав, що займеться цим. Поклав трубку і сказав своєму помічникові: "Ми не робитимемо нічого такого. Ми будемо більш поміркованими".

"Давай просто, чорт забирай, вб'ємо його! Давай, давай прикінчимо до біса їх усіх"

давайте розробимо план ракетного удару по Китаю

Через місяць роботи на посаді глави держави Трамп просив голову Комітету начальників штабів Збройних сил США генерала Джозефа Данфорда розробити план превентивного удару по КНДР. " Це приголомшило ветерана бойових дій", — пише Вудворд.

давайте розірвемо торгові стосунки з Південною Кореєю, Канадою і Мексикою

Головний радник Білого Дому з економічних питань Гері Кон вкрав зі столу президента вже готовий до підпису документ про вихід США з торгового угоди з Південною Кореєю. Пізніше пояснив своєму помічникові, що зважився на такий крок заради національної безпеки. Трамп не помітив, що документ зник.

Так само Кон вчинив із документами, щодо виходу США з Північноамериканської угоди про вільну торгівлю (NAFTA). Трамп сердився, що це питання постійно відкладається. Навесні 2017 року наказав Робу Портеру, тодішньому главі секретаріату Білого дому, "робити свою роботу" і підготувати відповідні документи. Портер виконав доручення. Написав чернетку офіційного документу про вихід Вашингтона з NAFTA. Його дуже турбувало, що такий крок може втягнути США в економічну і зовнішньополітичну кризу. Портер порадився з Коном. "Я зупиню це. Просто заберу документ з його [Трампа] столу", - сказав Кон.

Сьогодні обидві міжнародні торговельні угоди діють.

"Я зупиню це. Просто заберу документ з його столу"

давайте перестанемо слідкувати за пуском ядерних ракет в Північній Кореї

19 січня 2018 року на засіданні Ради національної безпеки США Трамп зневажливо висловився про значення військової присутності США на Корейському півострові.
"Навіщо уряд взагалі витрачає свої ресурси у цьому регіоні?" - запитав Трамп у міністра оборони Джеймса Меттіса. "Щоб запобігти Третій світовій війні", - пояснив Меттіс.

Американська розвідувальна місія постійно перебуває там і стежить за діями північнокорейських військових. Якщо в Північній Кореї запустять ракету, у США знатимуть про це через 7 секунд, завдяки розвідникам. На військових базах США на Алясці про це стане відомо через 15 хвилин. Трамп цього не знав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Можуть загинути сотні тисяч людей - Трамп жорстко звернувся до Путіна

"Після засідання роздратований Меттіс заявив, що рівень розуміння проблем у Трампа знаходяться на рівні школяра п'ятого-шостого класу", - пише автор.

Американські чиновники про Трампа

"Міністрам оборони не завжди доводиться вибирати президента, з яким вони працюють", - Джеймс Меттіс, міністр оборони США.

"Він [Трамп] ідіот. Безглуздо намагатися переконати його в чомусь. Він з глузду з'їхав. Ми в божевільні. Я навіть не знаю, чому всі ми ще тут. Це найгірша робота, яка у мене коли-небудь була", - Джон Келлі, голава апарату Білого дому.

"Президентська спальня, де Трамп безупинно дивився новини і писав свої пости в Twitter - майстерня диявола. Ранкові години і недільні вечори, коли президент робив твіти - відьомські години", - Райнс Прібус, попередник Келлі, який пробув на посаді глави апарату Білого дому рекордно короткий для США термін – півроку.

"Якщо ви розмістите у зоопарку без стін змію і щура, сокола і кролика, акулу і морського котика, справи підуть бридко і криваво", - описав екс-глава апарату Білого дому ситуацію в ньому.

Він ідіот. Безглуздо намагатися переконати його в чомусь. Він з глузду з'їхав


Трамп про американських чиновників

Райнса Прібуса президент США називав "маленьким пацюком, який постійно снує навколо".

Радника з національної безпеки, відставного генерала Герберта Макмастера Трамп часто пародіював. А одного разу з презирством зазначив, що той одягається в дешеві костюми, "ніби продавець пива".

Про свого опонента, генпрокурора США Джеффа Сешнса, Трапм говорив: "Цей хлопець розумово відсталий. Він просто тупий южанин".

Нині покійного Джона Маккейна під час обіду з міністром оборони Джеймсом Меттісом і генералом Джзозефом Данфордом-молодшим Трамп звинуватив у боягузтві."Маккейн рано звільнився із в'єтнамського полону через високе військове звання свого батька. Сам звільнився, а товаришів покинув в полоні".

Цей хлопець розумово відсталий. Він просто тупий южанин

Меттіс відповів: "Ні, пане президент, я думаю, ви приймаєте цю історію з точністю до навпаки". Маккейн провів у полоні п'ять років. Його били і катували, але він відмовився від звільнення з солідарності з іншими полоненими американцями, пояснив міністр оборони.

"А, окей", - відповів Трамп.

Автор: The Washington Post
  Дональд Трамп заявив, що всі факти з книги неправдиві.
Дональд Трамп заявив, що всі факти з книги неправдиві.

Реакція Білого Дому

Після публікації уривків із книги, перші особи адміністрації президента США і сам Дональд Трамп заявили, що всі ці факти неправдиві.

"Їх цитати сфабриковані. Це гра на довірі громадськості. Точно так само, як і інші історії і цитати. Вудворд працює на демократів? Помітили, як вибрано час?" – зазначив американський президент на своїй сторінці у Твіттер.

"Зневажливі слова про президента, приписувані мені в книзі Вудворда, ніколи не вимовлялися мною і в моїй присутності, - зазначив Джеймс Меттіс. - Сама ідея того, що я висловив презирство до Верховного головнокомандувача - президента Трампа, або терпів всередині Пентагону неповажне ставлення до адміністрації президента - це продукт чийогось багатої уяви".

Боб Вудворд, дворазовий лауреат Пулітцерівської премії. На початку 1970-х він стояв біля витоків розслідування, яке спровокувало Уотергейтський скандал. Після нього президент Річард Ніксон пішов у відставку.
Зараз ви читаєте новину «"Спальня Трампа - майстерня диявола" - нова книга про Білий дім розкрила найпотаємніші секрети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути