Ексклюзиви
пʼятниця, 27 травня 2022 20:01

Спецтема: Війна Росії проти України

Солідарність з Україною була тотальною: як минув форум у Давосі

У швейцарському Давосі з 22 до 26 травня відбувся щорічний "Світовий економічний форум". Цього року без російської ікри, але з великими світовими проблемами через агресію РФ проти України. На форумі найбільше обговорювали світову економіку й збитки, яких вона зазнає через російську агресію. Загальний настрій Форуму британська The Guardian описала як "похмурий" і навіть "апокаліптичний".

″Третя світова війна починається в Україні″

Філантропу й інвестору 91-річному Джорджу Соросу вдалося сформулювати те, про що думали багато з тих, хто їхав на Форум. Він дав найапокаліптичніше попередження, пише британська The Guardian.

Сорос попередив, що автократичні режими у світі перебувають на підйомі, а світова економіка рухається до депресії. Він також розкритикував колишнього канцлера Німеччини Анґелу Меркель за загравання з Москвою та Пекіном.

"Вторгнення Росії в Україну може перерости в Третю світову війну

″Вторгнення Росії в Україну може перерости в Третю світову війну й наша цивілізація може її не пережити. Напад стався не на порожньому місці. Світ дедалі більше втягується в боротьбу між двома діаметрально протилежними системами управління - відкритим і закритим суспільствами″, - сказав він.

Інші висловлювали такі ж похмурі думки - деякі публічно, деякі приватно. Іноді здавалося, що зустріч відбувається не в травні 2022 року, а у липні 1914-го чи серпні 1939 року, у минулі часи, коли світ стояв на краю прірви.

″Війна домінує над усім. З огляду на ризик ядерної ескалації. Це не схоже на холодну війну. Важко уявити собі під час холодної війни, щоб США відкрито заявляли, що їхня політика спрямована на те, щоб позбавити Росію здатності робити незалежні воєнні дії″, - каже історик Адам Туз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через війну в Україні 70 країнам загрожує дефолт - ООН

Аналогічні почуття висловив високий політик, який зазначив, що глобальна пандемія була немислима на початку 2020 року, а війна між Росією та Україною немислима на початку 2022-го.

″Чому маємо думати, що все немислиме закінчилося з початком цієї війни?″, - каже він.

Генсек НАТО Єнс Столтенберґ сказав, що нарощування військової могутності Заходу в Східній Європі було спрямоване на те, щоб стримати Володимира Путіна, а не спровокувати його. Але навіть якщо Росія не піддасться спокусі натиснути ядерну кнопку, вона має інші способи до ескалації конфлікту.

У попередні роки одним із найгарячіших квитків у Давосі було запрошення на вечірки з ікрою та шампанським, влаштовані в ″Російському домі″. Цього року росіян не запросили, а відповідне приміщення стало ″Домом воєнних злочинів Росії″

Солідарність з Україною була тотальною. У попередні роки одним із найгарячіших квитків у Давосі було запрошення на вечірки з ікрою та шампанським, влаштовані в ″Російському домі″. Цього року росіян не запросили, а відповідне приміщення стало ″Домом воєнних злочинів Росії″, де Україна показала свідчення звірств, скоєних з початку вторгнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Швидка поразка Путіна чи його приниження - єдина надія на стабільність у Європі" - Енн Епплбаум

Але за солідарність з Україною доводиться платити, стало зрозуміло з багатьох сесій. Багато говорили, що війна - погано для світової економіки, сперечалися лише, наскільки саме. Оцінки варіювалися від легкої дози до депресії.

У Давосі не було розмов про те, щоб послаблювати санкції проти Росії. Але побоювання щодо здоров'я світової економіки відображали той факт, що Путін має економічну зброю, нафту, газ і продовольство, і вже показав готовність використовувати їх. Кремль припинив постачання газу в Польщу, Болгарію та Фінляндію, а ЄС очікує, що цієї зими на нього чекає тотальне ембарго, якщо припустити, що війна не закінчиться раніше. Мало хто в Давосі вірить, що мир доти настане. Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Путін ″перетворює продовольство на зброю″, захоплюючи українське зерно й блокуючи чорноморські порти.

У довгостроковій перспективі в Давосі сподівалися, що війна й виявлена нею вразливість перед Росією прискорить перехід від викопного палива до відновлюваних джерел енергії.

"Неможливо говорити з тими, хто прийшов тебе вбивати"

Російське вторгнення в Україну затьмарило атмосферу в Давосі й багато розмов, і загостривши настрій навколо того, що сам Форум назвав ″поворотним моментом″ в історії, пише Washington Post.

У віртуальному зверненні Володимир Зеленський закликав заможних керівників Форуму відмовитися від інтересів, що залишилися в Росії.

″Весь іноземний бізнес має піти з Росії, щоб ваші бренди не асоціювалися з воєнними злочинами. Цінності повинні мати значення″, - сказав він.

Моральну енергію форуму додала делегація українських політиків. У той час як їхня країна тліє у війні, вони ходять, подія за подією доносячи інформацію про величезні жертви українців за останні три місяці війни, і українську потребу в досконалішому озброєнні. Вони стверджують, що розмови про ліберальні цінності, верховенство права й права людини мають супроводжуватися гарантією жорсткої сили й військової допомоги.

Неможливо вести діалог з людьми, які прийшли вбити тебе, а ти хочеш вижити

″Жителі ліберальних демократій почали сприймати як належне свободи, цінності, процвітання і всі супутні речі, які формують їхні відкриті суспільства. Українці зараз виборюють можливість мати право перетворити свою країну, відповідно до цих ліберальних норм. Найближчим часом переговорів чи поступок Росії не буде. Неможливо вести діалог з людьми, які прийшли вбити тебе, а ти хочеш вижити. Між цими двома позиціями мало місця для компромісу″, - каже депутат Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Доброзичливці України визнають, що нинішня хвиля підтримки на Заході влади в Києві може не протривати довго.

″Очевидно, план Росії в тому, щоб вибити когось із колії, розраховуючи, що Захід розпадеться, втратить інтерес, і відволікатиметься на високі витрати від війни″, - сказав американський сенатор Крістофер Куні.

Климпуш-Цинцадзе сподівається, що країни ЄС незабаром ухвалять позитивне рішення щодо надання Україні ″статусу кандидата″ на вступ. Це здається далекою перспективою, оскільки низка європейських країн виступають проти розширення блоку й побоюються прискореного просування України.

″Раніше в Давосі РФ презентувала себе світу, зараз через фотографії вбитих українців показуємо реальну Росію″

Російські голоси надалі звучать у колишньому ″Російському домі″ в Давосі, тільки цього разу не звертаються до потенційних інвесторів. Навпаки, це голоси російських солдатів, які розмовляють з людьми на батьківщині про їхні воєнні дії в Україні, пише німецька Deutsche Welle.

Російська резиденція у швейцарському альпійському містечку перейменована на ″Дім воєнних злочинів Росії″.

Автор: DW
  Українська благодійна організація перейменувала колишній ″Російський дім″ у Давосі на ″Російський дім військових злочинів″
Українська благодійна організація перейменувала колишній ″Російський дім″ у Давосі на ″Російський дім військових злочинів″

″Це приклад того, що Росія зробила із собою, ставши державою воєнних злочинців″, - заявив Зеленський під час віртуального звернення, маючи на увазі перейменування ″Російського дому″.

″Російський дім″ цього року орендувала Україна після того, як Форум вирішив не запрошувати російських чиновників і бізнес-лідерів до Давосу через війну. У будівлі, розташованій на видному місці на набережній міста, діяла виставка, де тисячі фотографій українських жертв війни були об'єднані у фільм із записами голосів російських солдатів, які грали на задньому плані.

Кожне тіло - це громадянин, якого застрелив російський солдат

″Раніше це було місце, де Росія показувала себе світові. Для нас важливо, що говоримо тут про реальну Росію. Те, що показали, не лише те, наскільки це жахливо, а й наскільки величезне, скільки злочинів скоєно проти українців. Кожне тіло, яке бачите, - це громадянин, якого застрелив російський солдат″, - сказав один із кураторів виставки Бьорн Гельдхоф.

Автор: DW
  Гельдхоф сподівається, що виставка, якою він займався, допоможе підтримати Україну
Гельдхоф сподівається, що виставка, якою він займався, допоможе підтримати Україну

Україну в Давосі представляє найбільша офіційна делегація. Зруйнованою війною країні було присвячено безліч заходів і сесій, які, як сподіваються українці, спонукають уряди й корпорації продовжувати підтримувати їхню країну.

″Якщо розповімо про цю трагедію якнайголосніше, це врятує якусь частину життів. Сподіваємося, підштовхне політиків усього світу до швидшого відправлення зброї в Україну й запровадження ще жорсткіших санкцій проти Росії″, - заявив український мільярдер Віктор Пінчук.

Якщо говорити не лише про вечірки й інвестиційні угоди, саміт у Давосі зіграв роль історії Росії. 1996 року тут група російських олігархів виступила з ″Давоським пактом″, щоб запобігти тому, що здавалося правильною поразкою президента Бориса Єльцина в боротьбі за переобрання. Понад 10 років по тому тодішній перший віцепрем'єр Дмитро Медведєв відвідав платформу, що багато хто сприйняв як демонстрацію світові наступника Путіна.

Путін, який підтримує багаторічні особисті стосунки із засновником Форуму Клаусом Швабом, двічі виступав там, зокрема торік. Але відносини Росії з Давосом різко змінилися після вторгнення в Україну в лютому. За кілька днів Шваб засудив російську агресію та звірства. Форум заморозив усі зв'язки з російськими олігархами й організаціями, зокрема й вигідні ділові партнерства.

Автор: Getty Images
  Глава українського МЗС Дмитро Кулеба виступає у Давосі
Глава українського МЗС Дмитро Кулеба виступає у Давосі

США мають надати Україні реактивні системи залпового вогню якнайшвидше, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в Давосі.

″У мене було тут майже 10 двосторонніх зустрічей. Коли говорю комусь: ″Знаю, що ви маєте MLRS, нам вони вкрай необхідні, дайте їх нам″, перше запитання, яке чую: ″Американці вже дали?″. Це тягар лідера - всі дивляться на вас. Вашингтон має виконати обіцянку й надати нам реактивні системи залпового вогню якнайшвидше, інші - підуть за ними″, - сказав Кулеба.

Зараз ви читаєте новину «Солідарність з Україною була тотальною: як минув форум у Давосі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути