понеділок, 03 березня 2008 13:03

Сьогодні православні святкують початок Масляної

Масляна - давнє християнське свято, ритуал проводів зими і зустрічі весни.

На честь пробудження сонця на Масляну пеклі млинці, які є головними і невід"ємним атрибутом свята.

Масляна - давнє християнське свято, ритуал проводів зими і зустрічі весни. Весна - це, перш за все, пробудження землі, початок нового життя і певного роду пробудження сонця, яке з приходом весни починає все яскравіше світити, подовжуючи дні.

Саме на честь останнього на Масляну пеклі млинці, які є головними і невід"ємним атрибутом свята. Вважається, що з"їдаючи круглий, рум"яний, гарячий млинець, такий схожий на сонце, людина з"їдає і частинку його тепла і могутності.

Ще в язичестві Масляну пов"язували з днем весняного рівнодення. Але з приходом християнства Масляна почала святкуватися в останній тиждень перед Великим постом, за сім тижнів до Великодня.

Слід також відзначити, що довгий час Масляна для слов"ян була і Новим роком, який на Русі до XV століття святкувався в березні.

Назва ж самого свята виникла через те, що впродовж тижня напередодні Великого поста за православним звичаєм з їжі виключається м"ясо, вживати ж можна молочні продукти, тому і печуть масляні млинці.

Масляна триває цілий тиждень, який так і називається, - Масляний тиждень (ще його називають "сирним" і "м"ясопустним"). Кожен день цього тижня має свою назву і звичаї, які і витікають з назви.

Так, наприклад, понеділок називають "зустріч". Цього дня добудовують крижані гори і гойдалки, і вже починають пекти млинці. Перший же млинець віддають убогим щоб вони пом"янули покійних.

Вівторок називають "загравання". Цього дня з самого ранку починаються веселі ігри, молодь запрошується кататися з гір. За веселість же пригощають млинцями.

Середа - "ласунка". Цього дня господині діють за приказкою: "Що є в печі - все на стіл мечи". На першому місці зі всіх ласощів, звичайно ж, млинці. На Ласунку тещі приймали зятів до млинців, а для забави зятів скликали всіх рідних.

Четвер - "розгуляй". З цього дня Масляна починається у всю потужність. А також допомагають цього дня сонцю прогнати зиму. Для цього влаштовують катання на конях "по сонечку" (за годинниковою стрілкою навколо села).

П"ятниця - вечір "тещі". Тепер прийшла черга зятям запрошувати в гості до себе тещ і пригощати їх млинцями.

В суботу, на "зовичні посиденьки" (зовиця - сестра чоловіка) молода невістка запрошувала до себе в гості зовиць і рідних чоловіка. Якщо сестри чоловіка були незаміжня, то невістка в гості скликала і своїх незаміжніх подруг. Але якщо зовиці були вже заміжні, то вона запрошувала рідню заміжню. Невістка повинна була обдарувати свої зовиці подарунками.

Останній день Масляної називається прощенна неділя. Цього дня слід просити вибачення у всіх рідних і знайомих за всі образи, тим самим звільняючись від гріхів перед Великим постом. Також в останній день масляної спалюють солом"яне опудало - символ зими, проводжаючи її до наступного року. Попіл розвівали над полями - "на багатий урожай", повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні православні святкують початок Масляної ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути