середа, 27 квітня 2022 18:16

Спецтема: Війна Росії проти України

"Що буде з Росією після поразки на Донбасі - країна в ізоляції та без армії" - що пише про нас світова преса
7

Росія програє бій за Донбас і її армія ще довго не зможе відновити свої сили. США і понад 40 союзників зібралися в Німеччині, щоб надати Україні більше військової допомоги в боротьбі за свободу. Й українська армія переходить на озброєння НАТО. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Останній бій Москви? Путін не виграє битви за Донбас", Die Welt, Німеччина

"Російські атаки на сході України практично не призвели до територіальних завоювань за останні 24 години", - йдеться у звіті Інституту вивчення війни. Хоча Росія відновила атаки на останній бастіон українців у Маріуполі, але без помітних успіхів.

Великий російський наступ на сході захлинувся, так і не розпочавшись

Щоденні звіти військового аналітичного центру, а також британського міністерства оборони та інших спостерігачів практично не змінювалися протягом кількох днів. Великий російський наступ на сході захлинувся, так і не розпочавшись.

Нині Росія концентрує сили в кількох зонах бойових дій. На північному сході росіяни намагаються розширити територію районів Луганської та Донецької областей, які окупують із 2014 року. Сюди також належить рух із півночі, зі сторони Харкова та Ізюма.

Автор: East News
  Місцевий житель у окупованій росіянами частині Маріуполя
Місцевий житель у окупованій росіянами частині Маріуполя

Росіяни також хочуть повністю захопити Маріуполь, щоб вивільнити війська, що застряли там, і мати змогу використати їх в іншому місці. На півдні Москва намагається зупинити контрнаступ українців біля Херсона. Фронт рухається мінімально в тому чи іншому напрямку день у день, а росіяни досі не досягли рішучого прориву. Однією з ознак того, наскільки жорстокими є бої, є кількість втрат серед росіян, які знову різко зросли.

В українців дуже гнучкий стиль керівництва і тактика. Командири менших підрозділів мають значно більше повноважень для прийняття рішень, ніж росіяни. В них також вищі моральні принципи та знання місцевості.

Автор: East News
  Місцевий житель у окупованій росіянами частині Маріуполя
Місцевий житель у окупованій росіянами частині Маріуполя

За даними Пентагону, російські підрозділи, виведені з півночі, "у гіршому стані, ніж очікували США".

"Росіяни перегруповуються з немодернізованим обладнанням, що погано обслуговується. Деякі танки, наприклад, мають водія, але не мають екіпажу. Багато підрозділів недоукомплектовані, їхня кількість скоротилася до 70%", - сказав представник США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ОДКБ стався бунт - українська розвідка

На Заході підрозділи, що втратили 10% складу, вважаються у поганому стані. Якщо недоукомплектовані на 30%, не вважаються боєздатними.

Враховуючи великі втрати в людях і техніці, для Росії може бути вже занадто пізно ефективно використовувати свої сили

"Місцевість на Донбасі з меншою кількістю міст більше підходить для наступу, що дозволяє росіянам використовувати переваги в бронетехніці та артилерії. Проте, враховуючи великі втрати в людях і техніці, для Росії може бути вже занадто пізно ефективно використовувати свої сили", - каже експерт Роберт Лі.

Порівняно з багатьма країнами НАТО, в сухопутних військах Росії більше артилерії та інших допоміжних артилерійських частин, але менше мобільних механізованих частин. Ці мобільні бойові групи, такі як спецназ та повітряно-десантні частини, були б важливими для війни на Донбасі. Але вони особливо постраждали від високих втрат під час першого етапу війни.

Автор: East News
  Українські війська біля Слов'янська
Українські війська біля Слов'янська

"Відсутність легкої піхоти в Росії - очевидна слабкість. Є свідчення, що багато бойових груп прибули в Україну зі зниженою боєздатністю", - каже Лі.

За його словами, нападник зазвичай намагається встановити чисельну перевагу 3:1, але Росія більше не може цього зробити, окрім як у локальних тактичних ситуаціях, і змушена вдаватися до послуг менш підготовлених ополченців із Л/ДНР для підтримки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У зоні ООС відбили вісім атак ворога

"Але це не рецепт швидкого прориву, й українські війська показали, що здатні до креативності та ними добре керують. Швидше за все, будь-які успіхи Росії будуть повільними та дорогими", - каже Лі.

Автор: East News
  Українські війська біля Слов'янська
Українські війська біля Слов'янська

Тим більше, Україна може дозволити собі обмінювати "простір на певний час", що означає в разі потреби прийняття невеликих тактичних відступів, щоб зберегти сили і постійно вимотувати російську армію, як вона це робила на півночі.

"Якщо Україна втратить територію, але зможе завдати більших збитків російським військам, це можна вважати успіхом", - каже Лі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бійці угруповання "Схід" продовжують стримувати агресора - знищили до 130 росіян

Затягнута війна на виснаження може зробити воєнну кампанію Росії нестійкою. Тим паче, що втрати в перші тижні нового наступу здаються значними.

"Якщо українські оцінки російських втрат хоча б віддалено вірні, то росіяни втрачають свої підрозділи занадто швидко, щоб забезпечити достатньо сил для прориву на Донбасі", - каже експерт Філліпс О'Брайєн.

Автор: WP
  Лінія фронту на сході та півдні України практично не змінюється протягом останніх днів, незважаючи на наступи росіян
Лінія фронту на сході та півдні України практично не змінюється протягом останніх днів, незважаючи на наступи росіян

У будь-якому випадку американська сторона все частіше каже, що українці можуть виграти війну, якщо зможуть отримати відповідне обладнання із Заходу та зберегти гнучкість, здатність до навчання і наполегливість, які виявляли досі.

"Перший крок до перемоги - це віра, що можете перемогти. Україна має цю віру", - заявив міністр оборони США Ллойд Остін під час візиту до Києва.

Якщо російська армія знову буде розбита на сході, це може надовго й істотно послабити боєздатність Росії.

Багато експертів переконані, що Росія зараз кидає останні сили в боротьбу в Україні. Принаймні, доки там немає масової мобілізації. І якщо російська армія знову буде розбита на сході, це може надовго та суттєво послабити боєздатність Росії.

Автор: Getty Images
  Міністр оборони США Ллойд Остін та український колега Олексій Резніков на зустрічі на базі НАТО Раммштайн у Німеччині
Міністр оборони США Ллойд Остін та український колега Олексій Резніков на зустрічі на базі НАТО Раммштайн у Німеччині

Високі втрати досвідчених і добре навчених солдатів так просто не поповнити, а втрати важкої військової техніки з російської сторони нині настільки великі, що на поповнення запасів знадобляться роки.

Зважаючи на високі втрати Росії, міністр оборони США Остін сформулював цілі участі Заходу, які виходять за рамки визволення України: "Ми хочемо бачити Росію ослабленою до такої міри, щоб такі дії, як вторгнення в Україну, неможливо було повторити. Росія вже втратила багато військ і неспроможна швидко замінити їх".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Наступні чотири тижні визначать результат війни в Україні" - що пише про нас світова преса

Завоювавши Україну, Путін хотів відродити Російську імперію. Однак, якщо їй вдасться протистояти росіянам на сході, РФ може виявитися не тільки в політичній та економічній ізоляції, а й з армією, боєздатність якої з роками буде значно знижена.

"США і союзники обіцяють надалі підтримувати Україну у війні з Росією", The Washington Post, США

У вівторок високі представники міністерства оборони США закликали більше країн надати Україні більше зброї та швидше.

"Маємо рухатися зі швидкістю війни. Найближчі тижні будуть дуже важливими для України", - заявив міністр оборони Остін після зустрічі з делегаціями з понад 40 країн, які зібралися, щоб почути військові оцінки війни Росії проти України, та скоординувати зусилля щодо допомоги Києву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "США, Велика Британія та Канада дадуть Україні важку артилерію" - що пише про нас світова преса

Серед учасників зустрічі за зачиненими дверима - високі представники міністерства оборони НАТО та країн, що не входять до Альянсу, яким показали докладні карти розміщення російських військ. Ті зараз зосереджені на півдні та сході України, де, за оцінкою військових США, вони сподіваються оточити та обстріляти з ракет і артилерії позиції, що утримуються вздовж лінії зіткнення українською армією.

За словами офіційних осіб США, наземна битва, що насувається, є вирішальною фазою у війні в Україні.

Українська делегація на зустрічі в Німеччині на чолі з міністром оборони Олексієм Резніковим подякувала донорам і закликала надати більше артилерії та озброєнь, щоб відбити російські бомбардування та зупинити їхнє просування по землі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні більше не буде Дня перемоги 9 травня - законопроєкт

Остін закликав до постійних зусиль щодо захисту України. За його словами, ЗСУ необхідно зміцнювати "у довгостроковій перспективі".

"Ми від початку були досить зрозумілі. Бажаємо, щоб Росії було важче загрожувати своїм сусідам", - сказав міністр Остін.

За 62 дні війни російські війська зазнали дуже значних втрат. Росії буде складно відновити сили через західні санкції – міністр оборони США Ллойд Остін

За словами Остіна, за 62 дні війни російські війська зазнали "дуже значних втрат", із виснаженням запасів та втратою техніки. Росії буде складно відновити сили через західні санкції та торгові обмеження.

Остання хвиля допомоги Україні, після оголошення президента Джо Байдена про значні нові поставки важкої артилерії та бойових безпілотників, включає бронетехніку з Канади та додаткові зенітні засоби з Великої Британії. Німеччина оголосила, що надішле 50 самохідних зенітних установок Cheetah. ФРН також оголосила, що сподівається знайти альтернативу російській нафті у "найближчі дні".

"Україна переходить на озброєння НАТО", Wprost, Польща

Глава МЗС України Дмитро Кулеба повідомив, що ЗСУ розпочинають перехід на озброєння НАТО.

"Ми вступили в нову фазу, про яку ще два місяці тому ніхто навіть не думав. Українських солдатів, незважаючи на війну, навчатимуть користуватися новим видом зброї від країн НАТО", - заявив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Російські війська змогли прорвати фронт лише у двох точках" - що пише про нас світова преса

Минулого тижня президент Байден оголосив про черговий транш постачання зброї в Україну. Українці отримають десятки гаубиць, сотні ракет і тактичних безпілотників. Німеччина також має передати зенітні самохідні установки Gepard, а Варшава дасть танки.

Автор: East News
  Німецька зенітна самохідна установка Gepard – одна з тих, що отримає Україна
Німецька зенітна самохідна установка Gepard – одна з тих, що отримає Україна

Західне озброєння суттєво відрізняється від озброєння української армії - найчастіше зброї, створеної за часів СРСР. Тому ЗСУ мають перейти на стандарти НАТО. Кулеба зазначив, що президенту Володимиру Зеленському вдалося переконати Байдена, що час для цього настав.

"Спочатку нам надіслали гаубиці, але це початок. Це історичний момент", - додав Кулеба.

"Битва за Київ стала історичною перемогою для українців. Тепер нам потрібно прискорити доставку пакетів допомоги, щоб допомогти Україні підготуватися до наступу на сході. Маємо забезпечити стабільний потік зброї в Україну найближчими тижнями", - пояснив Байден.

Минулого огляду преси Gazeta.ua писала, що до Києва вперше з початку війни приїхали держсекретар Ентоні Блінкен та міністр оборони Остін. В Україні буде посол Америки. І думки німецького аналітика щодо того, як стримувати Росію.

Зараз ви читаєте новину «"Що буде з Росією після поразки на Донбасі - країна в ізоляції та без армії" - що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути