четвер, 21 квітня 2022 18:05

Спецтема: Війна Росії проти України

"США, Велика Британія та Канада дадуть Україні важку артилерію" – що пише про нас світова преса
6

Через слабку допомогу Україні може розпастись урядова коаліція в Німеччині. Західна громадська думка тисне на політиків, щоб постачали Україні більше зброї. Британський прем'єр порівняв переговори з Росією з розмовою з "крокодилом, у якого твоя нога уже в пащі". Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Політика Німеччини щодо України – перелом замість повороту", Der Spiegel, Німеччина

Канцлер визначає напрями політики країни і відповідальний за неї. Про це свідчить стаття 65 конституції ФРН. Олаф Шольц – канцлер з 8 грудня 2021 року. Його промова в Бундестазі від 27 лютого 2022 породила надії на "поворотний момент" у німецькій політиці. Але з кожним днем зростає невдоволення західних союзників через нерішучість Німеччини щодо постачання зброї і ембарго на російське паливо. Суперечка про нерішучість Берліна щодо України непокоїть правлячу коаліцію.

Якщо хочете, щоб Україна існувала через пів року, маєте зробити щось зараз

"Якщо хочете, щоб Україна існувала через пів року, маєте зробити щось зараз. Ми не маємо часу заслуховувати комітети. Шольц обіцяв лідерство. Якщо воно колись було затребуване, то саме зараз", - каже заступник голови відділу закордонних справ Der Spiegel Максиміліан Попп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шоковані побаченим: прем'єри Іспанії і Данії приїхали в Бородянку

Неповідомлення мотивів дій чи бездіяльність посилює розгубленість та враження про німецьку нерішучість. Воно підживлює твердження, що Німеччина надто прив'язана до випробуваних стратегій, які від часів канцлера соціал-демократа Віллі Брандта забезпечували нам визнання.

"Посилюється враження від уряду, що він не в змозі впоратися з кризою. Це проблема соціал-демократів. Вони надто довго думали, що східну політику ФРН може перенести на співпрацю з путінською Росією, і це було гігантською помилкою", - говорить Попп.

"Чому Захід захотів постачати Україні важче озброєння – змінилася громадська думка", VRT, Бельгія

Від початку війни президент Володимир Зеленський просив у Заходу дедалі більше озброєнь, щоб протистояти російській армії. Але, щоб уникнути ескалації і провокацій, він був скоріше обмежений поставками боєприпасів, бронежилетів та касок.

Ситуація змінюється і чотири західні країни вже готові поставити важчі системи озброєння. США, Канада, Велика Британія і Нідерланди зобов'язуються направити в Україну артилерійські знаряддя, протитанкові засоби, транспортні вертольоти, безпілотники та бронетехніку.

Автор: East News
  Знищене російськими окупантами місто Гостомель під Києвом
Знищене російськими окупантами місто Гостомель під Києвом

Битва за Донбас загрожує стати дуже брудною війною. Жорстокішою, ніж перші шість тижнів.

"Під Києвом українській армії протистояли колони російських військ. На відкритій місцевості Донбасу будуть йти бронетанкові частини, хвиля за хвилею, і буде сильна підтримка з повітря. Російська армія має там реальну перевагу", - каже фахівець із оборони Роджер Хаузен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ЄС почали визнавати дії Росії геноцидом українців

Українська армія зможе використати важче озброєння. Але оскільки йдеться про великогабаритну техніку, вона не залишиться непоміченою для російських спецслужб.

Автор: East News
  Знищене російськими окупантами місто Гостомель під Києвом
Знищене російськими окупантами місто Гостомель під Києвом

"Можна припустити, що кілька колон зі зброєю буде виявлено і вони стануть ціллю російських повітряних атак. Основна частина того, що обіцяно, потрапить в Україну з Заходу. Звідти до районів боїв на Донбасі майже 1000 км, що є складною операцією з перекидання. Це західні типи зброї, які не знайомі українським солдатам. Їх спочатку треба навчити" - каже Хаузен.

Чим викликаний поворот у західній політиці та бажання допомогти українцям?

Громадська думка в країнах Заходу тисне на політиків, щоб більше допомагали Україні

"З однієї сторони, українська армія успішна, тоді як ми спочатку припускали, що росіяни легко переможуть українців. Тепер Захід бачить, що країна може чинити опір і навіть досягати локального успіху. Це змінює ставлення. Другий елемент - зміна громадської думки, яка чинить дедалі більший тиск на наших політиків" - каже Хаузен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Путіна відреагували на можливий удар ЗСУ по Керченському мосту

Довгий час на західних політиків впливав страх перед ескалацією та реакцією Росії на постачання важчих озброєнь. Реакція Москви була негайною - країна оголосила, що випробувала нову ядерну ракету.

Автор: East News
  Знищене російськими окупантами місто Гостомель під Києвом
Знищене російськими окупантами місто Гостомель під Києвом

"Це призначено для пропаганди серед російських військових. З іншої сторони, це погроза Путіна Заходу. Але ми не повинні надавати надто великого значення тому, що з'явилося на російському телебаченні" - каже Хаузен.

"Борис Джонсон поставив під сумнів можливість переговорів про мир в Україні", The Guardian, Велика Британія

Британський прем'єр Борис Джонсон поставив під сумнів перспективи мирних переговорів в Україні, порівнявши їх із переговорами з "крокодилом". Він вважає, що Зеленський не може довіряти Росії у будь-яких домовленостях.

Автор: East News
  Британський прем'єр Борис Джонсон порівняв переговори з Росією із розмовою з крокодилом, у якого твоя нога в пащі
Британський прем'єр Борис Джонсон порівняв переговори з Росією із розмовою з крокодилом, у якого твоя нога в пащі

"Я не розумію, як українці можуть сісти за стіл і дійти якихось домовленостей. Як ти можеш вести переговори з крокодилом, у якого в пащі твоя нога?", - заявив Джонсон.

Натомість він сказав, що НАТО "продовжить дотримуватися стратегії" постачання Україні зброї.

"Заходу треба послати Україні більше та кращої зброї", The Economist, Велика Британія

Україні потрібна додаткова допомога. Досі реакція Заходу, особливо США, була чудовою. Постійні поставки озброєнь, особливо переносних протитанкових і зенітних ракет, відіграли величезну роль в обороні Києва. Але щоб стримати росіян на довгому фронті Донбасу, не кажучи про те, щоб змусити їх відступити з території, захопленої після 24 лютого, буде потрібне важче озброєння: танки, літаки, артилерія та багато боєприпасів.

Автор: East News
  Знищене російськими окупантами місто Гостомель під Києвом
Знищене російськими окупантами місто Гостомель під Києвом

Українські сили використовують переважно озброєння радянських часів. У короткостроковій перспективі їм потрібно більше винищувачів Міг-29, танків Т-72, ракет С-300 та гаубиць "Гвоздика". Країни НАТО, які раніше були радянськими сателітами, Чехія, Польща та Словаччина, мають такі запаси і частину вже передали Україні. Вони мають дати більше. Але воно закінчиться і його не можна буде поповнити. Тому Заходу необхідно почати постачати більш сучасне озброєння, яке використовують більшість країн НАТО, і навчати українських солдатів користуватися ним. Цього тижня США, Велика Британія та Канада заявили, що дадуть Україні важку артилерію – крок у правильному напрямку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Латвії позбавлятимуть громадянства за підтримку воєнних злочинів РФ

Російська економіка не зможе продовжувати постачання зброї своїй армії в тих самих масштабах, що НАТО Україні

Лінії постачання НАТО в Україну в основному йдуть через Польщу. Тепер вони добре налагоджені. Наразі Росія не знайшла ефективного способу їх порушити. Якщо потік зброї продовжиться, як і війна, то російська економіка не зможе продовжувати постачання зброї своїй армії в тих самих масштабах, що й НАТО Україні. Економіку РФ можна порівняти з іспанською на початок війни, і запровадження санкцій її підриває. Якщо Путін зазнає поразки, а Україна зможе сама визначати своє майбутнє, то не лише українським солдатам на Донбасі, яких обстрілюють російські літаки, ракети та артилерія, доведеться зберігати сили. НАТО теж має залишатися стійким.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Росія розпочала масштабний наступ на Донбасі. І намагається прорвати українські лінії зміцнення там, а також готується скинути п'ятитонні бомби на завод "Азовсталь" у Маріуполі, де, крім військових, ховаються цивільні. Путін хоче досягти якихось успіхів до параду 9 травня.

Зараз ви читаєте новину «"США, Велика Британія та Канада дадуть Україні важку артилерію" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути