вівторок, 19 квітня 2022 18:07

Спецтема: Війна Росії проти України

"Російські війська змогли прорвати фронт лише у двох точках" – що пише про нас світова преса
5

Росія розпочала масштабний наступ на Донбасі. Намагається прорвати українські лінії оборони там. Також готується скинути п'ятитонні бомби на завод Азовсталь у Маріуполі, де, крім військових, надалі ховаються цивільні. Путін хоче досягти якихось успіхів до параду 9 травня. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Київ каже, що розпочався наступ Росії на сході, але деякі аналітики попереджають, що тільки почнеться", The New York Times, США

Українські чиновники заявили, що очікуваний російський наступ на сході розпочався в понеділок. Але деякі іноземні військові аналітики назвали ці дії просто підготовкою до значно більшого наступу.

Росія завдала ракетних ударів на всій країні та посилила артилерійські й ракетні обстріли міст, об'єктів інфраструктури та військових позицій на фронті приблизно в 482 км, оскільки російські сухопутні війська пішли в наступи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти публічно заявляють про свої злочини в Маріуполі

"Сьогодні практично на всій лінії фронту в Донецькій, Луганській і Харківській областях окупанти намагалися прорвати нашу оборону", - заявив секретар РНБО Олексій Данілов. Він сказав, що російські війська змогли прорвати фронт лише у двох точках.

За кілька годин президент Володимир Зеленський заявив: "Російські сили розпочали битву за Донбас, до якої готувалися тривалий час. Для цього наступу зібрали значну частину російської армії. Скільки б солдатів туди не кинули, ми боротимемося, захищатимемося щодня".

Автор: East News
  Бойові дії у Рубіжному на Донбасі
Бойові дії у Рубіжному на Донбасі

Але інші зазначили, що Росія все ще перекидає війська й техніку на Донбас. Наземні наступи, які бачили в понеділок, були набагато меншими від очікуваного масштабного наступу.

"Це триває чотири дні. Набирає сили. Загальна картина підтверджує, що наступ почався та активізується найближчими днями", - сказав український високопосадовець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Донбасі й південному сході України перебувають 76 БТГ Росії - Міноборони США

У Вашингтоні представник міноборони Джон Кірбі зазначив: "Ми надалі вважаємо те, що бачимо, частиною операції із формування сил, що росіяни продовжують створювати умови для того, що, на їх думку, стане успіхом на землі. Вони вводять дедалі більше сил, додаючи більше засобів забезпечення для операцій, до яких готуються".

Частина обстрілів спрямована на те, щоб скувати українські війська в таких містах, як-от Харків, щоб не підтримали війська на Донбасі

Аналітики кажуть, що частина обстрілів спрямована, щоб скувати українські війська в таких містах, як-от Харків. Щоб не підтримали війська на Донбасі, які приймуть основний тягар російського наступу.

Попри важкі втрати людей і техніки, слабкості в логістиці, Росія має більше військових ресурсів, ніж Україна. Директор відділу російських досліджень інституту CNA Майкл Кофман запропонував інший погляд на майбутні бойові дії.

Російські військові сили на Донбасі будуть розтрачені

"Хоч би що відбувалося на Донбасі, російські військові сили будуть розтрачені. Цей майбутній наступ буде менш рішучим, ніж здається", - сказав він.

"Росія розпочинає масштабну воєнну операцію із захоплення сходу України", The Guardian, Велика Британія

Росія розпочала давно очікувану масштабну військову операцію з захоплення сходу України, заявив Зеленський. Слова президента прозвучали після різкої ескалації атак зі сторони Росії напередодні очікуваної операції. Володимир Путін заявив про наміри захопити Донбас. Контроль над ним дозволить Москві створити коридор на окупований Крим.

Білий дім заявив, що у вівторок президент Джо Байден проведе телефонну розмову із союзниками, щоб скоординувати дії з притягнення Росії до відповідальності. Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що переговори з Путіним зайшли в глухий кут після того, як в Україні виявили масові вбивства.

Автор: East News
  Бойові дії у Рубіжному на Донбасі
Бойові дії у Рубіжному на Донбасі

Данілов зазначив, що в понеділок російські сили намагалися прорвати оборону України "майже на всій лінії фронту в Донецькій, Луганській і Харківській областях". Надвечір понеділка вони захопили місто Кремінна, населення якого до війни становило 18 тис. осіб.

"Контроль над містом Кремінна втрачений, тривають вуличні бої", - заявив голова Луганської області Сергій Гайдай.

Голова військової адміністрації Кремінної Олександр Дунець повідомив: "Бої за місто тривали три дні. Росія використала велику кількість бронетехніки для атаки".

Автор: The Guardian
  Червоним відзначені окуповані території, жовтим – звільнені, стрілками – напрямки атак
Червоним відзначені окуповані території, жовтим – звільнені, стрілками – напрямки атак

Кремінна, а також прилеглі Рубіжне, Сіверськодонецьк і Лисичанськ вже кілька днів витримують на передовій сильні обстріли.

На південному сході України воює 76 російських батальйонних тактичних груп, повідомив у понеділок найвищий представник міністерства оборони США. 11 із цих груп зайшли в останні дні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія втретє за місяць запропонувала захисникам Маріуполя здатися в полон

Групи зазвичай складаються з протиповітряної оборони, бронетехніки, тактичних машин, артилерії, вертольотів і матеріально-технічного забезпечення. На північ від України є ще приблизно 22 групи, які поповнюються та переобладнуються.

У понеділок Росія також кинула шквал ракет великої дальності в цілі на території України, що аналітики назвали "розминкою" перед наступом на сході.

Автор: East News
  Постраждалий від авіаудару шиномонтаж у Львові. Під час авіаудару загинуло семеро людей
Постраждалий від авіаудару шиномонтаж у Львові. Під час авіаудару загинуло семеро людей

Чотири російські ракети влучили у Львів, внаслідок чого семеро людей загинули й 11 зазнали поранень. Три ракети влучили у військову інфраструктуру. Четверта ракета - в автомайстерню. Місто, розташоване неподалік від польського кордону, стало прихистком для мирних жителів, що рятуються від війни. Львів також став головними воротами для зброї, що постачає НАТО.

Автор: East News
  Постраждалий від авіаудару шиномонтаж у Львові. Під час авіаудару загинуло семеро людей
Постраждалий від авіаудару шиномонтаж у Львові. Під час авіаудару загинуло семеро людей

Зеленський також надав заповнену анкету як перший крок до набуття членства в ЄС.

У Харкові теж були нові смертоносні обстріли. За останні чотири дні 18 людей загинули і 106 зазнали поранень.

Російські військові літаки готуються скинути п'ятитонні бомби на завод Азовсталь в обложеному Маріуполі

Київ вважає, що російські військові літаки готуються скинути п'ятитонні бомби на завод Азовсталь в обложеному Маріуполі. Українські воїни майже вісім тижнів тримаються в тунелях під заводом. Підземний комплекс також використовується як притулок сотнями цивільних, зокрема дітей. За словами чиновників, їх усіх мають намір знищити.

Захоплення Маріуполя, де, за оцінками України, загинуло понад 21 тис. осіб, розглядається як головне. І не лише тому, що позбавить Україну життєво важливого порту й завершить створення сухопутного мосту між Росією та Кримом. У міністерстві оборони США вважають, якщо росіянам вдасться взяти місто, це може звільнити близько 10 батальйонних тактичних груп для використання на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Армія Росії планувала воєнне вторгнення в Білорусь - розвідка

Перші партії військової допомоги США в рамках пакету на $800 млн, оголошеного Вашингтоном минулого тижня, прибули на кордон України в неділю. Навчання українського персоналу роботі з американськими 155-мм гаубицями має розпочатися найближчими днями.

"Путін планує парад перемоги 9 травня попри все", CNN, США

Коли українські сили відбивали російські атаки, які мали захопити Київ, вони знайшли цікавий багаж серед уламків розбитих росіян - покинуту бронетехніку, а всередині - російську парадну форму.

"Вони розраховували за два дні дійти до Києва, а потім провести тут парад", - сказав заступник начальника штабу Сухопутних військ України Олександр Грузевич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Британії відреагували на початок битви за Донбас: "Україна бореться за право жити"

Путін не зміг влаштувати парад у Києві, але незабаром парад відбудеться в Москві. І хоч би що сталося на полі бою, він, найімовірніше, оголосить там про перемогу. 9 травня Росія відзначає одне з найважливіших національних свят - День перемоги, річницю капітуляції Німеччини в Другій світовій війні.

Оцінки американської розвідки зазначають, що Путін скористається 9 травня як крайнім терміном, встановленим ним же в Україні. Це не крайній термін для перемоги у війні, на той час цього не станеться, а для того, щоб зробити вигляд, що Росія щось виграла.

Кампанія впродовж наступних трьох тижнів буде зосереджена на Донбасі. Там Путін добиватиметься успіху, щоб урятувати лице, перемогу, яку може подати російському народу.

Досі путінська війна призводила до протилежного тому, чого він хотів

Досі путінська війна призводила до протилежного тому, чого він хотів - до зміцнення національної державності України, зміцнення та об'єднання НАТО й Заходу, зганьблення іміджу російських військ і стратегів.

Але навіть диктаторам треба турбуватися про внутрішню ситуацію. Якщо росіяни розцінять українську авантюру Путіна як катастрофу, якою вона була досі, його влада може ослабнути. Навіть за умов контрольованої державою інформації деякі факти із часом неможливо приховати. Тисячі солдатів не повернуться. Російський народ, який страждає через санкції і вихід іноземних компаній, незабаром може досягти економічної межі. Правда поступово просочиться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гайдай пояснив, чому ЗСУ відійшли з Кремінної

Ось чому Путіну терміново слід показати кампанію тріумфальною. 9 травня він майже напевно стоятиме на Червоній площі на сцені перед мавзолеєм і вдаватиме, що на західному фронті все добре. Проведе церемоніальний огляд військ, які зможуть зберегти в Україні. Цього дня, імовірно, оголосить щось про Донбас.

Після параду 2021 року Путін опублікував статтю, в якій стверджував, що росіяни і українці - один народ. Це був зловісний знак, що незабаром він спробує стерти українську ідентичність, державність і кордони. Більшість людей на Донбасі рішуче відкидають таку думку.

Щоб здобути будь-яку перемогу до 9 травня, Путін майже напевно кине ще більше люті на схід України. Україна дасть безкомпромісну відсіч. Щоб протистояти новому тиску, їй потрібно ще більше допомоги Заходу. І терміново. Бажання Путіна заявити про перемогу за три тижні завдасть ще більше страждань. Але це також поставило російського лідера в потенційну небезпеку. Все, що він оголосить 9 травня, має викликати довіру. Інакше він стане небезпечно вразливим. Адже парад відбудеться в Москві, а не в Києві.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що звірства росіян в Україні – не помилка, а закономірність, яка повторює події в Сирії та Чечні. І про те, що вторгнення Росії - останній акт розпаду Російської імперії.

Зараз ви читаєте новину «"Російські війська змогли прорвати фронт лише у двох точках" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути