пʼятниця, 22 квітня 2022 18:05

Спецтема: Війна Росії проти України

"Наступні чотири тижні визначать результат війни в Україні" – що пише про нас світова преса
6

У Маріуполі виявили масове поховання близько 9000 жертв російської агресії. США прийняли рішення максимально допомогти Україні зброєю, щоб ми виграли битву за Донбас, і в Білому домі вважають, що найближчі чотири тижні будуть вирішальними у війні. Окрім Америки, нам допомагають усі союзники з НАТО, особливо Велика Британія, яка передає бойові машини та вчить наших військових ними користуватися. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Маріуполь продовжує чинити опір. Масове поховання з 9000 жертв у Мангуші", Die Welt, Німеччина

Бої посилились на сході України. Російські сили активізували наступ по всій лінії фронту. Опір у Маріуполі триває. Глава Росії Володимир Путін оголосив місто завойованим у четвер уранці. Проте на металургійному комбінаті "Азовсталь" заховалося понад 2000 українських бійців. За словами мера, лише Путін може вирішити долю близько 100 тис. мирних жителів, котрі теж опинилися в пастці в Маріуполі.

У братських могилах у Мангуші, під Маріуполем, може бути поховано до 9000 жителів міста

Тим часом, все частіше надходять повідомлення про масові поховання в селі Мангуш під Маріуполем. За українськими даними, російські солдати поховали там тисячі мешканців. Мер Маріуполя Вадим Бойченко звинуватив росіян у геноциді. За його словами, там може бути поховано до 9 тис. осіб. На супутникових знімках від Maxar Technologies видно, що поруч із Мангушем з'явилося щось схоже на братські могили. Там понад 200 масових поховань. За супутниковими знімками видно, що перші викопані наприкінці березня і додавали нові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Глава Євроради зателефонував Путіну й закликав відкрити гумкоридор із Маріуполя

"Це потребує рішучої відповіді усього світу. Маємо зупинити цей геноцид будь-якими можливими засобами", - каже Бойченко.

Автор: East News
  Супутниковий знімок Маріуполя з космосу
Супутниковий знімок Маріуполя з космосу

В іншій заяві Бойченко повідомив, що тіла поступово зникли з вулиць Маріуполя. Їх вивезли вантажівками і скинули у рови, вириті біля Мангуша. Він звинуватив російських солдат у приховуванні своїх злочинів.

Президент Володимир Зеленський звинуватив Москву у бажанні провести фіктивний референдум щодо "незалежності" окупованих Херсонської області та деяких районів Запорізької області. У відеозвернені він закликав жителів окупованих територій не давати особисті дані, такі як номери паспортів, які випитуватимуть російські військові.

Автор: Getty Images
  Руїни у Бородянці, під Києвом
Руїни у Бородянці, під Києвом

"Херсонської народної республіки не буде. Якщо хтось захоче ще однієї анексії, то по Росії вдарять ще більшими і сильнішими санкціями", - пригрозив Зеленський.

У 2014 році після фіктивних референдумів Росія анексувала Крим і проголосила так звані Донецьку та Луганську народні республіки.

Автор: Getty Images
  Біженці з Маріуполя приїхали до Запоріжжя
Біженці з Маріуполя приїхали до Запоріжжя

Херсон став першим великим містом, яке захопили російські війська після вторгнення 24 лютого. Трохи далі на північний схід російська армія також контролює велику територію довкола міста Запоріжжя. Саме місто під контролем Києва. Райони мають велике стратегічне значення, оскільки представляють сухопутний зв'язок між Кримом і сепаратистськими районами на Донбасі.

Російські війська за добу зайняли 42 поселення Донецької області. Загалом, вони зараз контролюють понад 3500 місцевостей по всій Україні.

За даними Києва, російські війська за добу зайняли 42 поселення Донецької області. Загалом, росіяни зараз контролюють понад 3500 місцевостей у всій Україні. Бойові дії йдуть у 11550 населених пунктах. У четвер українська сторона заявила, що 80% Донецької і Луганської областей під контролем Росії.

Донецьку область залишили три чверті людей. Але там живе ще близько 430 тис. жителів. До початку вторгнення 24 лютого було понад 1,6 млн. людей.

"Наступна фаза матиме вирішальне значення для Росії і України", The New York Times, США

Високі чиновники адміністрації Джо Байдена кажуть, що, на їхню думку, наступні чотири тижні визначать результат війни в Україні з довгостроковими наслідками, які вплинуть на карту Європи на десятиліття вперед.

У той час як інші офіційні особи надалі очікують, що війна буде довгою і виснажливою, вони кажуть, що дуже важливо терміново дати Україні якнайбільше нових озброєнь, особливо далекобійної артилерії та протиартилерійських радарів, щоб відбити новий наступ Росії на Донбасі.

Автор: East News
  Президент Джо Байден обіцяє Україні більше важких озброєнь
Президент Джо Байден обіцяє Україні більше важких озброєнь

Байден оголосив у четвер, що США надішлють Україні ще $800 млн у вигляді військової допомоги, що стане другим таким пакетом трохи більше, ніж за тиждень.

У виступі в Білому домі Байден сказав, що хоча США оголосять багато деталей про зброю, частина буде в секреті. З рішучістю діяти швидко, міністр оборони Ллойд Остін і голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі цього тижня говорили з союзниками по світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азовсталь: розвідка повідомила про плани ворога

За словами офіційних осіб США, якщо Росія зможе захопити Донбас, Путін матиме більше можливостей вдома представити так звану "спеціальну військову операцію" як обмежений успіх. Тоді він зміг би добиватися припинення вогню, але при цьому мав би можливість використовувати Донбас як важіль тиску в будь-яких переговорах. Але якщо українські війська зможуть зупинити наступ на Донбасі, перед Путіним стане суворий вибір - направити більше сил на війну, яка може затягтися на роки, чи всерйоз вести мирні переговори.

Цього тижня у Пентагоні були безперервні телефонні дзвінки і зустрічі з союзниками, присвячені одній темі – зброї. Остін розмовляв з румунським колегою, з міністром оборони Іспанії, зустрівся з міністром оборони Польщі та з чеським колегою. З усіма про те, як найближчими тижнями поставити Україні більше потужнішого озброєння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти на очах у дівчини зґвалтували й убили її матір і молодшу сестру

Нові поставки за останній тиждень включали артилерійські установки далекої дії, тактичні машини і мобільні радіолокаційні системи, які допомагають українцям виявляти і знищувати позиції російської артилерії. Інші країни посилають танки, більше артилерії та протикорабельних ракет.

Телефонний журнал генерала Міллі виглядає як перекличка країн з важкою артилерією і озброєнням: Австралія, Велика Британія, Канада, Данія, Франція, Німеччина, Греція, Італія, Нідерланди, Норвегія, Португалія, Швеція і Туреччина.

Росіяни перебувають у ослабленому стані, з якого цілком можуть вийти, якщо буде достатньо часу і нових призовників. Тому дуже важливо вдарити по них зараз усім, що можемо дати українцям

Пентагон вважає, що при правильному озброєнні та збереженні високого морального духу і мотивації, українські сили можуть не лише зупинити настання Росії, а й відкинути росіян.

"Росіяни перебувають у ослабленому стані, з якого цілком можуть вийти, якщо буде достатньо часу і нових призовників. Тому дуже важливо вдарити по них зараз усім, що можемо дати українцям", - сказала Евелін Фаркас, високий політик в Пентагоні щодо справ Росії та України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шольц пояснив, чому Німеччина не може надати Україні важке озброєння

Нинішні та колишні воєначальники США, які мають досвід роботи в Україні та Європі, погодилися. Якщо Путіну вдасться захопити схід і встановити стабільний сухопутний коридор у Крим, Москва матиме сильнішу позицію в будь-якому врегулюванні шляхом переговорів.

Українська армія прагнутиме завадити нарощуванню військової могутності Росії навколо Ізюму та інших важливих плацдармів за допомогою далекобійної артилерії та ударів озброєними безпілотниками.

"Йдеться про те, щоб зашкодити росіянам, поки вони ще в режимі відновлення та підготовки, перш ніж зможуть знову стати на ноги", - сказав генерал-лейтенант Фредерік Ходжес.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти погрожують перевізникам і змушують працювати на себе

За словами військових аналітиків, навіть незважаючи на те, що Москва звужує цілі та концентрує армію на півдні та сході України, результат війни у кращому разі неясний. Основні недоліки російських сил, виявлені у перші тижні війни, не обов'язково зникли. Наприклад, тисячі російських підкріплень, що йдуть в Україну, включаючи найманців, призовників і військових з Далекого Сходу Росії та Грузії, не проходять бойового злагодження.

Пошарпаним частинам, що відступили з півночі України, також потрібен час на перегрупування. Деякі будуть поповнені та відправлені назад у бій. Але інші настільки пошкоджені, що їх буде зібрано в нові частини.

Як тільки почнеться серйозний наступ, Росія понесе ще більше втрат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти обстріляли село на Херсонщині – загинули двоє людей

"У них не так багато можливостей для створення нових сил, якщо нинішні підрозділи зіштовхнуться з надто великим виснаженням. Як тільки почнеться серйозний наступ, Росія зазнає ще більших втрат. У певний момент виснаження буде занадто велике і обмежить здатність їх сил ефективно наступати", - каже Роб Лі, військовий фахівець із Дослідницького інституту зовнішньої політики та колишній офіцер морської піхоти США.

У міру просування російських військ на Донбас вони розтягнуть свої лінії постачання і можуть зіткнутися з тими ж проблемами логістики, які переслідували їх раніше.

Автор: Getty Images
  Руїни у Бородянці, під Києвом
Руїни у Бородянці, під Києвом

"Перемога, поразка чи нічия, їх сили будуть витрачені після цього етапу, – каже Майкл Кофман, директор з досліджень Росії у дослідницькому інституті CNA. - Росія опиниться у скрутному становищі, їй буде важко витримати будь-яку кампанію за межами Донбасу".

Але для Путіна вся Україна, а не лише Донбас, завжди була головною здобиччю.

"Українські військові тренуються у Великій Британії для використання британської бронетехніки", The Guardian, Велика Британія

Прем'єр Борис Джонсон повідомив, що десятки українських солдатів проходять навчання у Великій Британії. Опановують 120 британських бронетранспортерів, перш ніж повернутися з ними на війну. Британські сили також навчають українських колег у Польщі, як використовувати зенітні ракети, сказав прем'єр.

У міру того, як російське вторгнення наближається до третього місяця, Велика Британія та інші західні країни почали постачати до Києва стандартну зброю НАТО, яка потребує коротких періодів навчання.

Цього тижня Пентагон заявив, що навчить деяких українців використовувати першу партію з 18 американських гаубиць, перш ніж цю зброю можна буде використовувати на полі бою.

Автор: MoD
  Велика Британія погодилася відправити не менше 120 бронемашин, включаючи "Волкодавів"
Велика Британія погодилася відправити не менше 120 бронемашин, включаючи "Волкодавів"

Обидві заяви сигналізують про крок до більш активної участі Заходу у війні, яка була зосереджена на постачанні зброї українським силам та накладенні на Росію масштабних економічних санкцій.

Росія поступово концентрує сили на Донбасі. Хоча незрозуміло, чи росіяни зможуть прорватися, США та Велика Британія готуються до тривалого періоду поставок зброї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Франції зробили обнадійливу заяву щодо ембарго на імпорт нафти з РФ

Тим часом, у четвер Байден оголосив про додаткові військові поставки Україні на $800 млн, включаючи 72 гаубиці та 144 тис. артилерійських снарядів. Тоді як європейські країни, такі як Чехія, поставили радянські танки, аналогічні тим, які вже використовує Україна.

Велика Британія погодилася направити не менше 120 броньованих машин, 80 з яких є захищеними мобільними машинами "Мастіф", "Хаскі" та "Вовкодав". Вони, за словами британської армії, призначені для використання в "бойових цілях, підтримці та службі", переміщуючи війська в тилу і до лінії фронту. Інші 40 машин - для розвідки, зокрема "Спартан", машини швидкої допомоги "Самаритянин", командирські броньовані машини "Султан" і броньовані ремонтно-евакуаційні машини "Самсон". Навчання на них триває кілька тижнів, переважно для того, щоб українці могли ознайомитися з системами управління.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Завдяки успішній артилерії українцям вдається вигравати бої" – польський журналіст Даріуш Матерняк

Передбачається, що британські сили у Польщі навчають українських військових, як використовувати зенітно-ракетні комплекси Starstreak та транспортні засоби Stormer, з яких запускається зброя.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що через слабку допомогу Україні може розпастись урядова коаліція у Німеччині. Західна громадська думка тисне на політиків, щоб постачали Україні більше зброї. Британський прем'єр порівняв переговори з Росією із розмовою з "крокодилом, у якого твоя нога вже в пащі".

Зараз ви читаєте новину «"Наступні чотири тижні визначать результат війни в Україні" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути