пʼятниця, 22 квітня 2022 14:07

Спецтема: Війна Росії проти України

Шольц пояснив, чому Німеччина не може надати Україні важке озброєння

Шольц пояснив, чому Німеччина не може надати Україні важке озброєння
Берлін веде переговори про постачання радянської зброї з європейськими країнами, які мають її запаси. Фото: eastnews.ua

Німеччина не може передати важке озброєння, яким користується Бундесвер, на прохання України, оскільки є загроза російської агресії проти НАТО.

Найкращим варіантом є допомога Україні колишньою радянською зброєю, яка не потребує навчання, заявив канцлер Німеччина Олаф Шольц в інтерв'ю Spiegel.

"Є необхідність захищати територію Альянсу. Це складний компроміс, на який нам постійно доводиться іти з нашими партнерами. Адже загроза території НАТО з боку РФ зберігається. Ми чуємо це від наших балтійських партнерів, які просять нас збільшити присутність Бундесверу. У нинішній ситуації загрози я роблю все можливе, щоб не забувати про наші зобов'язання перед НАТО. Альянс поставив за мету, що ми маємо протистояти нападу впродовж 12 днів", - відповів канцлер на питання про те, що заважає ФРН віддати оперативне обладнання з Бундесверу, а потім поступово його замінювати.

Берлін також веде переговори про постачання радянської зброї з європейськими країнами, які мають її запаси.

"Ми можемо поступово заповнити витрати наших партнерів в результаті цих постачань замінами з Німеччини, як у випадку Словенії. У середньотерміновій перспективі ми допоможемо Україні підвищити її обороноздатність, зокрема за допомогою Західної зброї", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Німеччині пояснили зникнення важкого озброєння зі списку допомоги Україні

Шольц також зазначив, що варіанти Бундесверу щодо постачання додаткової зброї зі свого арсеналу значною мірою вичерпані.

"Те, що ще можна зробити доступним, ми точно ще постачаємо - протитанкові засоби, протитанкові міни та артилерійські боєприпаси. Тому в переговорах із німецькою промисловістю ми склали перелік військової техніки, яку можна швидко доправити. І обговорили це з Міністерством оборони України. Як і раніше, оборонне озброєння та міномети для артилерійських боїв. Ми платимо за це постачання зброї. Німеччина надає загалом €2 млрд, значна частина яких піде безпосередньо в Україну", - сказав він.

Міністерство оборони Німеччини за наполегливою вимогою канцлера Шольца виключило все важке озброєння зі списку, який направила Україна з проханням надати допомогу для боротьби з російською агресією. Водночас німецька промисловість готова надати багато озброєнь у короткотерміновій і середньотерміновій перспективі.

Зараз ви читаєте новину «Шольц пояснив, чому Німеччина не може надати Україні важке озброєння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути