пʼятниця, 19 листопада 2021 11:40

Шістьох болгарських військових обвинувачують у шпигунстві для Росії

Шістьох болгарських військових обвинувачують у шпигунстві для Росії
Російське посольство в болгарській столиці Софії / Getty Images

Болгарська військова прокуратура у четвер, 17 листопада, висунула обвинувачення групі військових, зокрема відставних, у шпигунстві на користь Росії.

Обвинувальний акт подали до військового суду. У ньому обвинувачують шістьох осіб у зборі та передачі секретної інформації іноземній державі, повідомили у прокуратурі. Про це пише АР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові на гарячому спіймали шпигунів, які викрали матеріали таємних військових розробок

Серед обвинувачених колишній високий чиновник Служби військової розвідки Болгарії, високі посадовці міністерства оборони та колишній військовий аташе, який наглядав за секретною інформацією у болгарському парламенті.

Усіх їх заарештували ще в березні. П'ятеро з них залишаються під вартою, а один звільнений під заставу. Попереднє засідання ще не призначено. За словами прокурорів, їм загрожує від 10 років до довічного ув'язнення, якщо їх визнають винними.

Прокуратура висунула обвинувачення колишньому працівнику Служби військової розвідки як керівнику змови. За словами влади, він закінчив школу розвідки в Москві, яку курує ГРУ російської зовнішньої військової розвідки.

Прокурори стверджують, що після повернення до Болгарії йому доручили завербувати мережу агентів, які мають доступ до секретних документів, пов'язаних з НАТО і ЄС. Його дружина, яка має подвійне болгарсько-російське громадянство, передавала документи в посольство Росії в Болгарії.

Минулого року Болгарія вислала п'ятьох російських дипломатів, обвинувачених у шпигунстві. Їм не можна було висунути обвинувачення через дипломатичний імунітет. Серед них був російський військовий аташе, який координував шпигунську мережу в Болгарії.

Нинішній заступник секретаря українського РНБО Руслан Демченко за влади Януковича сприяв підготовці анексії Криму росіянами. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розказав журналіст Юрій Бутусов.

Зараз ви читаєте новину «Шістьох болгарських військових обвинувачують у шпигунстві для Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути