середа, 23 лютого 2022 15:37

Спецтема: Ворог біля українського кордону

Російські війська біля українських кордонів п'ють і втрачають боєздатність - що пише про нас світова преса

Російські війська на кордонах з Україною втрачають бойову готовність у полі. Тому найближчими днями їх потрібно або відправляти в атаку, або назад на бази. Репортаж з прифронтової зони українського Донбасу. І застереження Фінляндії, що двері в НАТО слід залишити відчиненими для України на фоні загроз Володимира Путіна. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Російські війська треба або відправити у бій, або на бази. Інакше вони розкладаються", The Guardian, Велика Британія

Західні чиновники і експерти вважають, що російські сили біля кордонів України можуть залишатися на позиціях лише протягом декількох днів. Після чого їх доведеться відправити назад на найближчі бази, інакше їх боєздатність значно знизиться.

Це означає, що на Путіна буде дедалі більший тиск, щоб використав їх для масштабного вторгнення в Україну. Або відправив назад на бази, які все ще перебувають на півдні чи заході Росії - за десятки чи навіть сотні кілометрів.

Автор: Twitter
  Російські солдати на залізничній станції в Долбіно, Росія, недалеко від кордону з Україною
Російські солдати на залізничній станції в Долбіно, Росія, недалеко від кордону з Україною

Передові позиції часто погано захищені від холоду. Там можна тримати людей лише протягом короткого періоду. У соцмережах є деякі свідчення поганих умов, у яких перебувають солдати біля кордону.

Повідомлення військового аналітика Роба Лі показали, що близько 100 солдатів лежали на підлозі, на залізничній станції за 20 км від кордону з Україною, без пайків і змушені були купувати їжу.

Третина всіх російських сил тактично розгорнуті на передових позиціях, підготовлених для операцій

Російські війська, що базуються в Білорусії, у лісах неподалік міста Хойники, за 50 км від кордону з Україною. Їх описав кілька днів тому місцевий житель – "вони багато п'ють і продають багато дизпалива", що свідчить про відсутність дисципліни.

За оцінками західної розвідки, приблизно третина всіх російських сил тактично розгорнуті на передових позиціях, підготовлених для операцій. Їх пересування ретельно відстежується за допомогою повітряної та іншої розвідки протягом кількох тижнів, позаяк вони наближаються до українського кордону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна може призвати 36 тис. резервістів - Данілов

"Якщо війська використовуватимуть, то це буде дуже скоро, поки вони максимально свіжі", - сказав аналітик із наземних бойових дій аналітичного центру Rusi Нік Рейнольдс.

Путін перевіряє реакцію Заходу на визнання сепаратистських територій та офіційне розміщення там російських військ

Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс погодився, що наступні кілька днів – вирішальні. Він стверджує, що Путін перевіряє реакцію Заходу на визнання ним сепаратистських територій та офіційне розміщення там російських військ.

"У них буде невеликий період розвідки і роздумів, що робить, і що планує Захід. Вони оцінюватимуть наші відповіді. Якщо ці відповіді будуть недостатньо сильними чи переконливими, наступним етапом буде більше інцидентів на де-факто кордоні України", - сказав він.

Для Росії надалі цілком можливо скасувати розгортання на передовій і повернути війська на бази, які ті займали у січні. Подібно до того, як це сталося минулої весни. А також бути готовими до нової ескалації у найкоротші терміни після поповнення запасів. Але військовий тиск зараз означає, що наступні кілька днів будуть вирішальними.

"Український Донбас – давній конфлікт, нова небезпека", The New York Times

Упродовж кількох днів Вікторія Гудяцька нервово слухала, як ескалація боїв уздовж лінії фронту на Донбасі наближалася до її дому в місті Новоайдар. Гуркіт обстрілів став настільки наполегливим, що вона вирішила втікати з дочкою-підлітком.

"Зараз чуємо вибухи через закриті вікна", - каже вона з платформи старої станції у Сіверськодонецьку, неподалік рідного міста, коли вони з дочкою сідають на поїзд до Києва.

Автор: The New York Times
  Вікторія Гудяцька та її 14-річна донька Світлана сідають на поїзд до Києва у Сєвєродонецьку
Вікторія Гудяцька та її 14-річна донька Світлана сідають на поїзд до Києва у Сєвєродонецьку

Протягом майже десяти років насильство визначало життя мешканців цього регіону на сході України, де підтримувані Росією сепаратисти утворили два анклави і вели безперервні сутички з українськими солдатами. Але оголошене Путіним рішення визнати два сепаратистські анклави незалежними республіками і ввести російські війська раптово принесло нову небезпеку.

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель заявив у вівторок, що російські війська увійшли до сепаратистського регіону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РНБО погодила запровадження надзвичайного стану в усій Україні

Вранці у вівторок обстріл між сепаратистами і українськими військами продовжувався. Невпевненість, що робитимуть росіяни, змусила жителів вирішувати - залишитися чи виїхати?

Коли над вокзалом Сіверськодонецька розвиднілося, близько дюжини людей стояли на платформі, щоб сісти в поїзд, що їде на захід. Це ще не сцена паніки, але втомленого спокою покірності. Матері запихали одяг у пластикові мішки для сміття, і казали, що їдуть, щоб уникнути насильства, яке може прийти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У прикордонних регіонах запровадили режимні обмеження

Президент Володимир Зеленський виступив з телезверненням о 2-й годині ночі, щоб закликати до спокою, заявивши, що країна "зберігатиме холоднокровність". Він також сказав, що Україна не поступиться територією.

За кілька годин міністр оборони Олексій Резніков попередив про "складні завдання" у зверненні до військових. "Втрати будуть. Доведеться терпіти біль, долати страх і розпач. Але ми обов'язково переможемо", - сказав він.

Із Москви Путін заявив, що Україна "створена Росією" і має бути її частиною, з претензіями на всю країну. Але він неоднозначно відповів на ключове запитання, чи буде його наказ про введення військ у сепаратистські райони віщувати широкий напад на Україну. Так звані ДНР і ЛНР претендують на приблизно втричі більші території, ніж зараз контролюють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Закопуватимуть серед поля": РФ закупила 45 тис. мішків для трупів

На території, на яку претендують так звані ЛДНР, живе 2,5 млн осіб. Інша перспектива - потік внутрішньо переміщених осіб на захід країни.

Але насильство, що посилюється, завдає великої шкоди. У понеділок, лише за кілька годин до того, як Путін виступив у Москві, у селі Врубівка вибухнула дюжина мінометних снарядів. Перелякані мешканці ховалися у підвалах.

"Що тут описувати? Стрілянина, вибухи, штукатурка впала зі стелі, запах пороху. Звідки я знаю, чому це діється. У них таргани у голові. Вони ідіоти там з обох боків", - каже 24-річна Христина Макаренко, яка теж чекала у підвалі з двома синами, Тимуром, 7 років, та Антоном, 2 роки.

Автор: The New York Times
  Діти ховаються у підвалі житлового будинку у селі Врубівка, де у понеділок вибухнув десяток мін
Діти ховаються у підвалі житлового будинку у селі Врубівка, де у понеділок вибухнув десяток мін

У сирому приміщенні з брудною підлогою, освітленому голою лампочкою, хлопчики грали у відеоігри на телефонах.

"Стеля провалилася, і ми побігли до підвалу", - розповів Тимур про те, як розпочався його день у понеділок.

У вівторок ситуація була не кращою. Обстріл у прифронтовому місті Щастя, де пошкоджено вугільну електростанцію, яка загорілася. Власник заводу ДТЕК повідомив, що працівників евакуювали у бомбосховище. Без електрики, водопроводу і тепла мешканці носили пластикові відра з водою з колодязя на околиці міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У хід пішли "Гради": показали обстріляні окупантами житлові будинки

Для Гудяцької на пероні не стояло питання, куди втікати з дочкою – на захід. Вона прямо обвинуватила Путіна у своєму скрутному становищі.

"Якби вони мали іншого лідера, то цього не зробили б. Самі ж росіяни – нормальні", - сказала вона.

Світлана, її дочка, каже, що хоче стати автомеханіком або медсестрою. Вона не так хвилювалася, як мати.

"Ми переможемо Росію і вона розвалиться", - 14-річна дівчинка з Новоайдара

"Все гаразд. Наші хлопці переможуть. Ми переможемо Росію і вона розвалиться", - сказала вона, сідаючи у поїзд.

"Членство в НАТО має залишатися відкритим варіантом для України – Фінляндія", Financial Times, Велика Британія

Україні потрібно дозволити зберегти перспективу членства в НАТО, заявив глава МЗС Фінляндії. Попередив, що відкрита агресія Москви ґрунтується на ідеї "відновлення СРСР".

Пекка Хаавісто сказав, що крок Путіна про визнання самопроголошених республік на сході України копіює тривожну схему, яка розпочалася з анексії частин Грузії в 2008 році, потім Криму в 2014 році, "а тепер ще один крок".

Автор: Getty Images
  «Дуже важливо, щоб НАТО зберігала свою політику відчинених дверей, щоб Фінляндія, Україна, Грузія зберігала за собою право вступу. Це наша позиція щодо України та Грузії», - глава МЗС Фінляндії Пекка Хаавісто
«Дуже важливо, щоб НАТО зберігала свою політику відчинених дверей, щоб Фінляндія, Україна, Грузія зберігала за собою право вступу. Це наша позиція щодо України та Грузії», - глава МЗС Фінляндії Пекка Хаавісто

Хоча він вважає, що масштабне вторгнення Росії з наступом на Київ виглядає "малоймовірним, бо це було б дуже складно". Але існує реальна ймовірність "відкритої війни" між Україною та Росією.

"Підказки були в промові Путіна і в нещодавній пропаганді про Україну, яка нібито розробляє ядерну зброю, і в згадках про Одесу. Так можемо побачити місця на карті, які дають натяк, які можуть бути наступні кроки Кремля", - сказав він.

Фінляндія – член ЄС, але не НАТО. Вона завжди зберігала обережний нейтралітет із СРСР у холодній війні. Це дає їй цінний погляд на українську кризу та виклики сусідства з Росією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбагатші росіяни втратили $32 млрд через агресію РФ

Путін зажадав, щоб НАТО пішло зі Східної Європи і Балтики, та заборонило Україні вступ в Альянс. Хаавісто каже, що це виросло з "розчарування Путіна протягом останніх 30 років після розпаду СРСР та самосприйняття Росії". А також із того, що його дії "засновані на відновленні СРСР".

Хоча НАТО рішуче відкинуло вимоги Путіна, деякі країни-члени запропонували компроміс, згідно з яким Україна фактично буде поза Альянсом, маючи водночас теоретичну можливість вступу. Хаавісто відкинув цю ідею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мешканців Маріуполя та Харкова не евакуюватимуть - Кулеба

"Дуже важливо, щоб НАТО зберігало політику відкритих дверей. Щоб Фінляндія, Україна, Грузія зберігала право вступу. Кожна країна має мати це право", - сказав він.

Росія зосередила до 190 тис. військових біля кордонів України, і відправила війська з "миротворчою" місією до підтримуваних Москвою так званих ДНР і ЛНР. У безладній годинній промові Путін визнав республіки, які відкололися. Він також згадав протести 2014 року в Одесі, під час яких загинули 42 проросійські демонстранти. Назвав це "жахливою трагедією", де "злочинці по-звірячому вбили учасників мирного протесту".

Він зловісно додав: "Ми знаємо їх за іменами та зробимо все, щоб покарати, знайти та притягнути до відповідальності".

Росія має "розстрільний список" цілей для вбивства в Україні

Офіційні особи США попередили, що Росія має "розстрільний список" цілей для вбивства чи арешту після того, як її війська могли б окупувати Україну.

Перехід Росії до військової ескалації після тривалого нарощування сил на кордоні з Україною зупинив спроби знайти дипломатичне вирішення кризи. Це підштовхнуло США і західних союзників до запровадження санкцій. Також обіцянок відповісти подальшими обмеженнями, якщо Росія продовжить вторгнення до районів, які утримуються українськими військами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МЗС звернулося до світу через рішення Росії про використання армії за кордоном

Хаавісто відкинув ідею використання відносин Фінляндії з СРСР часів холодної війни як моделі для сучасних відносин України з Росією.

"Цей термін прийшов з історії і часів холодної війни. Ми нікому не рекомендуємо цей шлях", – сказав він.

"ЄС введе санкції проти міністра оборони Росії", The Wall Street Journal, США

ЄС планує запровадити санкції щодо міністра оборони Росії Сергія Шойгу. Такожросійського Агентства інтернет-досліджень, які раніше потрапили під санкції США за дії під час виборів в Америці у 2016 році.

Санкції є частиною першої хвилі обмежень, ініційованих ЄС у відповідь на визнання Росією двох сепаратистських регіонів на сході України та розгортання там російських військ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін зігнав практично весь флот в Україну

Серед осіб під санкціями ЄС також голова канцелярії Путіна Антон Вайно та кілька інших високих воєначальників. Зокрема, глави штабів ВМФ Росії та міністерства оборони.

Під санкціями також високі посадові особи трьох банків. Зокрема, голова ВЕБу Ігор Шувалов. Агентство інтернет-досліджень очолює близький соратник Путіна, який вже під санкціями ЄС через зв'язок із "Групою Вагнера" Євген Пригожин. ЄС переслідує групу за поширення дезінформації про Україну.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Росія у разі окупації насамперед намагатиметься зайняти будівлі влади та ЗМІ, і вбиватиме чи відправлятиме в табори українських патріотів. А випробування для президента Зеленського на третьому році перебування при владі виявилися вищими за його можливості.

Зараз ви читаєте новину «Російські війська біля українських кордонів п'ють і втрачають боєздатність - що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути