пʼятниця, 15 квітня 2022 13:57

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія взялася погрожувати США за постачання зброї в Україну

Росія взялася погрожувати США за постачання зброї в Україну
На думку Кремля, країни НАТО тиснуть на Україну, щоб вона "відмовилася" від переговорів із Росією. Фото: pixabay.com

Росія направила Сполученим Штатам Америки офіційну дипломатичну ноту з попередженням про те, що постачання "найбільш чутливих" систем озброєнь в Україну "підливають олії у вогонь" конфлікту.

Кремль заявив, що постачання Києву зброї від США та НАТО може призвести до "непередбачуваних наслідків", пише The Washington Post із посиланням на копію документа, датованого 12 квітня.

"Саме 12 квітня вперше просочилася інформація про новий пакет озброєнь, у результаті якого загальна сума військової допомоги США, надана Україні після повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого, сягнула $3,2 млрд. У середу президент США Джо Байден заявив, що цей пакет допомоги включатиме нові можливості, адаптовані до ширшого наступу Росії на схід України", - пише видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після затоплення крейсера "Москва" РФ погрожує ракетними ударами по Києву

Документ про "занепокоєння Росії у зв'язку з масованим постачанням озброєння та військової техніки київському режиму", написаний на двох сторінках російською мовою з доданим перекладом, направило до Держдепартаменту США посольство РФ у Вашингтоні. Жодне з відомств це не коментує.

Серед предметів, які Росія визначила як "найчутливіші", були реактивні системи залпового вогню, хоча вважається, що Сполучені Штати та їхні союзники по НАТО не постачали цієї зброї Україні. РФ звинуватила союзників у порушенні "жорстких принципів" перекидання озброєнь до зони конфлікту та в ігноруванні "загрози потрапляння високоточної зброї до рук радикальних націоналістів, екстремістів та бандитських формувань в Україні".

На думку Кремля, країни НАТО чинять тиск на Україну, щоб вона "відмовилася" від переговорів із Росією, які за півтора місяця не дали результату. Російські дипломати впевнені, що Вашингтон чинить тиск на інші країни, щоб вони припинили будь-яку військову та технічну співпрацю з Росією, а на тих, хто має зброю радянських часів, - щоб вони передали її Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США не планують повертати оточенню Путіна заарештовані активи

"Закликаємо США та їхніх союзників припинити безвідповідальну мілітаризацію України, що тягне за собою непередбачувані наслідки для регіональної та міжнародної безпеки", - йдеться у документі.

Високопосадовець адміністрації Байдена на умовах анонімності заявив:

"Те, що росіяни кажуть нам у приватному порядку, - це те саме, що ми говорили світові публічно. Величезний обсяг допомоги, яку ми надаємо нашим українським партнерам, виявляється надзвичайно ефективним".

Кремль вважає, що Європейський Союз виходить за межі своєї компетенції стосовно Росії. У зв'язку з цим РФ може розірвати відносини з ЄС. З Радою Європи та ЄСПЛ справа вже дійшла до повного розриву. Так буде і з Євросоюзом.

Зараз ви читаєте новину «Росія взялася погрожувати США за постачання зброї в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути