субота, 14 травня 2022 11:56

Спецтема: Війна Росії проти України

Реконструкцію України варто проводити вже зараз - колонка американського оглядача

Реконструкцію України варто проводити вже зараз - колонка американського оглядача
Девід Ігнатіус вважає, що США та союзники повинні вже планувати та почати втілювати програму відновлення України після війни / Wikimedia Commons

Колонка в американському виданні The Washington Post оглядача Девіда Ігнатіуса

Попереду було ще багато місяців запеклих боїв у Європі та на Тихому океані, коли США зібрали партнерів у Бреттон-Вудсі у липні 1944 року, щоб спланувати глобальний порядок, який настане після Другої світової війни. Союзники знали, які інститути знадобляться світу – майбутній Міжнародний валютний фонд, Світовий банк та ООН. Вони почали над ними думати ще до того, як побачили остаточну перемогу.

США та їхнім партнерам по НАТО слід проявити таку ж творчу уяву зараз, коли війна в Україні триває. Лідери Заходу, можливо, не здатні точно описати, як і коли закінчиться це жахливе кровопролиття. Але знають будівельні блоки майбутнього – безпека, процвітання, закон і порядок, демократія. І вони можуть розпочати процес реконструкції прямо зараз, навіть коли бойові дії ще вирують.

Згодом світ святкуватиме остаточну перемогу України та вигнання останнього російського загарбника. Але це може бути через роки, навіть десятиліття. Найближчим часом не побачимо підписання мирного договору на лінкорі "Міссурі" (акт про капітуляцію Японії 2 вересня 1945 року та закінчення Другої світової війни. – Gazeta.ua). Тривалий час Україна, швидше за все, буде частково розділеною країною, а російські війська перебуватимуть по той бік лінії припинення вогню.

У планах на наступні кілька років українці мають врахувати приклади Південної Кореї і Західної Німеччини, які стали надзвичайно успішними демократіями у тіні незавершених воєн та деспотичних противників

Такий глухий кут і поділи були б жорстокими. Але у своїх планах на наступні кілька років українці мають враховувати приклади Південної Кореї та Західної Німеччини, які стали надзвичайно успішними демократіями у тіні незавершених воєн та деспотичних противників.

Стратегічне терпіння стане зброєю поряд із лютою непокорою України. Захід має ясно дати зрозуміти, що відмовиться від будь-якого формального визнання суверенітету Росії над захопленими територіями - як і США протягом поколінь відмовлялися визнати радянський контроль над країнами Балтії.

Наразі ціль України і її союзників по НАТО має полягати в тому, щоб стримати російський наступ на південному сході України. Відкинути сили Путіна, де можливо, і зробити цю війну надто болісною для Росії, щоб не могла тривати нескінченно довго. Останні звіти американської розвідки свідчать, що це досяжна мета, але пов'язана з ризиком для України та її союзників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Росії понад 100 років триває негативна селекція. Маємо справу з агресивними ідіотами" - публіцист Віталій Портников

Директор національної розвідки США Авріл Гейнс дала чіткий виклад актуальних оцінок під час виступу у Сенаті у вівторок. Битва за Україну "переростає у війну на виснаження", пояснила вона. Путін надалі хоче домінувати у Києві та контролювати все українське узбережжя Чорного моря. Але йому бракує звичайної військової сили для досягнення цієї мети. За її словами, ця "невідповідність" між амбіціями та можливостями може призвести до "більш непередбачуваної і потенційно більш ескалаційної траєкторії війни".

У четвер Фінляндія подала заявку на вступ в НАТО, і за нею, ймовірно, піде Швеція. МЗС Росії пригрозило "кроками у відповідь " на це розширення. А колишній президент Дмитро Медведєв похмуро попередив, що військовий тиск на Росію може в результаті створити "ризик перерости в повномасштабну ядерну війну". Це страшилки.

"Вважаємо, Москва продовжує використовувати ядерну риторику, щоб стримати США і Захід від збільшення летальної допомоги Україні", - сказала Гейнс. Попередила, що РФ може збільшити гучність погроз, влаштувавши ядерні навчання з міжконтинентальними балістичними ракетами, бомбардувальниками та підводними човнами.

Велика Британія пропонує Фінляндії та Швеції оборонний пакт на шляху до членства в НАТО. Коли у четвер я запитав британського міністра оборони Бена Воллеса, чи це означає "ядерна парасолька", він не сказав "ні".

Відновлення в Україні має розпочатися зараз, незважаючи на те, що війна триває

Відновлення в Україні має розпочатися зараз, навіть незважаючи на те, що війна триває. Президент Володимир Зеленський опублікував онлайн-меню на реконструкцію – United24. Західні країни повинні почати брати на себе зобов'язання виконувати ці прохання.

Остаточний рахунок за цю війну буде величезним. Український чиновник сказав мені у середу, що кінцева вартість перевищить $500 млрд, згідно з оцінками, підготовленими Київською школою економіки. Агентство США з міжнародного розвитку та інші глобальні агенції вже виділяють мільярди доларів на гуманітарну та іншу допомогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія стає дедалі більш відчайдушною через неспроможність досягти перемоги в Україні"– експосол Америки в Ізраїлі

Процес реконструкції, зрештою, має включати також і Росію, хоч би як парадоксально це не звучало. Це станеться не скоро. Старший аналітик Центру Карнегі в Москві Олександр Габуєв, який недавно покинув Росію, сказав мені в четвер, що більшість росіян підтримує війну Володимира Путіна. На жаль, Росія рухається шляхом Ірану, стаючи країною-ізгоєм, що під санкціями. Але так завжди не буде. Зрештою, сказав Габуєв, "іскра з'явиться".

Колишній генсек Альянсу Джордж Робертсон поділився зі мною коментарями Путіним на саміті НАТО з Росією у Римі 2002 року. Згадуючи довгу ізоляцію Росії у період холодної війни, Путін зауважив: "Ми, звичайно, нічого не виграли від цього". Як же він був тоді правий.

Сподіваюся, що навіть незважаючи на те, що війна в Україні триває, президент Джо Байден повторюватиме: "Російський народ нам не ворог". США мають продовжувати висвітлювати можливий шлях до повернення. Колись вийде змучена, травмована Росія з морозу.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Реконструкцію України варто проводити вже зараз - колонка американського оглядача». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути