понеділок, 10 січня 2022 14:50

Путін підходить до завершення політичної кар'єри й налаштований повернути СРСР: що про нас пише світова преса

США, країни ЄС і НАТО впродовж тижня обговорюватимуть із росіянами нарощування їхніх військ навколо кордонів України та ультиматум Москви щодо неприйняття в Альянс нових членів. Що про це писали у світових ЗМІ 4-10 січня.

"Чи може Захід зупинити вторгнення Росії в Україну?", The New York Times, США

США, союзники в НАТО й Росія зустрінуться цього тижня у вихорі дипломатії, щоб запобігти найбільшій військовій агресії в Європі із часів Другої світової війни. Це нагадує сцени з Холодної війни.

Непередбачуваний президент Росії зібрав тисячі солдат біля кордонів України. Є загроза вторгнення. Цей потенційний напад загрожує дестабілізувати й так не надто стабільний пострадянський регіон. Він також матиме серйозні наслідки для структури безпеки в Європі.

Автор: Reuters
  Сателітний фото російських військ у Єльні, біля українського кордону, зроблений 9 листопада
Сателітний фото російських військ у Єльні, біля українського кордону, зроблений 9 листопада

США оприлюднили розвіддані, що Росія має військовий план, який передбачає військове вторгнення 175 тис. військових, які українська армія попри надане Америкою військове обладнання і навчання не зможе зупинити.

Росія склала список вимог. Путін хоче перекроїти кордони Європи, створивши широку зону безпеки навколо себе, і силою затягнути Україну в орбіту Москви.

Путін каже, що запровадження нових санкцій може призвести до "повного розриву" відносин із Вашингтоном

У разі російського вторгнення Штати та союзники погрожують запровадити санкції, які будуть більшими за ті, що накладали за окупацію Криму та війну на Донбасі. Путін каже, що запровадження нових санкцій може призвести до "повного розриву" відносин із Вашингтоном.

Напруга між Україною і Росією кипить із 2014 року. Саме тоді українці скинули проросійського президента, а російські війська захопили українську територію, окупувавши Крим і розпалюючи повстання на Донбасі. 2015-го сторони досягнули крихкого перемир'я. Проте ця жорстока війна забрала життя понад 13 тис. солдатів і цивільних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без України не ухвалять жодних рішень щодо її майбутнього - що про нас пише світ

69-річний Володимир Путін вважає, що Україна культурно й історично є частиною Росії. Він підходить до завершення політичної кар'єри й налаштований виправити те, що давно вважає найбільшою катастрофою ХХ ст. - розпад СРСР. Частина його мети - відновити те, що вважає законним місцем Росії серед великих держав разом зі США й Китаєм. Глава Кремля зображує розширення НАТО на схід як екзестенційну загрозу для його країни, і наполягає, що військове нарощування сил Москви - реакція на посилення зв'язків Києва з Альянсом. Хоче повернути годинник на 30 років назад - до розпаду СРСР.

Путін прагне активізувати націоналістичну підтримку вдома на тлі пандемії та занепаду економіки Росії. Останній гамбіт може мати погані наслідки. НАТО може навпаки посилити військову присутність у країнах-членах, які межують із Росією. А вторгнення в Україну призведе до санкцій, що зменшать підтримку Путіна в Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стіна спальні злетіла в повітря, коли Світлана Хайтулова була в будинку - що пише світова преса про Україну

В Україні агресивна позиція Москви розпалює націоналістичні пристрасті, а громадянське ополчення готується до затяжної партизанської боротьби в разі російської окупації. Якщо мета Путіна - відновлення сфери впливу Росії, то вторгнення в Україну ще більше дестабілізує пострадянський регіон.

Вашингтон може запровадити санкції, які позбавлять росіян їх улюблених телефонів, ноутбуків та інших ґаджетів нового покоління, а військових - сучасного обладнання

Президент США Джо Байден заявив, що посилить військову присутність Америки в країнах НАТО, що межують із Росією, у разі вторгнення. І пообіцяв "економічні наслідки, яких Путін ніколи не бачив". Вашингтон може запровадити санкції, які позбавлять росіян їх улюблених телефонів, ноутбуків та інших ґаджетів нового покоління, а військових - сучасного обладнання. Є теж варіант відрізання Росії від SWIFT, хоча це малоймовірно.

Поглиблення конфлікту перевірить рішучість Байдена. США хочуть відновити довіру до свого світового лідерства. Америка торік дещо втратила її, коли безладно вивела війська з Афганістану. Те, як Штати поведуться, вплине на їхні підірвані зв'язки із союзниками в НАТО. Погіршення відносин в Альянсі - спадщина Трампа, який на початку правління відмовився підтримати базовий принцип НАТО про взаємний захист.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Меркель блокувала зброю Україні, ФСБ влаштовує провокації, а Путін погрожує - що про нас пише світ

Реакція НАТО на спроби Росії розвалити Альянс також допоможе сформувати його геополітичну вагу на наступні роки.

На шальках терезів Європи питання, чи зможе вона дозволити Путіну зруйнувати структуру безпеки, що допомогла підтримувати мир на континенті після Другої світової війни. Конфлікт оголив слабкість ЄС і його нездатність діяти як єдина зовнішньополітична сила в міжнародних відносинах. Євросоюзу бракує місця за столом більшості переговорів щодо європейської безпеки. Він натомість прагне бути більше залученим у них.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін дурень, якщо вважає війну в Україні легкою прогулянкою: що пише світ про зустріч президентів США й РФ

Європа має важливі торгові зв'язки з Росією і втратить значно більше, ніж США, від санкцій, запроваджених після нового можливого російського вторгнення. Вона також залежить від постачання російського газу. Цю слабкість Путін використовував у минулих суперечках.

"США пропонують Путіну обирати - конфронтація чи діалог щодо України", The Guardian, Велика Британія

Високі дипломати й військові зі США та Росії провели робочий обід у Женеві в неділю, 9 січня. Вони мають обговорити вимоги Москви, які Кремль виклав минулого місяця в двох проєктах договорів. Один зі США і один із НАТО. Більшість змісту вимог неприйнятна для Америки та Альянсу. Головна - обіцянка, що Україна ніколи не стане членом НАТО.

Глава делегації США, заступник держсекретаря Венді Шерман, "наголосила на прихильності Штатів до принципів суверенітету, територіальної цілісності та свободи суверенних націй обирати власні союзи".

Автор: Reuters
  Зустріч представників Росії та США у Женеві
Зустріч представників Росії та США у Женеві

За словами держсекретаря Ентоні Блінкена, Росія стягнула 100 тис. військових до кордонів України, і така ж кількість готова до мобілізації в найкоротші терміни.

"Перед нами два шляхи. Шлях діалогу й дипломатії, щоб спробувати розв'язати деякі розбіжності та уникнути конфронтації. І шлях конфронтації та великих наслідків для Росії, якщо вона відновить агресію проти України. Збираємося перевірити наші припущення, який шлях обере Путін", - сказав Блінкен.

Автор: Reuters
  Голова американської дипломатії Ентоні Блінкен каже, що цього тижня стане ясно, чи вирішив Путін нападати на Україну, чи прагне про щось домовитися
Голова американської дипломатії Ентоні Блінкен каже, що цього тижня стане ясно, чи вирішив Путін нападати на Україну, чи прагне про щось домовитися

Адміністрація Байдена наполягає, що право суверенних держав подавати заявки на членство в НАТО не підлягає обговоренню. Вони наголосили також, що США не заберуть своїх військ із Європи. Однак кажуть, що Америка може обговорити інші гарантії безпеки - взаємні обмеження на розміщення ракет і військові навчання на континенті.

Мало хто з дипломатів очікує на швидке подолання кризи цього тижня і можливий повний крах переговорів. Незабаром має стати очевидним, чи зацікавлена Росія в переговорах, чи розраховує, щоб їх відкинули, створивши привід для війни, і рішення Путін уже ухвалив

Мало хто з дипломатів очікує на швидке вирішення кризи цього тижня і можливий повний крах переговорів. Незабаром має стати очевидним, чи зацікавлена Росія в переговорах, чи розраховує, щоб їх відкинули, створивши привід для війни, і рішення Путін уже ухвалив.

"Знижуйте очікування, а потім знижуйте ще більше. Стежте за вимогами Росії. Якщо наполягатиме, щоб НАТО більше ніколи не розширювалося, знатимемо, що Москва готується до війни проти України, бо це червона лінія для Заходу", - каже заступниця директора Євразійського центру Атлантичної ради Мелінда Гарінґ.

Росія приставила пістолет до скроні України - 100 тис. солдатів біля кордону - Блінкен

"Не думаю, що побачимо прориви наступного тижня. Збираємося вислухати російські побоювання. Вони вислухають наші. Подивимося, чи є підстави для прогресу. Важко уявити їх, коли Росія приставила пістолет до скроні України - 100 тис. солдатів біля кордону. Якщо побачимо деескалацію, це буде середовище, у якому могли б досягти прогресу", - сказав Блінкен.

Голова об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі попередив російського колегу генерала Валерія Герасимова, що вторгнення зіткнеться з тривалим повстанським рухом українців, який підтримають передовою зброєю США.

Аналітики кажуть, що залишається відкритою можливість компромісу, за якої теоретична можливість членства є одночасно із заявою, що Україні варто здолати багато перешкод, і тому в найближчому майбутньому вона не вступить в Альянс

Адміністрація Байдена й генсек НАТО Єнс Столтенберг відкинули можливість виконання вимог Росії щодо недопущення членства України в НАТО. Проте аналітики кажуть, що залишається відкритою можливість компромісу, за якої теоретична можливість членства є одночасно з чіткою заявою, що Україні варто здолати багато перешкод, і тому в найближчому майбутньому вона не приєднається до Альянсу. Для Путіна цього може виявитися недостатньо.

"Росія заявила, що відчуває загрозу через перспективу розміщення в Україні наступальних ракетних комплексів. Байден сказав Путіну, що США не мають наміру цього робити. Це одна з областей, де можемо домовитися, якщо Росія готова взяти на себе взаємні зобов'язання", - сказав високий посадовець в адміністрації Байдена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАТО б'є на сполох через росіян на кордоні України, а Пекін хоче відсудити в Києва $4,5 млрд - що про нас пише світова преса

"Путін може сказати, що його запевнили, що швидкого вступу України в НАТО не буде, і не буде ударних озброєнь, бойових літаків, ракет чи баз США в Україні. Але росіяни наполягатимуть, щоб це записали. Це слизька частина переговорів", - каже експерт з університету Нью-Йорка Раджан Менон.

Розгортання великої кількості військ і риторика Кремля спричинили в Росії високі очікування.

"Путін поставив себе в становище, коли має із чимось повернутися і не видатися слабким. З огляду на такі реалії, не впевнений, що буде якась угода", - каже Менон.

"Американці й росіяни починають "складні" переговори про Україну", France24, Франції

США й Росія зустрілися в неділю в Женеві, щоб спробувати розрядити вибухонебезпечну кризу навколо України. Заступник міністра закордонних справ Росії заявив про "складну й серйозну" дискусію з американським колегою. Точки зору Вашингтона й Москви залишаються антагоністичними.

Вашингтон попереджає про ризики для Росії від конфронтації, а Москва відкидає будь-які поступки.

За кілька годин до зустрічі представник МЗС Росії Сергій Рябков сказав, що "розчарований сигналами, які надходять з Вашингтона й Брюсселя".

Автор: Reuters
  Заступник глави МЗС Росії Сергій Рябков каже про невтішні сигнали від США і НАТО, що свідчить, що Москва налаштована на конфронтацію під час переговорів протягом цього тижня
Заступник глави МЗС Росії Сергій Рябков каже про невтішні сигнали від США і НАТО, що свідчить, що Москва налаштована на конфронтацію під час переговорів протягом цього тижня

Зустріч у Женеві розпочала насичений дипломатичний тиждень. Захід і Київ звинувачують росіян, що зібрали майже 100 тис. військових біля українських кордонів для потенційного вторгнення, і пригрозили Путіну безпрецедентними санкціями, якщо знову нападе на Україну. Ці санкції можуть відрізати Росію від глобальних фінансів чи зашкодити введенню в експлуатацію дорогого для Кремля газопроводу "Північний потік-2".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАТО не піде на компроміси з РФ щодо членства України - Столтенберґ

Путін каже, що нові санкції будуть "колосальною помилкою" і погрожує "військовою відповіддю", накреслюючи чітку агресивну лінію. Кремль вважає, що Захід провокує Росію, розміщуючи війська біля її кордонів у Східній Європі та озброюючи українських солдат, які борються із проросійськими сепаратистами на Донбасі. Тому глава Кремля закликає до великого договору, який би виключив вступ України в НАТО і змусив вивести американських солдатів із східних країн Альянсу.

Але американці кажуть, що не скорочуватимуть війська в Польщі чи країнах Балтії. І погрожують посилити їх, якщо росіяни перейдуть у наступ.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала про давні дружні відносини між Росією та Німеччиною, що посилюють агресивні позиції Путіна в Європі, про можливе використання росіянами проти української армії термобаричних ракет, їх сильні й слабкі сторони й про можливий вступ Фінляндії в НАТО на тлі можливого російського вторгнення в Україну.

Зараз ви читаєте новину «Путін підходить до завершення політичної кар'єри й налаштований повернути СРСР: що про нас пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути