Ексклюзиви
середа, 08 грудня 2021 16:54

Путін дурень, якщо вважає війну в Україні легкою прогулянкою: що пише світ про зустріч президентів США й РФ

Gazeta.ua підготувала огляд преси - що писали у світових засобах масового інформування про відеорозмову президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена з Володимиром Путіним, яка відбулася 7 грудня.

"Байден попереджає Путіна про сильну відповідь на тлі страху щодо вторгнення в Україну", BBC, Велика Британія

Під час розмови Байден висловив занепокоєння через скупчення російських військ біля українських кордонів і закликав Путіна до деескалації напруженості. Президент Росії сказав, що не нападатиме. Натомість звинуватив Україну в провокації та домагався гарантій нерозширення НАТО на схід і відмову Альянсу від розміщення зброї "біля кордонів Росії".

Після дзвінка радник США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що адміністрація Байдена готує конкретні рішучі відповіді упровж однаступних тижнів, якщо такі знадобляться. Вони містять економічні санкції, додаткове розміщення військ у країнах НАТО в регіоні, та оборонну зброю для України.

Салліван відмовився сказати, якими можуть бути економічні наслідки. Але назвав "Північний потік-2" важелем впливу для США й союзників.

"Якщо Путін хоче бачити газ у трубопроводі, то, може, не захоче ризикувати вторгненням в Україну", - заявив він.

Якщо Путін хоче бачити газ у трубопроводі, то не ризикне вторгненням в Україну

Раніше американські чиновники домовилися з Німеччиною про закриття в разі вторгнення газопроводу, який ще не ввели в експлуатацію.

Інші можливі дії містять обмеження щодо конвертації російського рубля в іноземні валюти й відключення Росії від глобальної фінансової платіжної системи SWIFT.

Автор: Reuters
  Під час відео дзвінка Байдена з Білого дому супроводжували держсекретар Ентоні Блінкен та інші чиновники адміністрації президента США
Під час відео дзвінка Байдена з Білого дому супроводжували держсекретар Ентоні Блінкен та інші чиновники адміністрації президента США

Відеорозмову провели через захищений зв'язок. Його ніколи не використовували раніше. Путін говорив зі своєї резиденції в Сочі, а Байден - з Білого дому.

"Якщо російське вторгнення станеться, то буде масштабним. Росія перебуває в найкращій ситуації для цього з 2014 року в економічному, політичному й військовому сенсі. Це не означає, що вторгнення буде, але для цього зараз є найменше обмежень", - каже експерт центру військово-морського аналізу США Майкл Кофман.

Путін заявив, що Росія не несе відповідальності за цю напруженість, бо це НАТО робить "небезпечні спроби захопити українську територію і нарощувати її військовий потенціал" на російських кордонах, повідомив Кремль.

"Росія серйозно зацікавлена мати надійні гарантії, закріплені в документах, щоб не було розширення НАТО на схід і розміщення в сусідніх із нею країнах систем наступальних озброєнь", - ідеться в повідомленні.

Байден не дав жодних гарантій щодо обмеження розширення НАТО

Білий дім повідомив, що президент Байден не дав жодних гарантій щодо обмеження розширення НАТО.

Президент Володимир Зеленський заявив: хоча переговори не принесли сенсацій, він вдячний президенту Байдену за непохитну підтримку.

Київ каже, що Москва може планувати військовий наступ наприкінці січня. Американські чиновники говорять: поки що незрозуміло, чи ухвалив Путін остаточне рішення.

Автор: Reuters
  Путін приєднався до зустрічі через відеозв'язок із Сочі
Путін приєднався до зустрічі через відеозв'язок із Сочі

Байден і Путін востаннє особисто зустрічалися в Швейцарії в червні, але не досягли прогресу, окрім погодження відправити своїх послів назад і почати діалог про контроль над ядерною зброєю.

У понеділок Білий дім заявив, що лідери США, Великої Британії, Франції, Німеччини та Італії сформували спільну стратегію "нанесення значної та серйозної шкоди російській економіці", якщо Росія вторгнеться. Байден знову поговорив із чотирма європейськими лідерами після розмови з Путіним.

Значна частина нещодавнього нарощування російської армії припадає на Крим, який Росія анексувала в України 2014-го. Війська також згуртовані біля Донецької і Луганської областей, частини яких контролюють підтримувані Росією сепаратисти.

"США вимагатимуть закрити "Північний потік-2", якщо Росія нападе на Україну", The Financial Times, Велика Британія

Офіційні особи в Сполучених Штатах заявляють, що Німеччина запевнила: "Північний потік-2" перекриють, якщо Росія вторгнеться в Україну.
Заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд заявила, що Німеччина готова взяти участь у серйозних діях проти Росії, якщо Москва нападе на Україну. Вашингтон уже розпочав "інтенсивні консультації" з Берліном.

Загроза закриття російського газогону є в пакеті заходів США, що містить також заборону конвертації рублів у долари й санкції проти олігархів.

Якщо США запровадять санкції, ніхто не зможе вести справи з "Північним потоком-2" через страх їх порушити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАТО б'є на сполох через росіян на кордоні України, а Пекін хоче відсудити в Києва $4,5 млрд - що про нас пише світова преса

Майбутній віцеканцлер Німеччини Роберт Габек заявив, що газопровід ще не сертифікований, і поки його перевіряють, триває його "політичне обговорення".

"Байден погрожує Путіну "суворими санкціями", Тagesschau, Німеччина

Президент Байден пригрозив Путіну "суворими економічними санкціями" в разі нападу на Україну. Білий дім заявив після двогодинної відеорозмови, що глава Білого дому висловив "глибоке занепокоєння Америки та європейських союзників щодо можливої військової ескалації".

Путін взяв участь у розмові, щоб змусити Байдена гарантувати, що Україна ніколи не приєднається до Північноатлантичного альянсу. Київ давно прагне членства. Союзники зі США й НАТО перед переговорами ясно дали зрозуміти, що такої гарантії не буде.

Росія відправила додаткові танки й снайперів на лінію зіткнення української армії та бойовиків, щоб спровокувати зустрічний вогонь і створити привід для атаки

За кілька годин до саміту Україна звинуватила Росію у відправленні додаткових танків і снайперів на лінію зіткнення української армії та бойовиків, щоб спровокувати зустрічний вогонь і створити привід для атаки.

Колонка Девіда Ігнатіуса "Путін на краю прірви біля кордонів України", The Washington Post, США

Небезпечне протистояння навколо України триває після віртуальної зустрічі Путіна з Байденом. Початкові звіти Білого дому короткі й непрозорі.
Байден "закликав Путіна до деескалації та повернення до дипломатії". Офіційні особи США заявили, що це означає нову спробу реалізувати Мінські угоди 2014-2015 років. Білий дім додав, що дипломатія вимагає додаткових розмов.

Чи піде Путін на діалог у найближчі тижні й місяці? Чи й далі погрожуватиме вторгненням, якщо не дістане обіцянки, що Україна ніколи не вступить в НАТО, що зараз категорично відкинув Байден?

Українська армія значно потужніша за ту, яку росіяни зустріли, коли захопили Крим

Уявімо, Путін доволі нерозважливий, щоб вторгнутися в Україну зі своїми 175 тис. солдатів. Розвідка США повідомляє, що він готовий. Українська армія значно потужніша за ту, яку росіяни зустріли, коли захопили Крим. Київ має зараз кращу підготовку, обладнання, зброю. І досвід боротьби.

Путін відмовився від таємного підходу, який спрацював 2014-го. Зібравши на кордоні понад 100 тис. солдат, він нехтує тактикою "сірої зони гібридної війни" - "зеленими людинками", які швидко захопили головні цілі в Криму. Він не може зіграти в цю гру, бо розвідка США розкрила його секретні плани масштабної війни.

В України є агресивна військова розвідка. Спланована нею смілива спецоперація з упіймання російських найманців свідчить, що українці можуть

В Україні також є агресивна військова розвідка, якою керує генерал Кирило Буданов. Минулого року він спланував сміливу спецоперацію з упіймання російських найманців, які воювали в Україні. Хоча операція провалилася, це було свідчення того, що українці можуть робити реально.

Крім цього, Путін наштовхнеться на тривалу партизанську війну українців. Понад 400 тис. пройшли хоча б певну підготовку після вторгнення Росії, а в приватних руках не менш як 1 млн одиниць зброї, зокрема АК-47, за оцінками обізнаних джерел. Певні крайні праві групи здатні завдати серйозної шкоди Москві. Імовірно, Києву теж.

Вестимуть запеклу партизанську боротьбу

"Крім реакції США й союзників українці вестимуть запеклу партизанську боротьбу, якщо росіяни вторгнуться і спробують залишитися", - каже колишній посол США в Україні Вільям Тейлор.

Путін зіштовхненться з безпосередніми ризиками на полі бою, але тривалі наслідки можуть бути значно гіршими. Навіть якщо встановить у Києві владу, підпорядковану Москві, то Байден виконає погрози і зруйнує економіку Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін планує вторгнення в січні-лютому з Криму, Росії та Білорусі - що про нас пише світова преса

Росія, яка б розпочала війну проти України, мала б лише Китай як надійного союзника. Це може тішити Путіна, але має спричинити паніку в лідера Китаю Сі Цзіньпіна. Вісь Китай - Росія зміцнить "роз'єднаний" світ, у якому США й технологічно розвинені демократії матимуть величезну й тривалу перевагу над Москвою і Пекіном.

Кампанія Путіна з придушення України не має підтримки росіян

Нарешті, Х-фактор - небезпека, що війна в Україні повернеться проти Росії і Білорусі. Опитування "Левада-центру" свідчить, що кампанія Путіна щодо придушення України не має підтримки більшості росіян. У міру того, як будуть неминуче множитися жертви, зростатиме політичний тиск на Путіна та його авторитарних друзів.

Путін був би дурним, якби уявив, що війна в Україні стане для нього легкою прогулянкою.

"Путін розраховує, що українці втомляться і самі попросяться в Росію - Кваснєвський", TVN24, Польща

"Путін реалізує не нову стратегію. Прагне, щоб Україна була в його сфері впливу. Не вірю, що здійснить військову інтервенцію. Хоче завоювати країну, але не через вторгнення. Його план - постійною дестабілізацією призвести до того, що самі українці підтримають зміну політики в бік Росії", - каже колишній президент Польщі Олександр Квасьнєвський.

"Західна перспектива для українців не відкрита чітко. Вони не в НАТО. Немає жодних перспектив від ЄС, що зможуть приєднатися. Якщо такий стан триватиме довго, психологічне виснаження станеться", - каже експрезидент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін одержимий Україною, а Київ прагне стати світовою столицею криптовалюти - огляд преси

Плануючи військовий наступ, Путін має усвідомлювати сильні антиросійські настрої в Україні, вважає Кваснєвський.

"Українці свободолюбиві й мають ідентичність. Він не зможе легко впоратися з їхнім молодим поколінням", - додав він.

У минулому "Огляді преси" Gazeta.ua писала про відповідь США й союзників у разі російської агресії проти України і звинувачення Білорусі про порушення Україною її повітряного простору.

Зараз ви читаєте новину «Путін дурень, якщо вважає війну в Україні легкою прогулянкою: що пише світ про зустріч президентів США й РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути