понеділок, 10 січня 2022 12:46

НАТО не піде на компроміси з РФ щодо членства України - Столтенберґ

НАТО не піде на компроміси з РФ щодо членства України - Столтенберґ
Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг. Фото: скріншот з відео

Російська Федерація продовжує нарощувати військові угрупування поблизу кордонів України.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ на спільному брифінгу з віцепрем'єр-міністром України Ольгою Стефанишиною перед початком консультації Україна - НАТО 10 січня.

"Мітинг у форматі НАТО - Україна є свідченням високої підтримки України країнами НАТО. Ми не сприймаємо сьогоднішню позицію Росії. Але готовність Росії до переговорів є позитивним сигналом", - сказав він.

Генсек підкреслив, що Україна є важливою державою в контексті безпеки для країн НАТО. Також повторив, що НАТО не піде на жодні компроміси з Росією щодо питання членства України.

"Ми чітко заявляли, що не підемо на компроміс щодо права жодної держави в Європі обирати власний шлях, зокрема щодо безпекових домовленостей, частиною яких вона хоче бути. Тому фундаментальним є непорушність цього принципу.

Ми слухаємо позицію Росії на переговорах у Женеві, і ми це також обговорили на консультаціях з Україною. До цього нас спонукає те, що відбувається в Молдові, Грузії та Україні", - зазначив Столтенберґ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кулеба: Вимоги Путіна загрожують міжнародній безпеці

Стефанишина наголосила, що консультація Україна - НАТО є наочною демонстрацією позиції: нічого про Україну без України.

"Хочу прояснити ситуацію щодо безпеки на кордонах України. Маємо усвідомити, що Росія посилює присутність на наших кордонах і намагається порушити Мінський формат.

Моя дискусія почнеться з того, що ми обговоримо базовий принцип, якого дотримуються демократичні країни. Ми розраховуємо на підтримку всіх країн НАТО, розраховуємо на допомогу у відновленні миру на наших кордонах і в запобіганні ескалації напруження", - сказала посадовиця.

І наголосила, що євроатлантичну інтеграцію України підтримали українці. І цю позицію Росія має поважати.

"Це обов'язково потрібно обговорити на наступному саміті в Мадриді. Кроки Альянсу щодо таких країн, як Україна, мають бути чіткими", - додала Стефанишина.

10 січня РФ і США проведуть переговори в Женеві.

Торік у грудні РФ публікувала пропозиції до НАТО щодо так званих гарантій безпеки, щоб Альянс відмовився від вступу України.

Усі союзники НАТО дали чіткий сигнал, що вони не підуть на поступки, заявив раніше Єнс Столтенберґ.

12 січня заплановане проведення Ради Росія - НАТО, яку Столтенберґ скликав після висунення Кремлем "гарантій безпеки" й вимоги нерозширення НАТО.

Зараз ви читаєте новину «НАТО не піде на компроміси з РФ щодо членства України - Столтенберґ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути