Ексклюзиви
понеділок, 25 вересня 2023 08:35

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін обходить обмеження цін G7 на російську нафту

Путін обходить обмеження цін G7 на російську нафту
РФ обходить обмеження цін G7 на більшу частину своєї нафти. Фото: pixabay.com

Російській Федерації вдалося уникнути санкцій G7 на більшу частину експорту нафти.

Доходи Кремля від сировини зростають, пише Financial Times.

"Стійке зростання цін на сиру нафту з липня до понад 95 доларів за барель у поєднанні зі зниженням знижки на власну нафту призведе до того, що доходи РФ від нафти у 2023 році становитимуть як мінімум на 15 млрд доларів більше, ніж може бути. Росія стає все майстернішою в обході обмеження цін на нафту, встановленого країнами "Великої сімки", у 60 доларів за барель, що дозволяє їй продавати більше своєї нафти за цінами, близькими до цін міжнародного ринку", – сказано в повідомленні.

Це завдає удару по спробам Заходу обмежити доходи Москви від продажу нафти, які становлять більшу частину бюджету Кремля після повномасштабного вторгнення в Україну.

Згідно з публікацією, в якій аналізуються дані про перевезення та страхування, у серпні майже 75% усіх морських поставок нафти з Росії здійснювалося без західної страховки, порівняно з приблизно 50% цієї весни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В G7 прогнозують, що війна в Україні триватиме ще 6-7 років – Bloomberg

"Хоча російський нафтовий сектор, як і раніше, стикається з серйозними проблемами, включаючи заяви про нестачу внутрішнього ринку нафтопродуктів і загальне зниження обсягів експорту, цифри, як і раніше, дозволяють припустити, що до військового бюджету Володимира Путіна надходитиме більше доходів від нафти", – констатує видання.

Механізм G7 дозволяє третім країнам купувати російське паливо, використовуючи західне страхування суден, якщо є докази, що покупка не перевищує ціновий ліміт: $60 за барель сирої нафти, $45 за барель важкого палива і $100 за барель легкого палива, такого як бензин чи дизельне паливо.

З середини липня ціна російської нафти перевищила встановлений G7 граничний поріг $60 за барель. У Міністерстві фінансів США наголошують, що це нормально. Санкції, мовляв, усе одно працюють.

Зараз ви читаєте новину «Путін обходить обмеження цін G7 на російську нафту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути